Browni bir çeşit çikolatalı kektir. 19. yüzyılda ABD ve Kanada'da ortaya çıkmıştır. 1907'de şimdiki halini almıştır.
Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.
İlk blondie tarifi 1893 yılında Fannie Farmer tarafından yazılan 'Boston Cooking-School Cook Book' adlı kitapta yayınlandı. 1905'de ise tarif çikolatalı olarak modifiye edildi. Ve o günden beri brownie çok daha popüler oldu.
Kimi yemek programlarında ıslak kek bir diğer ismi olan browni ismiyle de anılıyor.
Kekin ilk sıcaklığı çıkınca yaklaşık 5 dakika sonra kek kare parçalara bölünür ve sıcak sos borcama dökülür. Kek soğuyunca üzerine hindistan cevizi eklenir ve servis edilir.
İlgili 37 soru bulundu
Islak kek başta olmak üzere iyi bir kek yapmanın sırrı aksi söylenmediği takdirde malzemeleri oda sıcaklığında kullanmaktan geçiyor. Özellikle yumurtayı oda sıcaklığında kullanmak şart. Bu malzeme kekinizin şahane kabarmasını sağlıyor.
Kekinizin bir türlü hayal ettiğiniz kıvamda olmamasının ve sosunu çekmemesinin en büyük sebebi sosunuzu dökerken kekin veya sosunuzun soğuk olmasıdır. Kek ve sos buluştuğunda her ikisinin de sıcak olmasına azami özen gösterin.
Portakal suyu gibi meyvelerin suları, çay ya da su ilave etmek. En basiti su eklemek aslında. Keklerinizin içerisine su ilave etmeniz durumunda keklerinizin daha süngerimsi bir kıvamda piştiğini de gözlemeyeceksiniz. Kek harcına su herhangi bir lezzet katmıyor.
Keki ıslatmak için bir sos tenceresinde süt, toz şekeri aktarın. Sıvı yağı da ilave edin.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar. Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır.
Brownie Tarifinin Püf Noktası
Fansız ayarda pişirmelisiniz, böylece üzerindeki dantel inceliğinde katman oluşacaktır. Fırında 20-22 dakikadan fazla tutmamaya özen gösterin.
Brownie piştikten sonra sabırla soğumasını bekleyin
Bunun yerine bırakın soğusun. Soğuduktan sonra tepsinin içinde kesin ve tabaklara alın. Ardından dondurmayla servis edin. Afiyet olsun efenim, mis gibi mutluluklar olsun.
Fazla şeker kullandığınızda brownie sakızımsı, dişe yapışan bir kıvamda olur. Tarifte yazandan daha fazla miktarda şeker kullandığınızda ise elde edeceğiniz brownie'ler tıpkı karbonat ya da kabartma tozu eklediğinizde olacağı gibi pişerken köşelerden yükselir, ortasıysa çöker.
Brownieyi porsiyonlayın ya da saklamak istediğiniz boyutlarda dilimleyin. Dilimlenen brownie buzdolabı poşetlerine ya da streç filme sarılır. Dondurucuda bu şekilde saklanabilir. Dondurucudan çıkardıktan sonra mikrodalga fırında ya da normal fırında çözdürüp, ısıtarak tüketebilirsiniz.
Eti Gıda'dan yapılan açıklamada, Eti Browni'nin, 1986 yılında Eti tarafından geliştirilen ve 18 yıldan bu yana piyasada bulunan bir ürün olduğu belirtildi.
İlk tarifi 1893 yılında Fannie Farmer tarafından yazılan "Boston Cooking School Cook Book" isimli kitapta yayınlanmıştır. Her yıl 8 Aralık'ta ABD'de Milli brownie günü kutlanmaktadır. Ülkenin her bir yanından kek severler bir araya gelerek, yaptıkları brownie kekleri sergilemektedirler.
İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar. Sütlü keklere nazaran, içerisinde kullanılan malzemelere göre daha az kabarır.
Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur. Fazla çırptığınızda kendi kendine sönmeye başladığını görebilirsiniz.
Eğer kekiniz yeteri kadar kabarmamışsa ya da kekiniz soğuk sosunuz sıcaksa, sos içerisine yeteri kadar işlemez ve yeterince ıslanmaz. Böyle durumlarda fazladan sos yapıp kekin üzerinde gezdirin. Böylece kek daha ıslak olur.
Yağlanmış ve unlanmış ortası delik kalıpta önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. Bir yumurta ile ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. Şeftali yoksa elma ile de olur. Afiyet olsun.
Eğer tepside yaptığınız kekler çok fazla çatlıyorsa ya sıvı miktarı az gelmiş, ya da ısısı fazla gelmiş demektir. Bir sonraki denemenizde hamuru daha sıvı yapmayı (un miktarını azaltarak veya sıvı miktarını arttırarak) ve daha düşük ısıda pişirmeyi deneyebilirsiniz.
Yoğurt, kekinizin daha nemli ve yoğun bir dokuya sahip olmasını sağlar, aynı zamanda kek hamurunda fazla yağ kullanımının önüne geçer. Yoğurtlu kekler de, aynı süt bazlı kekler gibi laktoz içerdiğinden glüten oluşumunu azaltarak kekin piştikten sonra kurumasına engel olur.
*Kekimiz piştikten sonra fırından alıp 5 dk dinlendirip dilimliyoruz ve üzerine 1 bardak soğuk sütü döküyoruz. DİLERSENİZ KEKİNİZ ÜZERİNE PUDİNG ,ÇİKOLATA SOSU, VEYA BEYAZ ÇİKOLATA SOSU DÖKEBİLİRSİNİZ.
Kekiniz zaten süngerimsi kıvamda olmalı. Üzerine kenara ayırdığınız kakaolu sosu dökün. Tamamını çekmesi için keki dinlenmeye bırakın. Sosu çekince 1 saat dolapta bekleyip servis edebilirsiniz.
1 gün önceden yaparsak kıvamı daha da güzelleşiyor tam browni gibi ıpıslak oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri