Kuru odunda %15 civarında olan nem, ıslak odunda %50 civarındadır. Islak odun yakıldığı takdirde , nemin buharlaşması için çok odun tüketimi gereksinimi yanında düşük performans ortaya çıkacaktır. Bu nem, haznede paslanma ve camda islenme yapacaktır.
Islak odun, boyalı/cilalı tahta veya benzeri her türlü atık yakılmasıyla meydana gelen duman hem toplum sağlığını tehdit eder hem de hava kalitesini düşürür. Duman nedeniyle astım ve solumum yolu rahatsızlıkları artar. Kapalı mekânlarda ateş yakma, ayrıca yangın ve zehirlenme riskini artırmaktadır.
Yaş odunun yakılması daha zordur. Odun seçiminizi mutlaka kuru odundan yana kullanmalısınız. Kayın gibi özgül ağırlığı yüksek ağaç cinsleri, söğüt gibi daha hafif ağaçlara göre daha uzun yanarlar.
Koşulların doğru olması şartıyla, odunun tamamen kuruması 6 ila 24 ay sürebilir. Mümkünse ölü ve düşen dalların kullanılması, kuruma süresini önemli ölçüde azaltacaktır.
Ancak, ahşap çalıştığından boya tabakası kısa zamanda çatlar. Bu çatlaklardan giren su ahşap malzemeyi ıslatır ve daha da kötüsü, üzerindeki boya tabakasından dolayı buharlaşıp çıkamayarak mantarların gelişmesi için ideal bir ortamın oluşmasına neden olur.
İlgili 38 soru bulundu
Yanan odunun gazı bazen odunun içindeki boşlukların içini doldurur. Yüksek sıcaklık sayesinde bu gaz oduna bir basınç oluşturur. Böylece odunun bazı yerleri çatlar. .
Tüm ağaç türlerinin diri odunu yani dış kısmı çok çabuk çürür, ayrıca yukarıdaki rakamlar termitler, oyucu deniz kurtları ve diğer böceklerin etkilerini hariç tutmaktadır. Ahşap nasıl kuru tutulur ? Ahşabı tahrip eden canlıların yaşayıp gelişebilmesi için oksijen, ısı ve suya ihtiyaçları vardır.
Meşe Odunu ÖzellikleriMeşe en çok ısı veren ve kalori değeri en yüksek olan ağaçtır. Dış budak, kayın gibi ağaçların kalori değerleri meşe ye göre %8 ila %11 arasında düşüktür. Söğüt, kavak ve kestane gibi yumuşak ağaçlar meşe ye göre iki kat daha az ısıtır.
Odun Türleri
Çam, köknar, ladin ve kızılçam gibi yumuşak odunlar daha hızlı yanar ve daha sık satın almak gerekir. Meşe, okaliptüs, kayın ve huş gibi sert odunlar daha uzun süre ve daha “temiz” yanarak, daha az katran artığına neden olurlar.
Sobada yakılacak odun seçimi ilk etapta kapalı hazneli şömine ve sobalarda özellikle meşe odunu olması gerekir. En çok tavsiye edilen meşe odunu, yüksek yanma performansı ve maliyet verimliliği ile bu alanda en çok tercih edilen seçeneklerin başında yer almaktadır.
Meşe odunu diğer odunlara oranla ısı kalorisi yüksek ve yağ miktarının düşük olması, buna bağlı olarak is yapmamasından ötürü tercih edilir.
Odun dumanı zararları arasında akciğerlere etkisi söz konusudur. Odun dumanı karbonmonoksit, kükürtdioksit veya formaldehit gibi zararlı maddeler içerebilir. Odun dumanı bu zararlı maddeleri akciğere gönderir.
Küçük odun parçaları ise hızlı yanar ancak daha kısa süre yanar. Kuru ağaçtan olmalı. Şömine odunu, kuru meşe, kestane, ceviz, akçaağaç, elma veya kayın ağaçlarından olmalıdır. Bu ağaçlar, şömine odunu olarak en uygun olanlardır.
Odun sobasını yakarken alt ve üst kapakların ikisini de açın. Odunlarınızı yanacak şekilde sıralayın ve aralarında çıra ve talaş serpiştirin. Sobayı yakarken her zaman için üst bölümden tutuşturun. Kibriti yakıp talaş ve çıraların olduğu bölüme bırakın ve odunlar alev almaya başladığında sobanın kapağını kapatın.
1-2 saat yanar. Tamamen tutuştuğunu anladığımız zaman üstünden kapatırız. Altından hafif bir delik açılır. Yavaş yavaş yanar, içindeki odunun miktarına göre gün önemlidir.
Odun sobaları, yalnızca çevremizi değil, yaşam alanlarımızı da tehdit ediyor. Maalesef soba yanan evlerde havadaki zararlı partikül seviyesi yaklaşık üç katına çıkıyor. Bu da sürekli soluduğunuz havanın kalitesinin düşmesi ve artan hava kirliliği anlamına geliyor.
Şöminelik ve sobalık MEŞE ODUNU Ton fiyatı 2.500 TL - Orman Ürünleri ve Yapı Malzemeleri sahibinden.com'da - 1124852865.
Öncelikle; kapalı hazneli şöminelerde özellikle meşe odununu tavsiye ediyoruz. Nedeni; meşe odunu diğer odunlara oranla ısı kalorisi yüksek ve yağ miktarının düşük olması, buna bağlı olarak is yapmamasından ötürü tercih edilir.
Anavatanı Çin olan Paulownia ağacı dikildiği yıl 8-8.5 mt. boylara ulaşabilen bir ağaçtır. Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır.
Meşe ağaçlarının dalları toprak ve kömür tozuyla süren uzun işlemler sonucunda mangal kömürüne dönüşüyor.
Mersin-Anamur civarında incir ağacının altına kirli su dökülmez, incir odunu yakılmaz. Deyimlerimize de girmiş çokça; “darı unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz”, “ocağında incir ağacı bitmek”, “bir çuval inciri berbat etmek”, “incir çekirdeğini doldurmamak” gibi...
Şömine soba yakarken sadece 2 yıllık kurumuş meşe odunu yakınız. Bunun dışında çam, kavak, kömür, briket vs. yakıt kullanımı yasaktır. Bu tür yakıtlar ve kuru olmayan odun Şömine Sobanıza zarar verecektir çok duman yapıp çekişi azaltacaktır. Ayrıca camınızı hemen kirletecektir.
Ahşabı korumak için; yağlı boya, pinotex, vernik ve özel koruyucularla yapılan boyama yöntemleri uygulanmaktadır. Yağlı Boya: Günümüzde ahşabın korunması için en çok uygulanan işlem, ahşabın yağlı boya ile boyanmasıdır.
Günlük yaşamda ahşabın oluşturduğu yanma tehlikesini önleyebilmek için amonyum tuzları ve boraks gibi kimyasal maddelerle işlem gördürmek suretiyle ahşabın tutuşma süresini uzatmak mümkündür. Yapılarda taşıyıcı eleman olarak kalın kesitli ahşap kullanılmışsa ahşabın dış kısmı yanar, kömürleşir.
Bütün ağaç çeşitlerinin diri odun kısmı hızlı çürüme gösterir, hepsi dayanıksızdır. Diri odun canlıdır, su ve diğer maddeleri iletir, öz odun ise bu maddeleri iletmez, canlı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri