Kürtaj işlemi hijyenik hastane şartlarında, ameliyathane ortamında, uzman jinekolog hekiminiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Kürtaj 5 dakika kadar süren, uzman jinekolog hekim için kolay bir işlemdir.
Kürtaj Uygulamasını Kimler Yapar? D&C (Dilatasyon ve Küretaj) kadın hastalıkları ve doğum uzmanları (jinekolog) tarafından yapılır. Bu işlem yetkisi olmayan kişiler tarafından yapılmamalı.
İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılan kürtaj, yasalara göre son adet tarihinden itibaren 10 hafta ile sınırlıdır. Buna "yasal tahliye veya küretaj" denir. Yasalar gereği bu işlemi ülkemizde sadece kadın doğum uzmanları yapmakla yetkilidir.
Bu nedenle bebek sahibi olmayı düşünmeyen çiftlerin doğru zamanda, uzman bir jinekologa başvurması gerekir. Çocuk aldırma işlemi yani kürtaj, sadece kadın doğum uzmanları tarafından yapılabilir ve mutlaka steril koşullarda yapılmalıdır.
Bu durumda, kürtaj işlemi için hem kadının rızası hem de tıp kurulunun kararı gereklidir. Tıp kurulu, anne sağlığı, fetusun ciddi bir hastalığı veya annenin hayatının tehlikede olması gibi durumları değerlendirerek kürtaja onay verir.
İlgili 41 soru bulundu
Kürtajın yasal kısıtlamaları arasında evli/bekâr ayrımı konusu sadece baba onay için vardır. Evlilik dışı kürtajın yasal olmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Reşit olan bir kadın yasal olarak kürtaj yaptırabilir. Evlilik şartı aranmamaktadır.
Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır mı? Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir.
Düşük çeşitleri nelerdir? Düşük, oluş şekli, nedeni, isteğe bağlı olup olmaması gibi çok farklı gruplara ayrılabilir. Öncelikle isteğe bağlı düşüklerden bahsedecek olursak; 10 hafta altı gebelik sonlandırılması: Ülkemizde kürtaj için yasal sınır 10 haftadır.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Kürtaj operasyonu, sedasyon adı verilen hafif anestezi altında gerçekleştirilir ve hasta uyku halindedir. 10-15 dakika süren kürtaj yapılırken hasta herhangi bir acı, ağrı hissetmez. Yani kürtaj ağrılı bir işlem midir sorunuza hayır şeklinde yanıt verebiliriz.
Kürtaj 5 dakika kadar süren, uzman jinekolog hekim için kolay bir işlemdir. Ancak her cerrahi müdahale gibi riskler taşıyan bu müdahale mutlaka steril ameliyathane şartlarında gerçekleştirilmelidir.
Anestezi olmadan kürtaj yapılması söz konusu değildir. Hastanın tıbbi durumu değerlendirildiğinde genel anesteziye uygunluğu yoksa veya riskli olacaksa, lokal anestezi tercih edilerek kürtaj yapılır. Yapılacak muayene sonrasında tıbbi uygunluk ve hasta talebi üzerine anestezi seçimi yapılmaktadır.
Kürtaj işlemi genellikle gebeliğin 10. haftasına kadar yasal olarak yapılabilir.
Özellikle 4-5 haftalık çok erken gebeliklerde rahim içindeki doku hacmi az olduğundan rahim kasılmaları ile gebelik materyali tam olarak dışarı atılabilir. Bu durum vajinal ultrasonla tespit edilebilir ve rahim içinde gebeliğe ait bir materyal kalmadığından çoğu kez bir müdahaleye gerek kalmaz.
Kürtaj İşleminde Şartlar
18 yaş altındakilerde anne-baba onayı şarttır. Acil, kanamalı başvurmuş vakalarda, hayatı tehdit eden kanama varsa hastanın kendi onayı yeterlidir. 10 haftayı aşan gebeliklerde embriyonun ölü olması veya sakat olması durumlarında hekim kurulundan çıkacak onay ile küretaj uygulanır.
Günümüzde genellikle sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapıldığından hasta kürtaj sırasında ağrı hissetmez.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Bu konuda sayı olarak aslında bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi fazla sayıda kürtaj olarak rahmi travmatize etmekten kaçınmak gerekir.
Düşüğü hızlandırmak için ne yapabilirim sorusunu hastalarımızdan alıyoruz. Ancak biz hastalarımızın doktor kontrolü altında olmadan herhangi bir tedavi almasını önermiyoruz. Ancak doktoru önerdiyse istirahat sırasında bol sıvı tüketerek, ağrı kesiciler kullanarak evde düşüğün sonlanmasını bekleyebilir.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Kürtaj Yaptırdığınız Anlaşılırmaz!
Kürtaj herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için bu işlem sonradan anlaşılmaz. Kürtajdan sonra 40 gün içinde kanda gebelik hormonu hala kaldığı için yalancı pozitiflik olabilir. Yeni bir adet görme ile o da tamamen negatif olacaktır.
Kürtaj Genital bölgeye zarar veren bir yöntem değildir. Ancak kürtaj sonrasında kadınların dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Kürtaj sonrasında ara kanamalar ve lekelenmeler meydana gelir. Kürtaj sonrasında rahim ağzı açık olduğu için enfeksiyon riski yüksektir.
Kürtaj işlemi cerrahi müdahale sınıfındadır. Ancak herhangi bir dokunun kesilmesi söz konusu değildir, haliyle dikiş de atılmaz. Kürtaj Ankara içinde bize ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri