Güzel ahlak sahibi bir Müslüman her şeyden önce edep sahibidir. Sözünde durur, her zaman cömerttir, israfa yönelmez, sabırlıdır. Başına kötü şeyler geldiği zaman Allah'tan geldiğini unutmaz ve isyan edip, yılgınlık göstermek yerine hoşgörü ile kabul eder.
Herkese iyilik etmesi, eli ile, dili ile kimseyi incitmemesi, kimseye zarar vermemesi, hıyanet etmemesi, herkese faydalı olması, devlete, kanunlara karşı isyan etmemesi, herkesin hakkını ödemesi toplumdaki görevlerindendir.
Dinin inanç özünde üç temel vurgu vardır: Allaha iman, nübüvvete-vahye iman ve ahirete iman.
Mü'min Allah'ın birliğine, İslam'ın bütün hükümlerine içten inanan, inandığı bu esasları pratiğinde ortaya koyan ve bu yolda yaşayarak diğer insanlara ulaştırmaya çalışan, mücadele eden kişidir. İmanın veya mü'min olmanın temel esası Allah'ın sevgisini kazanmak, Allah'a karşı duyulan muhabbeti ve aşkı idrak etmektir.
İlgili 35 soru bulundu
Verdiği sözde durur, emanete hıyanet etmez. İnsanları birbirine düşürecek, her türlü söz ve davranıştan kaçınır. İnsanlara darılmaz, dargınları barıştırır. İki yüzlülükten sakınır, özü sözüne uygun dosdoğru olur.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir. Mutlaka bu kişi namaz kılacaktır, Ramazan ayı boyunca oruç tutacaktır.
Kur'an'da ifadesini bulan dindarlığın altı boyutu olduğu anlaşılmaktadır: Bunlar; inanç boyutu, ibadet boyutu, ahlâk boyutu, düşünce boyutu, duygu boyutu ve bilgi boyutudur.
Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.) olarak tarif edilir Kur'an-ı Kerim'de. Zikir, Allah'ı unutmamak, hep hatırda tutmak demektir.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
Sefamerve - İslamın İmanın Şartları İslam'ın beş şartı sırasıyla: Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak , zekat vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
Cömertlik, utanma duygusu, sabırlı ol- mak, hoşgörülü olmak, kanaatkâr olmak yani az ile yetinmek, şüpheli şeylerden uzak durmak, yumuşak huylu olmak, ağır- başlı olmak gibi huy ve davranışlar güzel ahlak örnekleridir.
Kur'an, doğru ve yanlışları ortaya koymak suretiyle güzel ahlaka kaynaklık etmektedir. Mesela dürüst olmak, yalan konuşmamak, insanları aldatmamak, anne babaya karşı gelmemek, insanların arkasından konuşmamak, büyüklenmemek, insanları küçük görmemek gibi pek çok ahlaki güzelliğe doğrudan işaret etmektedir.
Güzel ahlaklı olmanın alameti şunlardır
Güzel ahlaklı kimse, edeplidir az konuşur, hatası azdır, gıybet etmez, Allah için sever, Allah için buğzeder, emanete riayet eder, komşu ve arkadaşını korur. Bütün hasletlerin başı ise hayadır. Hazret-i Hızır buyurdu ki: (Güler yüzlü ol, hiddetlenme!
Dindarlık, bir kişinin günlük hayatında dinin önemini ifade eden, kişinin dine inanma ve bağlanma derecesini gösteren bir kavramdır. Her dinî yaşantı belirli bir kültürel ve sosyoekonomik bir çerçevede yer aldığı için farklılık gösterir.
Thouless (1971), dindarlığın kaynaklarını "toplumsal etkiler", "çeşitli deneyimler”, “gereksinimler” ve “entelektüel etkenler” olarak dört ana başlık altında toplar.
Dinin, maneviyatın ve inanışın her biçiminin bireyin duyuş, düşünüş, duygu, tutum ve davranışları üzerindeki tesirlerini ele alan bir bilim dalıdır.
Kelime-i Şehadet Getirmek: İslam dinin ilk şartı Kelime-i Şehadet getirmektir. Müslümanlığı kabul etmiş ve Allah'a iman eden herkesin Kelime-i Şehadet getirmesi önemlidir. Namaz Kılmak: İslam'ın ikinci şartı da Namaz kılmaktır.
32 farz, dinimizde yapılması gereken en temel farzlardan birisidir. 32 farz; İmanın şartları (6), İslam'ın şartları (5), Namazın farzları (12), Abdestin farzları (4), Guslün farzları (3) ve Teyemmümün farzları (2) olmak üzere toplamda 32 farzdan oluşur.
Mümin, zerre kadar dahi olsa insana ve hiçbir canlıya zarar vermez, yetimin ve yoksulun hakkına girmez, ticaretinde kimseyi aldatmaz, ölçü ve terazide hile yapmaz, yalan söylemez, iftira etmez, karıncayı incitmez. Çünkü her şeyi bilen ve gören Allah aklında ve gönlündedir.
Gerçek Müslüman, Allah'a iman eden ve Yüce Allah'ın herkesin ve her şeyin Rabbi olduğunu bilendir. Allah'ın rahmet bakışıyla evrene bakandır. Hz. Muhammed'in (SAV) son Peygamber olduğuna iman etmenin yanında diğer peygamberlerin de Hak davetçisi olduğuna iman edendir.
Müslüman, İslam dinine mensup kişi. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kimselere denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri