Kalp hastalıklarının tedavisi için doğal içerikli bir yardımcı olan dut yaprağının kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir. Bu bitkinin faydalarından yararlanmak için dut yaprağı ile birlikte alıç çiçekleri kaynatılabilir.
Yalnızca su ve dut yaprakları kullanılarak yapılabilecek olan dut yaprağı çayı tarifi: Bir litre temiz içme suyu kaynatılır. Dört ya da beş tane iyice temizlenmiş taze dut yaprağı kaynayan suyun içine atılır. İki saat boyunca bekletilerek demlenmesi sağlanır.
Dut yaprağı, şeker dengeleyici özelliklere sahiptir. Uzmanlar bu yönde kullanılmasını tavsiye ederlerse tüketilebilir. Alıç çiçekleriyle birlikte kaynatılıp içilmesi durumunda, kalp sağlığını koruduğuna dair bilgiler mevcuttur. Uzmanlara danışılarak kalp sağlığını korumaya yönelik tüketilebilir.
Dut yapraklarından hazırlanan çayın tüketilmesi ateş düşürücü etkisini görmenize yetecektir. Dut yaprağı çayının idrar söktürücü etkisi vardır ve vücudunuzdaki ödemi atmanıza yardımcı olur. Dut yapraklarından oluşan çayı içmek aynı zamanda kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olmaktadır.
Dut yaprağının en yaygın kullanım şekli çay olarak tüketilmesidir. Bunun yanı sıra çorbalara ve yemeklere katılabilir. Tıpkı üzüm yaprağı gibi sarması yapılabilir. Bu yazımızda sizler için “dut yaprağı ne işe yarar” sorusuna yanıt aradık.
İlgili 34 soru bulundu
Dut yaprakları A, B, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve kalsiyum içerir. Yapraklar ayrıca protein açısından zengindir ve gözler için faydalı olan lutein içerir. İyi bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra dut yaprakları midedeki asitliği azaltmaya yardımcı olur.
1 tatlı kaşığı (yaklaşık 2 g) veya 2-3 tam kuru yaprak kupa bardağına konulur. Üzerine taze kaynatılmış 200 ml su ilave edilir. 5-7 dakika demlemeye bırakılır. Demleme sonrası süzülerek içilir. Yemeklerden önce günde 3 kez içilmesi tavsiye edilir.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Aynı zamanda dut yaprağı çayını sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yemeklerden önce tüketmek gerekir.
Dut, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu yüzden yazın taze dut yaprakları toplanır, kurutulur. Daha sonra dut yaprakları serin ve nem olmayan bir ortamda saklanır. Cam kavanoza konulan dut yaprakları daha uzun süre saklanabilmektedir.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Bu yapraklar oldukça besleyicidir. Antioksidan polifenollerin yanı sıra C vitamini, çinko, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve bitkilerden elde edilen magnezyumda yüksektir. Dut yaprağının tadı üzüm yaprağı ile benzer iken yapıları böğürtlen ile benzerlik göstermektedir.
DUT yapraklarını kaynar suda 4-5 dakika haşlayıp, soğuk su dolu başka bir kaba alın. Ayrı bir yerde kıyma, kıyılmış soğan, sarmısak, domates-biber salçası, nar ekşisi, yarım çay bardağı sıvıyağ, karabiber ve tuzu iyice karıştırın.
Kaynamaya başladıktan sonra altını kısılıp, 25 dakika pişirildi.
Bir tencereye su koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun içine taze dut yapraklarını ekleyin ve kısık ateşte 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlenen çayı süzün ve bir fincana doldurun. İsteğe bağlı olarak bal veya limon ilave edebilirsiniz.
DUT YAPRAĞININ ZARARLARI
Dut yüksek düzeyde polen içerir. Bu alerjiye neden olabilir. Dut yaprakları da potasyum açısından yüksektir. Vücutta çok fazla potasyum bulunması böbrek hastalığına neden olur veya böbrek hastalığı olan kişilerde sıkıntı yaratır.
Bunun için 3 su bardağı suyu bir tencere içerisinde kaynatın. Ardından 8 yemek kaşığı kurutulmuş dut kurusunu kaynayan suyun içerisine ekleyin. Dut kurusu ve suyu 10 dakika kadar kısık ateşte kanatmaya devam edin. İyice kaynayan dut kurusunu ardından süzerek tüketebilirsiniz.
Dut meyvesi; başta C, E, K vitamini, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve demir olmak üzere vitamin ve mineral yönünden de çok zengindir. C vitamini, cilt sağlığı ve onarımı için önemlidir. Aynı zamanda vücudun normal fonksiyonlarının yürütülmesinde ve çeşitli enzimlerin çalışmasında da C vitamini büyük rol oynar.
Dut yaprakları yıkanıp, kaynar suda biraz haşlanır. Yumuşadıktan sonra bir kaba alınır. Ben bu aşamada bir kez daha yıkayıp yeşil suyunu akıttım.
Anti kanser özelliklerine haiz resveratrol içerir. Kolon kanseri, cilt kanseri, tiroid ve prostat kanseri ile mücadelede yardımcıdır.
Yaprakları kurulamak için bir havlu veya kağıt havlu kullanın. Tamamen kuruduktan sonra saklamaya hazır hale geleceklerdir. Hava geçirmeyen kap: Dut yapraklarını saklamak için en iyi yöntem, hava geçirmez bir kap veya poşettir. Cam kavanozlar veya plastik saklama kapları bu amaç için uygundur.
Dut yaprağıyla yapılan bu sarmaların lezzetine inanamayacaksınız. O kadar güzel ve ekşili oluyorlar ki.. Tam kıvamında ve aromasıyla sizi büyüleyen zeytinyağlı sarmalar yemek istiyorsanız doğru tariftesiniz demektir. Deneyenlerin şimdiden ellerine sağlık!
Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri