Bir Sistem Olarak İslam Ekonomisi İslam, bu açıdan, kapsamlı bir düzeni temsil etmektedir ve bu geniş yapıda İslam ekonomisi, günlük hayatla ilişkili olan diğer sistemler gibi, mümkün olan bir sistemdir.
İslami ekonomide üretim ve tüketim araçlarında özel mülkiyet hakkı vardır. Kişisel kazanç ve girişim özgürlüğünün teşvik edildiği serbest bir piyasa ekonomisi vardır. Ticaret belli sınırlar içerisinde serbesttir. Ücret, işe ya da beceriye göre serbest piyasa şartlarında karşılıklı rızayla oluşur.
İslâm iktisadi Düşüncesi
▶ İktisadi yapı, Ku'ran, sünnet, icma ve (kıyas) dayandırılmıştır.
İslam iktisadında sınır, İslam dininin belirlediği kapsam ve çerçevedir. Amaç bireyin ekonomik ihtiyacını karşılamak ve sorunlarını çözmekle birlikte, dünyevi ve uhrevi saadeti sağlamaktır. Hedef sadece maddi tatmin sağlamaktan ibaret olmayıp, Kur'an'ın insanlar için belirlediği yüksek gayelere ulaşmaktır.
Daha önce değinilmiş olan özel mülkiyet, serbest girişim, kâr arayışı ve rekabet gibi kurumlar üzerinden, görünüşte liberal ekonomiyi andıran İslâm ekonomisi (s. 44), Karakoç'a göre ruhu itibariyle ondan temelden ve kökten ayrılır.
İlgili 28 soru bulundu
İslam İktisadı ve Finans bölümü mezunları; ulusal, uluslararası araştırma kuruluşlarında ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler. Ek olarak bireylerin iktisat teori ve pratik bilgisine dayanarak borsa uzmanı olarak görev almaları da mümkündür.
İslam'ın temelinde, "tek ilah olarak Allah'a, O'nun eşi ve benzerinin olmadığına inanmak" anlamına gelen tevhit inancı yatmaktadır. İslam'ın ana kaynağı olan Kur'an'ın dışında Muhammed'in hayatı, davranış tarzı (sünnet) ve sözleri (hadis) de çoğu Müslüman için bağlayıcı bir öneme sahiptir.
Bu sistemde insanlar, ekonomi ile ilgili çalışmalarında da dinin gerekliliklerine zorundadırlar. İslam ekonomisinde yasaklanan uygulamalar ise faiz, garar ve ticarette aldatma olarak öne çıkmaktadır. İslamiyetin faizi yasaklaması, İslam ekonomisinin faizsiz bankacılık sistemini oluşturmasına yol açmıştır.
Zekât emri, faiz yasağı, gelir elde etmede emeğin temel alınması, israf, stokçuluk, karaborsacılık gibi piyasa dengesini bozan uygulamaların yasaklanması yanı sıra özel mülkiyet ve ticaret serbestisi gibi temel özgürlüklerin korunması İslam'ın kendine özgü bir ekonomik sisteme evrilmesinde önem arz etmektedir.
Ticaret olmadan ekonomi olmaz. Bu nedenle Kur'an; Müslümanlara ibadeti eda ettikten sonra yeryüzüne dağılıp, ticaret yapmalarını, ticarî hayata koşmalarını tavsiye eder; hatta helâl ve meşrû olması şartıyla hac yolunda bile ticarete izin verir. Diğer yandan İslâm'da ibadetler yalnızca namazla, oruçla sınırlı değildir.
“İsraf”tan kaçınmayı emreden İslam, bunun için özel bir çözüm bulmuş, bu derde çare olarak “iktisâd”ı teklif etmiştir. Bu da israf kelimesi gibi geniş ve dar anlamlara sahiptir. İktisat, geniş anlamıyla her türlü işte ve davranışta dengeli olmayı; dar anlamıyla da mâlî konularda ortalama harcamayı ifade et- mektedir.
Ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliğidir. İnsanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti içerir. Ekonomi belli bir bölge içindeki ekonomik sistemden oluşur.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
İslam cumhuriyeti, İslam dinine dayalı cumhuriyet şeklidir. Bu yönetim şekli İran, Moritanya, Pakistan gibi ülkelerde mevcuttur. İslami yasaların anayasaya yön verdiği, halkı temsilen görev yapan idarecinin yine halkın seçimi doğrultusunda işbaşına geldiği bir hükûmet amaçlanır.
Söz konusu ilkeler şunlardır: Tevhit/Birlik ilkesi, adalet ve ihsan ilkesi, özgür irade ilkesi, sorumluluk ilkesi, Homo İslamicus ilkesi ve ölçülülük ilkesidir.
IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir.
İslam ahlakının egemen olduğu Müslüman toplumlarda bir takım emir ve yasaklar ile kurallar İslam ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Bu kuralları esas alan İslam ekonomisi ise, toplumda adaleti, bölüşümü, dengeyi ve toplumsal refahı esas alan ahlaki temeller üzerine oturtulmuş bir ekonomiyi hedeflemektedir.
Muhammed'e (s.a.v.) kadar bütün peygamberlere gönderilen dinin ortak adı İslâm'dır. İslâm'ın temeli tevhid (Allah'ın birliği) inancı olup insanların Allah'ın razı olduğu doğru yolu bulması ve böylece dünya ve âhiret mutluluğuna ermesi için çeşitli inanç, ibadet, muâmelât (sosyal ilişkiler) ve ahlâk ilkelerine sahiptir.
İslam kapitalizmin aksine paylaşımcılığı öngörmektedir. İslam dini mensuplarından birbirlerini tercih etmelerini istemektedir. Bu noktada İslam'ın sermaye birikimine ve zenginliğe karşı olduğu da yoktur.
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
Bütün insanlığa gelmiş son ve en mükemmel, tahriflere karşı koruma altına alınmış yegane din İslamdır. İslam iyilikler ve güzellikler dinidir.
İslam İktisadı ve Finans bölümü mezunları, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi mezunları olarak kamu sektörü ve özel sektör kuruluşlarında çalışabilirler. Bu programdan mezun olacak öğrenciler ayrıca akademi dünyasının alanla ilgili kurumlarında çalışma imkanı bulabilirler.
Allah herhangi bir dinin mensubu değil; ed-Dīn'in sahibidir, dini inzâl edip, gönderendir. Kurʾân'da ed-Dīn ile el-İslām birbirlerinin benzeri olarak kullanılmış, Allah katında tek dinin İslâm olduğu beyan edilmiş, Allah'ın İslâm'dan başka herhangi bir dini vahyetmediği belirtilmiştir.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
“İslâm” deyimi hem Hz.Muhammed'in son peygamber olarak getirdiği dinin, hem de ondan önce gelen peygamberlerin tebliğ ettikleri dinin adıdır. Bu bakımdan Kur'ân-ı Kerim, bütün peygamberlere tebliğ olunan dine “İslâm” adını vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri