Eski Türklerde "kam, baksı, oyun, ozan, şaman" adları verilen şairler, o günkü toplumda hâkim, hekim, büyücü, sanatçı, bilge konumundadır.
Sagu, ölen bir kişinin ardından söylenen bir tür ağıt şiiridir. Genelde ölen kişinin erdemlerini ve yiğitliklerini konu alır. Geniş doğa tasvirlerine yer verilir. Yedili hece ölçüsü ile, nazım şeklinde söylenir.
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir.
Baksı sözcüğü Türk, Altay ve Moğol mitolojisinde ve halk kültüründe genel olarak şaman anlamına gelir. Bahşı, Bağşı, Bahçı, Bakşı olarak da söylenir.
İslamiyet öncesi dönemde Türk kültür coğrafyasında rakkaslık, he- kimlik, şairlik ve sihirbazlık gibi pek çok görev kam/şaman adı verilen din adamla- rı tarafından yapılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Türkler, Talas Savaşından sonra topluca İslamiyet'e geçmiştir. Bunun öncesinde Türklerin büyük çoğunluğu Orta Asya'da yaygın olan Şamanizm dinine mensuptu. Şamanizm'in birçok ritüeli paganizm ile benzerlik gösterir. Paganizmde kahin olarak nitelendirilen kişiler Şamanizmde ''baksı'' ismiyle bilinirdi.
Öz. Tunguzların “şaman”, Türklerin “kam”, “ozan”, “baksı”, “bakşı” gibi adlar verdiği bu şahıslar, İslamiyet öncesi Türk inanç sisteminde dini ritüelleri ve ayinleri düzenleyen ve yöneten kişilerdi.
Şaman ise, ruhlar, tanrılar ve insanlar arasında aracılık yapan din adamına verilen isimdir. Şamanizm kelimesi Tunguzcadaki Şaman İsminden gelmektedir Tunguz halkları bu sözcüğü büyücü, sihirbaz anlamında kullanmaktadır. Şaman sözcüğü Rusça aracılığıyla Orta Asya'ya ve Sibirya'ya yayılmıştır.
Eski Türklerde "kam, baksı, oyun, ozan, şaman" adları verilen şairler, o günkü toplumda hâkim, hekim, büyücü, sanatçı, bilge konumundadır. Bu yönleriyle şairler, toplumun önem verdiği kişilerdir.
Baksı'nın anlamı… Türkmen ve Özbekler'de destan anlatıcısı anlamına gelen Baksı, Bayburt'un eski adı 'Şaman' anlamına geliyor. Yakındaki dilek ağacı da pek popüler, güzel manzaralı; ama onun bölgedeki adı 'huykesen'.
Osmanlı şair ve yazarları için düzyazıdan çok şiir türü, şiir türünde seçme şiirlerden müteşekkil olan divanlar, divanlarda da gazeller hep ön planda tutulmuştur. önceki dönemlerinde geleneksel olarak “şairlerin sultanı”, “şairlerin meliki”, “şairlerin reisi” gibi anlamlara gelen unvanlarla yapılmıştır.
Divan edebiyatı şairlerinin eserlerini topladıkları antolojik eser. Divan şairlerinin, eserlerini önceleri serbest, daha sonra belli bir düzen içinde topladıkları kitaplar divanlar, divançeler ve hamselerdir. Divan, divançe ve hamseler, yazarlarının adlarıyla anılırlar.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir.
Ölen kişinin yiğitliğini, hayatta iken yaptığı işleri ve değerini anlatan özel şiirler olan sagular aynı zamanda o kişinin ölümü nedeni ile duyulan acıyı da dile getirmektedirler. Bir çeşit ağıt olan sagular, destan niteliği de taşıyan ve geniş doğa tasvirlerini içeren özel edebi eserlerdir.
Türk edebiyatında ölüm kavramını çeşitli yönleriyle dile getiren şiirler genellikle sagu, ağıt ve mersiye olarak adlandırılmıştır. Bu şiirlerden bazıları ölüm kavramını çeşitli yönleriyle dile getirirken bazıları ölen kişinin çeşitli yönlerini anlatmak ve ölümünden duyulan üzüntüyü dile getirmek üzere söylenmiştir.
Türklerin yazıyla henüz tanışmadığı, halkın kulaktan kulağa kültürel özellik taşıyan sözleri söylediği döneme İslamiyet öncesi sözlü dönem denir. Eski dönemde sığır (av töreni), yuğ (yas töreni), şölen (kurban töreni) gibi özel törenlerde söylenen; sav, sagu, koşuk ve destanlar bu dönemin başlıca edebi ürünleridir.
1- Eski Türk geleneğinde, bir olayı veya bir önemli başarıyı kutlamak amacıyla düzenlenen yemekli ve içkili (kımızlı) toplantı. 2- Seçkin yapıtların sunulduğu bir sanat gösterimi.
Türk halk edebiyatında, Anadolu sahasında sözlü gelenek öznelerine dair başka adlandırmalar olsa da saz şairi, âşık ve halk şairi terimleri daha çok kullanılır. Bu terimlerin yanında farklı Türklerin yaşadığı diğer coğrafyalarda başka adlara da rastlanılır.
İslamiyet öncesi Türk edebiyatının büyük bölümünü sözlü ürünler olan destanlar, savlar, sagular ve koşuklar oluşturur.
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvandır. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir. Tudun imparatorluk hükûmetinin temsilcisi, bir yönetici ve bir diplomat olarak her üç işlevi de görebilirdi.
Halk destanları anlatıcısı ozan, dua ve büyü yardımıyla hastaları sağaltan bakıcı- Şaman anlamlarında kullanılmış “bahşi” sözcüğü, eskiden bu iki görevi de kendisinde taşıyan ki- şiyi karşılamıştır.
Bu döneme ait şiirler; koşuklar, sagular, destanlar ve savlardır. Yazılı edebiyat, Göktürk Kitabeleri ve Uygur Metinleri olmak üzere iki başlık altında incelenmektedir. öğreneceksiniz. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı özellikle Orta Asya'da başlamış ve gelişmiştir.
Örgin, Orta Asya Türklerine dair bir kavramdır. Taht ya da otağ demektir. Hükümdar çadırı olarak bilinene otağ, başka bir deyişle Örgin olarak bilinmektedir. Hükümdarlığı simgeleyen örgin sözcüğü taht anlamı taşımaktadır.
kamdu "dört arşın boyunda, bir karış eninde bir bez parçasıdır ki, üzerine Uygur hânının mührü basılıp alış verişte para yerine kullanılır.
Aslı henüz aydınlanmayan ve Uygur metinlerinde "Budist rahibi" mânasına gelen bu kelime, Moğol devletlerinin Müslümanlığı kabulünden sonra, "Uygur harflerini ve edebî Türk ve Moğol dillerini bilen kâtip" anlamında, XVI. yüzyılda ise "hekim, cerrah" mânasında kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri