3. Özel adlara gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılırken, yapım ekleri ve ondan sonra gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. İstanbul'un taşı toprağı altın, dediler. İstanbullu beni tanımadı. İstanbullunun beni tanıması normal bir durum.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Özel isimlerde, çoğul eklerden sonra gelen ekler de kesme işaretiyle ayrılmazlar.
Özel isimlerin sonlarına gelen yapım ekleri bitişik, çekim ekleri ise kesme işareti ile ayrılarak yazılır.
Yapım ekinden sonra gelen çekim eki kesme işareti ile ayrılmaz.
İlgili 39 soru bulundu
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
TDK Yazım Kılavuzu'nun kesme işaretiyle ilgili olan bilgileri içeren kategorisinde özel adlara getirilen çoğul ekinin ayrılmadan yazıldığı belirtilir. Dolayısıyla Ayşe kelimesinden sonra -ler eki kullanıldığı zaman bu ekin kesme işaretiyle ayrılmadan yazılması gerekir.
İsim Çekim Ekleri.
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
Özel İsimlere Gelen Ekler Hangi İşaretle Ayrılır? Özel isimlerden sonra gelen ekleri ayırmada kullanılan noktalama işareti kesme işareti ya da apostrof ( ' ) işaretidir.
Orta Türkçede isim çekim eklerini dört grupta incelemek mümkündür. Bunlar çokluk eki, soru eki, iyelik ekleri ve isim durum ekleridir.
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır. Buna bir kaç örnek verelim: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'e, Bilge Kaan'ı, Neron'a gibi. Orhan Veli Kanık'tan, Ahmet Haşim'se, Yunus Emre'yi, Yaşar Kemal'den, Kazım Karabekir'i gibi.
istanbullular, ankaralılar, amerikalılar, ilber ortaylıcılar... ve daha nice özel isime gelen yapım eki ve yapım ekinden sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz. katılmadığım, tdk'nın yeni uydurduğu bir kural. türk kelimesine yapım eki getirdik, türk-lük olsun mesela, bundan sonra gelen ekler ayrılmaz.
Özel isimlere eklenen çoğul ekleri”-ler, -lar “ ile yapım ekleri ( genellikle ” -li, -siz, -ci, -gil, -cik, -ler ” ) ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Örnek: Emreler , Ayşesiz, Atatürkçü, Muratgil, Ömercik, Osmanlar…
UYARI: Da / de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe'de geldi değil). Kitabın kapağına da dikkat et (Kitabın kapağına'da dikkat et değil).
De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır. 1- Bu yaz iki hafta boyunca Mersin'de kalacağım. 2- Daha önce hiç İngiltere'de ya da başka bir Avrupa ülkesinde bulundunuz mu?
3. Özel adlara gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılırken, yapım ekleri ve ondan sonra gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. İstanbul'un taşı toprağı altın, dediler. İstanbullu beni tanımadı. İstanbullunun beni tanıması normal bir durum.
- Kesme işaretini ise Sokak'ına şeklinde kullanmamak önem arz ediyor. Söz öbeğine baktığınızda “Kazım Karabekir Sokağı” olduğunu görüyoruz, gelen ekler “sokağı” kelimesinden sonra ayrılmalıdır.
ELİFİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bantlarla süslenmiş anlamına gelen bu kelime şapka işareti kullanılmadan yazılarak hata yapılır ancak kullanılması gerekir. Bu kelime genellikle elifi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı elifi şeklinde olmalıdır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. a. Kişi adları, soyadları ve takma adlar: Atatürk'ün, Fatih Sultan Mehmet'e, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık Kemal'se.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Çekim ekleri kök ya da gövde halinde bulunan sözcüğe getirilerek zaman ve şahıs anlamı kazandırmakta görevlidir. İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Doğru kullanımı ayşekadın fasulye şeklinde olmalıdır.
Bu ifadede geçen Ayşe sözcüğü bir özel ad olduğu için büyük harfle başlar. Ancak ikinci kısımda yer alan teyze kelimesi her zaman küçük harfle yazılmalıdır. Yani bu kelimenin “Ayşe Teyze” olarak kullanımı doğru değildir. Türk Dil Kurumuna göre bu sözcük her daim “Ayşe teyze” olarak yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri