Antioksidan açısından zengin olan kakao, yüksek oranda bitkisel protein ve kafein içerir. Potasyum, magnezyum gibi mineraller ve E, D, A, tiamin, riboflovin gibi vitaminler açısından zengin bir kaynaktır. Az miktarda kalsiyum ve demir de içeren kakaoda tuz ve karbonhidrat da bulunur.
Kakao, ebegümecigiller familyasına ait bir bitki türünü oluşturuyor. Kakao ağacından toplanarak elde edilen kakao meyvesi, sekiz metreye kadar uzanan ağaçlarında 50 adede yakın (yaklaşık bir kilogram) tohum bulunduruyor. Toplanan kakao tohumlarının işlenmesiyle ortaya kakao yağı çıkıyor.
Güçlü bir potasyum deposu olan kakao ile enerji depolayabilirsiniz. Kakao halsizlik ve yorgunluğa karşı bire birdir. Uzun süre tokluk hissi sağlayan kakao ile iştah kontrolü sağlanabilir. İçerdiği kalsiyum ile kemik gelişimine katkı da bulunurken, kas kütlesini arttırmaya ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı oluyor.
İki yemek kaşığı kakao tozu, vücudunuzun günlük Magnezyum değerinin yaklaşık 'üne sahiptir. Magnezyumun vücudunuza doğal olarak enerji verdiği bulunmuştur. Kakao, anti-inflamatuar antioksidanlar olan flavanollerle doludur. Bu antioksidanların kalbinize ve tüm kardiyovasküler sisteminize yardımcı olur.
Kakao, kakao çekirdeklerinden üretilir.
Kakao çekirdekleri hasat sonrası yapılan işlemlerin yanı sıra yetiştikleri iklim, toprak çeşidi, yakınlarında yetişen bitki çeşitliliğinden etkilenmekte olup, kakao meyvesinin tadını ve kalitesinin belirlenmesinde bu kriterler etkilidir.
İlgili 19 soru bulundu
Kakao tozu, kakao yağının kakao liköründen, kavrulmuş kakao çekirdeği'nden ekstrakte edilmesinden sonra kalan kakao bileşenleridir. Kakao yağı, kakao çekirdeklerinin ağırlığının% 46 ila% 57'si kadardır ve çikolataya karakteristik erime özelliklerini verir.
Kakao meyvesi nerede yetişir? Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor. Çikolatanın temel bileşeni olan kakao ise "Theobroma Cacao" Latince ada sahip. Bu ağacın boyları genellikle 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor.
Kakaonun sağlık yararları arasında yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, kabızlık, diyabet, bronşiyal astım, kronik yorgunluk sendromu ve çeşitli nörodejeneratif hastalıklar bulunur. Kanser riskini azaltmaya ve beyin sağlığının yanı sıra kardiyovasküler tedaviyi geliştirmeye yardımcı olur.
Enerji verici özelliğe sahip kakaonun iştah açtığı bilinir. Mutluluk hormonu da denen endorfin hormonunun salgılanmasına sebep olduğu bilinen kakaonun içeriğindeki kafein, yatıştırıcı ve uyarıcı etki sağlayabilir.
Flavonoid bakımından zengin kakao, damarları genişletir, kötü kolesterolü düşürür ve aspirine benzer bir kan sulandırıcı etkiye sahiptir.
Kakao tozu, sıcak süt veya su ile karıştırılarak afiyetle tüketilebilir. Çikolatanın ham maddesidir. Kakao tozundan çikolata yapabilirsiniz. Pasta yapımında kullanılır.
*Kakao, hipoglisemik etkisiyle kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. *Mutluluk hormonunu arttırır. Bu sayede stres ve depresyon riskini düşürür. Ayrıca doğal bir antidepresan niteliğindedir.
Kakaoyu nasıl tüketebiliriz? - Kakao, çay gibi demlenebilir. 1 bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı kakao koyarak tüketebilirsiniz. - Süt ile içilebilir.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Aşağıdakiler süt içermez:
Kakao hamuru, kakao yağı, teneke kutular içinde hindistan cevizi sütü, laktik asit [mjölksyra], laktik asit bakterileri (laktobasiller) ve tereyağı aroması süt içermez.
Theobroma cacao
Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir. Theobromin adlı bir alkaloit eldesinde ve kakao yağı eldesinde kullanıldığı gibi, kakaonun tohumları da çikolata yapımında kullanılmaktadır.
Kakao dolaşım sistemine endorfin enjekte ediyor ve kişilerde mutluluk hissine yol açıyor. Ayrıca kakaonun içindeki yüksek magnezyum miktarı kasların gevşemesini sağlıyor.
Bu nedenle, ıspanak, karalahana ve kale gibi magnezyum açısından zengin yiyecekler yemek, sağlıklı testosteron düzeylerini artırmaya yardımcı olabilir. Kakao tozu ve kakao nibleri gibi kakao ürünleri, her ikisi de testosteron için önemli olan magnezyum ve flavonoid antioksidanlarda yüksektir.
Çikolata fazla tüketildiği takdirde beyni uyuşturarak vücut fonksiyonlarının yavaşlatmaktadır. Çikolata, sürekli olarak tüketildiği takdirde bağımlılık aşamasına kadar uzanan bir süreci yaşamanıza sebep olabilmektedir.
Kakao çekirdeği; Ruh haline iyi gelir
Aynı zamanda tiamin, riboflavin, niyasin ve B6, E ve K vitamini gibi vitaminler içerir. Vücuda enerji, karbonhidrat, protein sağlarken iyi bir çinko, demir ve sodyum kaynağıdır.
Kakaonun içeriğindeki kafein, yüksek tansiyon değerlerine sahip insanlarda kan basıncını arttırabilmektedir ve glokom hastaları tarafından tedbirli bir şekilde kullanılmalıdır.
İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür, böbrek taşlarının atılmasına yardım eder.
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Fildişi Sahili:
Birçok ülke kakao çekirdeği üretirken, en çok üretim yapan ülke Fildişi Sahili dir. Dünyanın kakao arzının% 30'unu oluşturan Fildişi Sahili, 1995'te 900.000 ton üretime sahipken, kakao üretimindeki artış güneydoğudan güneybatıya doğru kaymıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri