Garanti marka çeşidine; Uluslararası Yün Birliği´ne ait `WOOLMARK´, TSE tarafından standartlara uygunluk belgesiyle kullanılan TSE ve ISO 9000 örnek olarak gösterilebilir.
ne ait "WOOLMARK" markası, Türk Standartları Enstitüsü tarafından, firmalara verilen standartlara uygunluk belgesiyle kullanılan TSE markası, ISO 9001, CE işareti, Zürich Üniversitesi tarafından diş çürümesine yol açmayan cikletler üzerinde kullanılan özel tasarımlı diş resmi de garanti markalarına örnek gösterilebilir ...
TSE Markası; üzerine ve/veya ambalajına konulduğu ürünlerin ilgili Türk standardına uygun olarak imal edilip piyasaya arz edildiklerini belirten ve akdedilen sözleşme çerçevesinde kullanılabilen, 556 sayılı Markaların Kullanılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre beş ayrı tipte tescil edilen monogamlardır.
Ticari Marka
Bir firmanin üretimini veya ticaretini yaptığı mallarını, diğer firmanın mallarından ayırt etmeye yarayan marka türüdür.
İlgili 18 soru bulundu
Bir ürünün ambalajı ya da sunum biçiminden oluşan ayırt edici niteliğin zaman içinde bir marka haline gelmesi durumudur. En çok tanınan ve bilinen örnek Coca Cola içeceğinin insan vücudu formundaki cam şişelerdir.
Ticari marka, bir ürünün kaynağını tanımlayan ve onu diğer ürünlerden ayıran kelime, sembol veya kombinasyondur. Ticari marka; bir şirket veya başka bir tüzel kişi tarafından yasal süreç yoluyla alınır.
Mal veya hizmetlerin kaynağını tanımlayan ve ayırt eden bir kelime, kelime öbeği, logo veya başka bir tasarımına ticari marka denir. Hizmet markası, ticari marka ile aynıdır, ancak bir üründen ziyade bir hizmetin kaynağını tanımlar ve ayırt eder.
Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Zor hecelenen ve yazımını kolay olduğuna dikkat edin. Marka ismi, akılda kalıcı, kolay hatırlanabilir olması gerektiği gibi kolay da yazılabilir olmalı. Bu sebeple de marka isminizi seçerken, kolay hecelenebilen ve yazılabilen isimleri seçmeniz de önemli.
Hizmet Markaları
Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir.
Bir ticari mal üzerinde bulunan “Woolmark”, “TSE”, “ISO 9001” gibi ifadeler Garanti markası türü kapsamındadır.
Marka üzerinde yer alan TSE kısaltmasının açılımı Türk Standartlar Enstitüsü'dür. Ürün ya da mal üzerinde yer alan bu damga, bahsi geçen ürünün Türk Standartları değerlendirme alanlarında yer aldığı ve bu standardın yeterliliklerini sağladığı anlamına gelir.
ISO standartları, Uluslararası Standart Organizasyonu tarafından tanımlanan ve çeşitli endüstrilerin kalite standartlarının belirlenmesine yardımcı olan endüstriyel dinamiklerdir.
International Organization for Standardization (ISO), dünya çapında standartları geliştirmek, uluslararası iletişim ve iş birliğini artırmak ve uluslararası ticaretin adil büyümesini teşvik etmek amacıyla 1947 yılında kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşudur.
ISO Belgesi olan ISO 9001 (İnternational Organization for Standardization) Uluslararası standardizasyon örgütünün ortak kararlar alarak yayımladığı bir kalite yönetim sistemi standardıdır.
Marka kimliği, markanızın söylediklerinden, değerlerinizin neler olduğundan, ürününüzü nasıl ilettiğinizden ve insanların onunla etkileşime girdiklerinde ne hissetmelerini istediğinizden oluşur. Esasen marka kimliğiniz, işletmenizin kişiliği ve müşterilerinize vereceğiniz bir sözdür.
Marka kimliği; markayı tanımlayan görsel göstergelerin oluşturduğu bir bütündür. Markanın logosu, amblemi, tipografisi, renkleri, sloganı, ambalajları, tasarımları ve tümünün birbiriyle uyumu ve tutarlılığı marka kimliğini oluşturur.
Marka, bir işletmenin ürettiği mal veya hizmetleri diğer işletmelerin ürettiklerinden ayırt etmeye yarayan her türlü işaret olarak ifade edilebilir. Ticaret unvanı, taciri diğer tacirlerden, işletme adı ise bir işletmeyi diğer işletmelerden ayırt etmek için kullanılır.
Tescilli marka (™ ya da ®), bir ticaret hukuku ve markalar hukuku terimi olup ticari bir malı diğer benzerlerinden ayırmaya yarayan işaret, özellik anlamına gelir. "Tescilli marka", "ticari marka" veya yalnızca "marka" gibi isimler de bu anlamda kullanılabilirler.
Diğer bir ifadeyle literatürde Sahiplerine Göre Markalar 3'e ayrılmaktadır. Bunlar; Bireysel (Ferdi) Marka. Ortak Marka.
Ferdi marka, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından tek başlarına kullanılan markaları ifade eder. Bir başka deyimle, bir marka gerçek ya da tüzel kişiye ait olup da o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye aitse bireysel –ferdi- markalardan söz edilebilir.
Bu kategoride yer alan markalar, herhangi bir ürüne dair üretimi bizzat gerçekleştiren işletmelerdir. Bu türdeki işletmelere “üretici markası” denmektedir.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri