ISO standartları, Uluslararası Standart Organizasyonu tarafından tanımlanan ve çeşitli endüstrilerin kalite standartlarının belirlenmesine yardımcı olan endüstriyel dinamiklerdir.
ISO, 23 Şubat 1947 yılında kurulmuş olan(Uluslararası Standart Organizasyonu) kalite yönetim sistemleri standartıdır. En çok rağbet gören ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile beraber 8 ISO Belgesi vardır.
ISO 9000 Kalite Standartları Serisi, organizasyonların müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak Kalite Yönetim Sistemi'nin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından yayımlanmış olan bir standartlar bütünüdür.
ISO Standartları genel olarak ürünlerin ve hizmetlerin tüketicilerini ve kullanıcılarını korumayı amaçlar. Hükümetlere sağlık, emniyet ve çevre mevzuatı için teknik temel sağlayan ISO, gelişmekte olan ülkelere yapılacak teknoloji transferine de yardımcı olur.
İlgili 18 soru bulundu
ISO 9001:2015 belgesini kimler alabilir? ISO 9001:2015 belgesini ister 1 ister 1000 çalışan olsun tüm kurum ve kuruluşlar alabilir. Küçük bir bakkal veya büyük bir market zinciri de aynı şekilde iso 9001 belgesini alabilir. Bireyler, iso 9001 belgesi alamazlar.
ISO 14001 belgesi, kuruluşların çevre sorumluluklarını daha iyi karşılamalarına ve çevreyle ilgili maliyet tasarrufunda bulunmalarına yardımcı olan bir iso belgesidir.
ISO belgesini kim verir? ISO belgesini IAF akreditasyonuna kuruluşlar veya bunların akredite ettiği (yetki verdiği) yetkilendirilmiş belgelendirme firmaları verir. Türkiye'de kamuya ait tek belgelendirme kuruluşu TSE tek akreditasyon kurumu da TÜRKAK'tır.
ISO (International Organization for Standardization), Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle resmi olarak ...
ISO belgesi, farklı ülkelerin temsilcilerinden oluşan ve genel kalite ilkeleri tesis eden ISO organizasyonu tarafından verilir. ISO belgeleri genel kalite yönetim anlayışından çevre, iş sağlığı ve gıda gibi daha özel konularda kalite anlayışını güçlendirme amacıyla verilir.
Yönetim sistemleri konusunda yetkili bir belgelendirme kuruluşu denetiminden bahsediyordur. Belgelendirme kuruluşu tarafından iso belgelendirme denetimi söz konusudur. Bunun için baş denetçi /denetçiler tarafından denetim gerçekleştirilmesinden bahsetmektedir.
ISO - Uluslararası Standart Organizasyonu
ISO; merkezi Cenevre'de bulunan, 157 ülkenin üyesi olduğu, 1947 yılında kurulmuş, uluslararası standart hazırlayan ve yayımlayan en büyük uluslararası standart organizasyonudur.
ISO Belgesi olan ISO 9001 (İnternational Organization for Standardization) Uluslararası standardizasyon örgütünün ortak kararlar alarak yayımladığı bir kalite yönetim sistemi standardıdır.
ISO belgesi, büyük veya küçük çaplı her türlü işletme için gerekli olan bir belgedir. İş politikası süreçlerini belgeler ve bu süreçleri resmi olarak tanımlar. En yaygın olarak bilinen ISO belgesi ise "ISO 9001" Kalite belgesidir.
ISO eğitimi, organizasyon içindeki tüm çalışanlara açık olan eğitim sürecidir. Amaç, organizasyon içindeki kalite yönetimi planlarının doğru bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Eğitim çalışmaları ile ISO'nun ne gibi avantajlar sağladığı konusunda ayrıntılı sunumlar yapılır.
Öncelikle fotoğrafta iso ne demek sorusundan başlayalım. ISO, fotoğraf makinesinin ışığa olan duyarlılık düzeyi şeklinde açıklanabilir. ISO değeri ne kadar düşük olursa ışığa duyarlılık da aynı düzeyde düşük olur. ISO değerinin artması durumunda ise fotoğraf makinesinin ışığa olan duyarlılığını yükseltmiş olursunuz.
ISO 9001 2008 Standardı genel olarak 8 maddeden oluşmaktadır. Fakat ilk 3 madde standardı tanıtıcı ve genel uyarılar yaparken standardın 4. Ana maddesi ve alt maddeleri ile başlayan ve 8. Madde ve alt maddelerle birlikte biten standart bölümüne göre sistem kurulur ve denetlenir.
ISO Belgeleri bulunan firmaların sahip oldukları bu kalite belgelerinin ait olduğu standardın işletmedeki uygulamalarını denetleme çalışmasıdır. Bu denetimler Belgelendirme ve Yıllık Ara Denetimler olarak 2' ye ayrılmaktadır.
Ülkemizde ve tüm dünya ülkelerinde ISO Kalite Belgelerinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Belgeler 3 yıllık olarak hazırlanır ve her yıl ara denetim ve gözetim işlemleri yapılmaktadır.
BTK nın çıkarmış olduğu ve Elektronik Haberleşme Güvenliği Sağlayan Firmaların ISO 27001 Belgesini alma ve ISO 27001 Standartlarına göre işletme zorunluluğu getirilmiştir.
ISO 9001 belgesini almak şirketler için yasal olarak zorunlu değildir. Şirketinizin faal olabilmesi için buna gerek yoktur. Şirket olarak standardın gerekliliklerini sağlayabilir bunu belgelendirmeyebilirsiniz.
ISO 14001, ürünün hammaddeden başlayarak müşteriye sunulmasına kadar olan süreçte çevresel faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin gerekli önlemler ile kontrol altına alınarak çevreye verilen zararın en aza indirilmesi için kılavuzluk yapan bir standarttır.
ISO 45001, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki gereklilikleri belirlemesi ile birlikte ayrıca kalite ve çevre standartları ile uyumlu uluslararası bir standarttır. Bu sebeple ISO 45001, diğer yönetim sistemlerine rahatlıkla entegre edilebilmektedir.
ISO 50001 belgesi, kuruluşların sağlam bir enerji yönetimi sistemi uygulamasına yardımcı olan bir iso belgesidir. ISO 50001, enerji performansınızın ve verimliliğinizin artırılması için gerekli sistemleri ve süreçleri kurmanıza yardımcı olur. Ayrıca enerji tüketiminin ve maliyetlerinin azaltılmasında size yol gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri