Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
İsofix koltuk çeşitleri hazırlanmış herhangi bir araba modeli için geçerli olan evrensel bir montaj sistemine sahiptir. 2006 yılından sonra üretilen tüm araçlar isofix eklentileriyle hazırlanmaktadır.
Geliştirilen yapısı ve uluslararası standartlara uygunluğu ile çıktığı yıldan sonra üretilen araçlarda isofix donanımın zorunlu hale getirilmesi önemli bir adımdır. İsofix genel olarak bebek koltuklarının araç içerisine montajı olarak adlandırılabilir.
ISOFIX Oto Koltuğu Her Arabaya Uyar mı? Standartlara uygun olarak üretilen çocuk koltukları, ISOFIX bağlantı noktaları ile uyumlu olarak çalışıyor. Günümüzde üretilen tüm araçlar ve çocuk koltukları bu standartlara uygun olarak geliştiriliyor. Bu nedenle de herhangi bir sorun yaşanmıyor.
Bebek oto koltuklarını isofix donanımıyla veya emniyet kemeriyle araca bağlamak mümkün.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
İsofix aparatı koltuğun güvenli bir şekilde olmasına olanak sağlamak için oluşturulan standarttır. Aracın gövdesine kolay bir şekilde entegre edebileceğiniz bu aparatlar, çift bağlantı noktalarından oluşur. Bu bağlantı noktaları, araçta bulunan koltuğun sırt kısmı ile oturak kısmının kesiştiği noktalardır.
Söz konusu arabanın üreticisi tarafından isofix aparatı üretilmişse yetkili servislerde sonradan bu sistemi taktırmak mümkün. Sonradan takılacak isofix bağlantısının güvenli olması konusunda problem yaşanmaması için mutlaka yetkili servislere danışmak gerekiyor.
9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır? Trafik Yönetmeliği'ne göre boyu 150 cm'den kısa ve kilosu 36 kilogramın altında olan çocukların çocuk oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur. Bu da çocuğun ortalama olarak 12 yaşa kadar oto koltuğu kullanacağı anlamına geliyor.
Isofix bağlantı aparatı olan metal çubuklar, araç koltuğunun tabanındaki sabitleme noktalarına / klipslerine bağlanır. Üst bağlantı kemeri de bagajın zemininde ya da koltuğun oturma yerinin arka kısmında yer alır. Araçta bulunan üst bağlantı kemerinin sabitleme noktasına sağlam bir şekilde takılması da şarttır.
Peki, hangi araçlarda isofix var? İsofix oto koltuğu, 2006 yılında itibaren üretimi yapılan tüm araçlarda yer alıyor.
Çünkü arka ortada ISOFIX yani sabitleme kancası yoktur, bebek emniyet kemeriyle sabitlenir. Ancak iki çocuk varsa o zaman ISOFIX kancası ile sabitlenebilir. Çünkü bebek koltuğunu bu kancalara çok iyi oturtalabiliyorsunuz.
İsofix kısa tanımı ile bir montaj çeşididir. Geleneksel oto koltuklarında görülen emniyet kemeri montaj hatalarının giderilmesi ve montaj işleminin olabildiğince pratik, hızlı ve güvenli hale getirilmesi, isofix oto koltuklarının en önemli niteliğidir.
ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club) Alman Otomobil Kurumu'nun kısaltılmış adıdır. Oto koltuk üreticilerinin talebi doğrultusunda, araçların kaza geçirmeleri halinde oto koltuklarının ne derece güvenli olduğuna dair çarpışma testi belgesi de vermektedir.
Günümüzde üretilen araçlar için standart olan İsofix, ne yazık ki her araçta bulunmamaktadır. 2006 yılında ilk defa belirli marka ve modellerde standart haline gelen Isofix, günümüzde neredeyse her yeni model ve marka araçta bulunuyor. 15 yaş ve üzerindeki araçlarda ne yazık ki Isofix desteği bulunamayabilir.
Boyu 1.35 metreden kısa ve 36 kg. altındaki çocuklar için ağırlıklarına ve Avrupa Güvenlik standartlarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale geliyor. Bu yasaya uymayanlara ise para ve puan cezaları uygulanmaya başlanacak.
Bebeğinizin kemikleri henüz yeterince gelişmiş olmadığından koltuğa yatar pozisyonda yerleştirilmelidir. Bu nedenle mutlaka yatar pozisyona alınabilen ve mümkünse çift yönlü oto koltuklarını tercih edebilirsiniz. Böylece koltuğunuzu çocuğunuz biraz büyüdükten sonra ileriye dönük şekliyle de kullanmanız mümkün olur.
Olmasını tabii ki hiç istemeyiz, ama herhangi bir kaza anında bebeğinizin en az şekilde etkilenmesi için 1 yaşına ya da 105 cm boyuna kadar olan bebek oto koltuğu ters şekilde monte ediliyor. Bu sayede bebeğin hassas olan boyun ve başı daha iyi bir şekilde korunabiliyor.
Evet isofix var. Tavsiye konusu ise çok derin. Alırken en çok incelediğim konu idi sanırım.
Bu nedenle de 2006 ila 2013 arasında üretilen bir araç kullanılacaksa mutlaka kılavuzdan araç içerisinde ISOFIX bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. 2013 yılından sonra üretilen tüm otomobillerde ISOFIX bağlantı yuvaları var.
Bütün çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o kadar güvenlidirler.
ÇOCUKLARIN YERİ ÖZELDİR! Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
ECE R44/04 Standardında boy en fazla 135 cm'ye kadar test edilebilirken, i-Size (ECE R129-03) Standartlarında 150 cm'ye kadar yapılabilmektedir. Buna bağlı olarak i-Size, bebeğinizin emniyeti ve güvenliği ile ilgili şu an yürürlükte olan en güncel oto koltuğu standardıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri