Sonrasında buzdolabında saklanır. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda tutulmamalı. Pişirilen yemek iki kereden fazla ısıtılmamalı. Ispanak 2 gün bozulmadan buzdolabında kalır.
Ispanak çabuk bozulan bir sebzedir. Hemen tüketmeyecekseniz, yıkamadan saklama poşeti içerisine yerleştirin. Ağzını bağlayarak buzdolabında en fazla 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
Bu nedenle, ıspanak yemeğinin yapıldıktan sonra en fazla iki gün buzdolabında saklanması ve iki kereden fazla ısıtılmaması önerilir. Ispanak zehirlenmesinin diğer bir nedeni de içerisinde bulunan histaminin, histamin duyarlılığı bulunan kişilerde yol açabileceği zehirlenme bulgularıdır.
Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.
Dr. Funda Elmacıoğlu, ıspanağın pişirildiği gün yenmesi uyarısında bulundu. Aksi takdirde buzdolabında bekletilen ıspanak yemeğinin içinde nitrit ve nitrat bileşenlerinin artacağını belirten Elmacıoğlu, "Bu bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani baş dönmesi, ishal ve mide bulantısına yol açar" dedi.
İlgili 18 soru bulundu
Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.
Ispanak çabuk bozulan bir sebze olduğundan dolayı satın alındıktan sonra hemen tüketilmesi önerilir. Hemen tüketilmeyecek ise yıkamadan, bir saklama poşeti içinde, buzdolabında ancak 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz. Çok daha uzun süre saklamak istiyorsanız mutlaka derin dondurucu kullanmalısınız.
Çoğu durumda, taze pazarlama için yetiştirilen ıspanak bitkilerinin hasadı, ekim işleminden yaklaşık 38-55 gün sonra tek bir kesim (bütün bitki yok edilir) olarak yapılır. Aksine, gıda endüstrisini hedef alan ıspanak üretiminde, ekim işleminden yaklaşık 60-80 gün sonra ıspanaklar toplanır.
Ispanağı tüketmeden önce nelere dikkat etmeli? Üzerindeki kimyasallardan arınması için nasıl yıkamalı? Ispanak satın alırken yapraklarının diri olmasına, yapraklarının sarı-kahverengi renkte olmamasına, üzerinde lekeler-benekler bulunmamasına ve yaprak bütünlüğünün bozulmamış olmasına dikkat edilmeli.
Ispanakları buzdolabında saklamak için bilinenin aksine yıkamamak gerekiyor. Doğru yöntem ıspanakları yıkamadan bir saklama poşetinin içerisine koymaktır. Burada önemli olan ıspanağın hava ile olan temasının kesilmesidir. Ağzı sıkıca kapatılan ıspanak buzdolabında 4-5 gün kadar durabilir.
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Ispanağı yaptıktan hemen sonra yenmesi gerektiğini de vurgulayan Kaya, "Çünkü ıspanağın içerisinde nitrat dediğimiz doğal bir madde var. Bu kaldığı zaman nitrite dönüşebiliyor. Nitrit de vücutta hemoglobin yapısını bozuyor ve miyoglobin dediğimiz bir maddeye neden oluyor. O da dokunun oksijenizasyonunu bozuyor.
Zehirli bir bitki
Bu zehirlenmelerin kaynağı olan güzelavrat otunun ıspanağın arasına karışması ve yarattığı komplikasyonları Toksikolog Dr. Aynur Şahin değerlendirdi. "Güzelavrat otu, kurt böğürtleni, şeytan vişnesi olarak da bilinen 'atropa bellodonna' adlı bitki zehirli bir bitkidir.
Toprakla oldukça iç içe ıspanak eğer iyi temizlenmezse, böbrek hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı yemeklerin sırrı ıspanak nasıl yıkanır sorusunun yanıtında saklıdır. Böbrek taşı oluşumunu önlemek için ıspanak gibi sebzelerin mükemmel derecede yıkanması önerilir.
Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.
Ispanağı yıkayıp doğradıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta saklayabilirsiniz.
Bunlara bağlı zehirlenmeler, sanki ıspanağa bağlı zehirlenme gibi yanlış algı yaratabilir." dedi. Koran, yarım saat sirkeli suda bekletilen ıspanağın yarım saat de duru suda bekletilmesi, daha sonra aynı gün veya ertesi gün tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Ispanak tohumunun çimlenmesi 8-12 gün arsında değişmektedir. Ekilen Ispanak tohumları bu süre sonrasında çimlenir ve yetişmeye başlar. Çimlenen ıspanak tohumlarını iyi bir şekilde bakmanız gerekmektedir. Bu sayede verimli bir üretim yapabilirsiniz.
Ispanak kış aylarından başlayarak ilkbahar aylarının sonlarına kadar çok geniş bir süreçte tüketilebilir. Kasım, aralık, ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında ıspanakları taze bir şekilde satın alıp tüketmek mümkün olmaktadır.
Dondurulmuş ıspanakları tencereye boşaltarak hemen kullanabilirsiniz. Yıkama, ayıklama derdi yok.
Temel Reis olsan fark etmez: Ispanak
Ispanakta bulunan nitrat, tekrar ısıtıldığında kafayı kırıyor ve nitrite dönüşüyor. Haklıyken haksız duruma düşüyor ve insanı zehirlemeye yelteniyor. Özellikle küçük çocuklarda 5 mg nitrit bile zehirlenmeye yol açabiliyor.
-Ispanak ile birlikte kalsiyum içeren yoğurt bir arada tüketilmemelidir. Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle beraber tüketildiğinde ıspanaktan beklenen fayda sağlanamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri