Saksı seçimi: Ispanağı 20 cm derinliğinde ve 35 cm genişliğinde bir saksıya ekebilirsiniz. Saksı alırken drenajı sağlamak için, alt kısmında suyun akmasını sağlayacak delikler olmasına özen gösterin. Toprak seçimi: Ispanak yetiştirmek için, torf bakımından zengin topraklar yetiştirilir.
Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır. Ispanak tohumu için ilkbahar ve sonbahar aylarının tercih edilmesi üretimin daha iyi olmasına yardımcı olacaktır.
Çoğu durumda, taze pazarlama için yetiştirilen ıspanak bitkilerinin hasadı, ekim işleminden yaklaşık 38-55 gün sonra tek bir kesim (bütün bitki yok edilir) olarak yapılır. Aksine, gıda endüstrisini hedef alan ıspanak üretiminde, ekim işleminden yaklaşık 60-80 gün sonra ıspanaklar toplanır.
Ispanak için ideal yer, serada mümkün olduğunca çok güneş ışığı alan bir noktadır.
Ispanak tohumunun çimlenmesi yaklaşık olarak 8-12 gün arsında değişir. Ekilen ıspanak tohumları ise bu süre sonrasında çimlenir ve kısa bir süre içinde de yetişmeye başlar. Çimlenen ıspanak tohumlarına çok iyi bir şekilde bakmanız gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Ispanak sudan hoşlanan bir bitkidir. Ancak fazla su bitkiye zarar verebilir. Sulama gerekiyorsa salma, damlama ve yağmurlama yöntemiyle sulama yapılmalıdır.
Ispanak kış mevsimine özel sebze türleri arasında yer alıyor. Bu sebzenin yetiştirilmesi daha çok kasım, aralık ve ocak aylarını bulabiliyor. Bu mevsimde hasat edilen ıspanak bekletilmeden market ve pazarlarda yerini alıyor.
Ancak güneş alan bir balkonunuz/bahçeniz yoksa endişelenmeyin, hafif gölgeli ortamlarda da ıspanak yetiştirmek mümkün.
ıspanak tohumları temin edin. Saksı seçimi: Ispanağı 20 cm derinliğinde ve 35 cm genişliğinde bir saksıya ekebilirsiniz. Saksı alırken drenajı sağlamak için, alt kısmında suyun akmasını sağlayacak delikler olmasına özen gösterin. Toprak seçimi: Ispanak yetiştirmek için, torf bakımından zengin topraklar yetiştirilir.
Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktardaki tüketildiğinde bu besin ürik aside dönüşmektedir. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır.
işlenmiş toprağa ıspanak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Ispanak ülkemizin birçok yöresinde yetişen bir sebzedir. 2018 yılında 225 bin ton olan ıspanak üretiminin yaklaşık %26'sı İzmir'den, %14'ü Ankara'dan gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yaklaşık 160 bin dekarı aşan alanda ıspanak üretimi yapılmaktadır. Üretim yapılan alanların %22'si İzmir'dedir.
Genellikle sonbahar ayları ıspanak ekimi için tercih edilir. Bu dönemde ekilen ıspanağın hasadı da kış aylarında yapılacaktır. Bazı bölgelerde ise ilkbahar döneminde ekim tercih edilebilir. Bu dönemde yapılan ekimlerin hasadı da sonbaharda alınacaktır.
Hasat'a yakın dönemde ise ıspanak yaprakları ile sapı arasında tomurcuklar çıktığında üründen belirli adet toplanıp, kurutulmalıdır. Kurutulan ıspanaklar ufalanarak, ıspanak tohumu elde edilir.
Yemeklerde ya da böreklerde kullanacağınız ıspanakları avuç içinde sıkıştırarak doğrayabilirsiniz. Doğrarken büyüklüğüne çok dikkat etmenize de gerek kalmıyor.
Tohum ekiminden birkaç ay önce dekara 1.5- 3 ton yanmış çiftlik gübresi ile toprak tahlil sonuçları- na göre dekara 20-30 kg arasında nitrojen, 10 kg fosfor ve 15-20 kg potas içeren ticari gübreler verile- bilir.
Çünkü haşlanmış sebze suyu bitki ve çiçekler için çok besleyici. Haşlanmış sebze suyunu çiçeklere dökmeden önce mutlaka oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bu değerli su içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler ile çiçeklerinizin daha hızlı büyümesine yardımcı olur.
Ispanaklar uzun gün bitkisidir. Gün uzunluğu arttıkça generatif faza geçiş hızlanır. Soğuklarda besin alımı yavaşlar yaprak uçları sararır.
Roka bitkisi günlük olarak düzenli bir saatte sulanması gerekir. Akşam serinliğinde ya da sabah saatlerinde sulanması uygundur.
Ispanak: Ağustos ve eylül aylarında tohumu ekilir. Pırasa: Mart ve mayıs aylarında tohumu ekilir. Brokoli: Mayıs ayında tohumu ekilir.
Ispanak kış mevsiminin bir sebzesi olsa da her mevsim bu sebzeyi tüketebilirsiniz.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Bölgenin iklim özelliğine göre : Mart, Nisan veya en geç Mayıs ayı başlarında pırasa tohumları ekilmiş olmalıdır. Ekim şekli serpme ve daha iyisi çizgiye ekimdir.
İşlenmiş toprağa marul tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız. Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla örtünüz. Düzenli olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-12 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Bütün yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi ıspanakta da demir ve nitrat bulunur. Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri