Ispanak ile birlikte kalsiyum içeren yoğurt bir arada tüketilmemelidir. Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle beraber tüketildiğinde ıspanaktan beklenen faydayı sağlanamaz.
Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir. Ispanakta bulunan, okzalat denilen madde ince barsaklarda kalsiyuma bağlanarak, yararlılığını azaltır.
Bu nedenle ıspanakla yapılan yemeklerin yoğurtla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz.Demir bakımından zengin olan ıspanağın protein içeriği, yoğurtla birlikte tüketilmesi sonucunda artıyor. Böylece yemeğin besin değeri artıyor ve daha dengeli beslenme sağlanıyor.
Örneğin; ıspanak iyi bir şekilde yıkanmadan tüketildiğinde, bazı durumlarda bitkinin yapraklarında bulunabilen, su veya topraktan bulaşabilen Escherichia coli (E.coli) adı verilen bakteri insan sindirim sistemine girerek bulantı, kusma ve birtakım bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Faydaları saymakla bitmeyen ıspanağı, yumurta ile beraber tüketmeye çalışın. Her derde deva olan ıspanak, yumurta ile bir araya geldiğinde faydalarını iki katına çıkarıyor. Ispanak yumurta ile beraber tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan demiri fazlası ile karşılar.
İlgili 20 soru bulundu
Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.
Yüksek oranda lif içerdiğinden lifsiz beslenmesi gereken atak dönemindeki ülseratif kolit hastaları, crohn hastaları gibi kişiler için ıspanak tüketimi sakıncalı olabilir. Koyu yeşil yapraklı diğer sebzeler gibi ıspanak da önemli miktarda K vitamini içerir.
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Ispanağı yumurtalı ya da kıymalı tüketin, zeytinyağlı etsiz tüketiyorsanız üzerine limon sıkın. Böylece demir eksikliği anemisini önlemek üzere doğru bir adım atmış olursunuz.”
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir.
Ispanak kış aylarından başlayarak ilkbahar aylarının sonlarına kadar çok geniş bir süreçte tüketilebilir. Kasım, aralık, ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında ıspanakları taze bir şekilde satın alıp tüketmek mümkün olmaktadır.
Öte yandan bilinenin aksine ıspanağı yoğurt veya sütle tüketmek de vitaminlerini öldürmüyor, lütein salımına yardımcı oluyor. Araştırmacılardan Dr. Rosanna Chung, "En iyisi ıspanağın hiç ısıyla temas etmemesi. Hatta daha da iyisi ıspanağı smoothie yapıp süt ve süt ürünleriyle karıştırarak tüketmek.
Ispanakta bolca bulunan oksalik asit, çiğneme sırasında tükürükte bulunan kalsiyum ile birleşerek kalsiyum oksalat kristallerini oluşturur. Bu küçük kristaller suda iyi çözünmediği için ağzımızda serbestçe dolaşarak dişlerimize yapışır ve kısmen rahatsız edici olabilen kamaşma hissine yol açar.
Koyu yapraklı yeşillikler, özellikle de ıspanak, adeta demir deposudur. Üç bardak ıspanak yaklaşık 18 mg. demir içerir. Ispanak ve yeşillikten zengin bir salatayla günlük demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Brokoli demir, K vitamini ve magnezyum açısından zengin bir besindir.
Aynı zamanda içerdiği lif bağırsak ve mide faaliyetlerini olumlu etkilediğinden sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık sorununun yaşanma riskini azaltır. Ancak uzmanlar gün içerisinde belli bir miktarda tüketilmesi gerektiğini vurguluyor aksi takdirde fazla tüketilen ıspanağın ishale neden olabileceğini belirtiyor.
Linköping Üniversitesi'ndeki uzmanlar, ıspanağın en sağlıklı halini bulmak için bazı pişirme testleri gerçekleştirdi. Yapılan testler sonucu ıspanağın piştikçe içindeki antioksidanların kaybolduğu ortaya çıktı. Ispanağı tüketme şeklinin en sağlıklı ve doğru yönteminin çiğ olarak tüketilmesi kararına varıldı.
Pişmiş olan yemek en fazla 2 saat dışarda tutulmalı, sonrasında buzdolabında saklanmalı. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda tutulmamalı. Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki kez ısıtılmalı. Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.
Kolay sindirimi sayesinde gaz yapmamaktadır. Üstelik şişkinliği önleyici yapısı bulunmaktadır.
Böbrek taşı oluşumunu önlemek için ıspanak gibi sebzelerin mükemmel derecede yıkanması önerilir.
Ispanak sevmeyenlerin en fazla şikayet ettiği konu ıspanağı yedikten sonra ağızda bıraktığı o kekremsi, o buruk tattır. Ancak bunu engellemenin aslında çok basit bir yolu var. Tek yapmanız gereken ıspanak pişerken içine bir ya da iki adet küp şeker atmak. Artık ağzınıza o kekremsi tat gelmeyecek.
Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.
Bunlara bağlı zehirlenmeler, sanki ıspanağa bağlı zehirlenme gibi yanlış algı yaratabilir." dedi. Koran, yarım saat sirkeli suda bekletilen ıspanağın yarım saat de duru suda bekletilmesi, daha sonra aynı gün veya ertesi gün tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
İyi bir antioksidan ve E vitamini kaynağıdır. Ispanakta bulunan alfa-lionelik isimli asit, iltihap kurutmaya yardımcı olur ve iltihaptan kaynaklı ağrıları yok eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri