Isparta Ekmeği Unu, içerisinde buğday ununun yanı sıra fermente edilmiş ekşi buğday unu bulunduran ve Akdeniz mutfağının, Anadolu'ya yansıması olarak kabul edilen Isparta ekmeğinin yapımını kolaylaştıran hazır undur. Kullanım alanı: Isparta ekmeği ve uzun fermantasyonlu ekmekler.
Ekşi mayalı ekmek, üretiminde kullanılan tahıldan daha besleyicidir. Bunun nedeni ekşi mayanın, ekmekte bulunan besin maddelerinin ve minerallerin serbest bırakılmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırması ve vücutta bunlara daha kolay erişilmesini sağlamasıdır. Ekşi mayalı ekmek düşük glisemik indekse sahiptir.
Yapılan açıklamada zam öncesi 2 TL'ye satılan küçük ekmeğin 3 TL olduğu; aynı zamanda 5 TL'den satılan ev ekmeğinin artık 6 TL'den satılacağı ifade edildi. Küçük ekmeğin gramajı 200'den 220'ye çıkartılırken; büyük ekmek 440 gramda sabit olarak bırakıldı.
Ekşi maya ekmeği E vitamini, B1 vitami- ni, B6, B12, tiamin, niasin, folat, ribofla- vin, potasyum, çinko, demir, magnezyum, selenyum, kalsiyum, fosfor ve manganez sağlamaktadır.
Ekşi Mayalı Ekmek, diğer ekmeklere oranla daha yüksek Lactobacillus bakteri içerir. Daha yüksek Lactobacillus daha az fitik asit demektir. Ve bu ne anlama geliyor? Daha çok mineral emilimi artar (özellikle demir ve kalsiyum eksiği yaşayanlar için) ve hazmı kolaylaştırır.
İlgili 32 soru bulundu
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Tam Buğday Ekmeği:
Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Tek kullanımlık paketlerin ömrü de diğer mayalara göre oldukça uzundur.
Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Ekşi Maya Yapımı
Yalnızca un ve su kullanılarak ekşi maya yapabilirsiniz. Ancak kaliteli bir ekşi maya mutlaka üzüm ya da nohut ister. Kabuklu bir avuç üzüm, sterilize bir cam kavanoz, kaliteli un ve içme suyu: bu dört temel malzeme ekşi maya yapmak için yeterli.
Kullanım alanı: Isparta ekmeği ve uzun fermantasyonlu ekmekler. İçindekiler: Buğday unu (Gluten) , Antioksidan (Askorbik Asit – E300), Fungal alfa amilaz, Fermente edilmiş ekşi buğday unu.
SURİYE EKMEĞİ NEREDEN SATIN ALINIR? Aksaray'da bulunan Anas ve Aywan Lokantası'ndan Suriye ekmeği satın alabilirsiniz. Akasaray'da bu ekmeği tedarik edebileceğiniz başka restoranlar da mevcuttur. Ümraniye'de bulunan Şam Lokantası'ndan Suriye ekmeğini tedarik edebilirsiniz.
Suriye resmi haber ajansı SANA'ya göre, bugünden itibaren 180 Suriye lirası olan mazotun litre fiyatı yüzde 277'lik artışla 500 Suriye lirasına yükseldi. Aynı şekilde ekmek fiyatına da yüzde 100 zam yapılarak, bir poşet lavaş ekmeğin satış fiyatı 200 Suriye lirasına çıkarıldı.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Özellikle tam buğday ve ekşi mayalı olarak hazırlanan ekmeklerin glisemik indeksi düşüktür ve şeker hastalarının bile yiyebileceği bir seviyededir.
Maya, cildin mat ve pürüzlü görünümüne yol açan mide sorunlarını gideriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt alerjilerini önlüyor. içeriğindeki B2 ve B6 vitaminleri sayesinde cildin yağ dengesini ayarlayarak akne ve sivilceye karşı etkili oluyor. Maya, deyim yerindeyse cildi hem içerden hem de dışardan besliyor.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Kepekli ekmek, yulaf, çavdar, esmer pirinç ve arpa gibi gıdaların tüketilmesi tansiyonu dengelemeye yardımcı olacaktır.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Lavaş (lavaj, lavas) genellikle mayalı hamurdan yapılır. Un, tuz, su ve ekşi ev mayası kullanılır.
Rafine beyaz undan yapılan fırın ekmeklerini yemeyelim. Tercihimizi tam tahıllı ekşi mayalı ekmeklerden yana kullanalım.
Sütün hamur mutlaka ılık olarak eklenmesi gerekir ve bu sayede hamurun mayalanması hızlandırılmış olur. Özellikle poğaça gibi mayalı ürünlerde mide yanması şikayetlerinin sebepleri hamura katılan mayanın fermantasyon süresi ve hamurun sıcaklığıyla ilgilidir. Kullanılan yağ mide yanmasına sebep olmaz.
Bol lifli gıdalar sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, tam buğdaylı ürünlerdir. Hem ishal hem kabızlık durumu varsa az lifli bir diyetle birlikte buğday kepeği tüketilmelidir. Yeterli buğday kepeği alımı için kepekli ekmek ve kepekli makarna tüketilebilir.
Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri