Sabah suyu değiştirilir ve yarım saat haşlandıktan sonra yemeği yapılır. Etsiz ispir fasulyesinin tencerede pişirilmesi: 2 su bardağı İspir fasulyesini bir gece boyu ıslattım, sabah suyunu değiştirdim, 30 dakika haşladım ve süzdüm.
Islanmış kuru fasulye düdüklüye bütün malzemeleri konduktan sonra 10-15 dakika içerisinde pişecektir. Islanmamış kuru fasulyenin düdüklüde pişmesi içinse üzerine 8 dakika eklemeniz gerekir ve ıslanmamış fasulyeyi de 18-23 dakika arasında pişirebilirsiniz.
Yuvarlak şekilli bu özel fasulye çeşidinin, her kalemde üç ya da dört adet tane bulunmaktadır. Suda güzel bir şekilde şişen İspir fasulyesi, pişince genellikle kabuk atmaz. Kuru fasulye sevmeyenlerin de mutlaka denemesi gereken bu lezzet, diğer türlere oranla daha çabuk pişme özelliğine de sahiptir.
İspir kuru fasulyesini pişirmeden önce mutlaka suda bekletmek gerekiyor. Her bakliyat gibi bu onun daha kısa sürede pişmesine yardımcı oluyor. Ancak bekletirken içerisine süt koymak onun daha yumuşacık ve nefis pişmesine yardımcı oluyor.
Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
İlgili 23 soru bulundu
İspir fasulyenizi az 12 saat önceden 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatmalısınız. Sonrasında bu suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı hazırlayıp içine 1 kaşık şeker koyarak yumuşayana kadar pişirin.
Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Normalda fasulye suyla ıslatılır. Bu tarifte ise 2 bardak suya 2 su bardağı süt koyacaksınız ve fasulyeyi bu sütte yatıracaksınız. Bir gece bekleyecek olan fasulyeleriniz sütün içinde şişecek ve pişirmeye hazır hale gelecek. Süt fasulyenizin dağılmasını ve kabuklanmasını önleyeceği gibi lezzetini de tavana çıkaracak.
Kuru fasulyenin pişme esnasında oluşan suyunda oluşan köpükleri hemen ve sürekli almaktır. Dağılmadan kuru fasulye pişirmek için, suyu kaynamaya başladığında, suyun içine biraz limon sıkabilirsiniz. Limon, fasulyenin pişerken dağılmaması ve kabuğunun çıkmamasını sağlar.
Öncelikle, ispir fasulyesini derin bir kaba koyup, üzerine 3 su bardağı su, bir su bardağı süt ve bir çay kaşığı şeker ilave ederek 1 gece kadar bekletin. İyice dinlenen ve şişen fasulyelerimiz yemek için hazır hale geldiğinde suyunu güzelce süzdükten bir tencereye alalım.
İspir Fasulyesi Tarifi için ilk olarak İspir fasulyesi 12 saat önceden suda bekletilmelidir. Fakat bu su normal su yerine süt ile karıştırılmış, özel bir su olmalıdır. 1 bardak süte 4 bardak su eklemek fasulyeler için oldukça idealdir.
Dünya çapında meşhur İspir Fasulyesinin özellikleri erken pişmesi, kabuk atması ve gerek kalibre ve gerekse yapı olarak artımlı- bereketli- bir fasulye olmasındandır. Sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı vardır. 8-9 mm büyüklüğünde –kalibrede- ve yıllık üretim miktarı 300-500 ton arasında değişmektedir.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Unutmayın ! Bir gece önce ıslatılan kuru fasulye soğuk su ile nohut ise kaynamış su ile ıslatılmalıdır.
Önceden ıslatmadan kuru fasulye yapılır mı? Ancak kuru fasulyeyi aynı gün içinde lezzetli şekilde pişirmenin de yolları var. ıslatmadan yıkanan fasulyeleri 20 dakika haşlayın üzerine bir bardak soğuk suyu döküp ocağı kapatın 15-20 dakika dinlensin.Ondan sonra pişirme işlemini yapın böyle daha pratik ve çabuk pişiyor.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
İçeriğinde yüksek potasyum sayesinde düzenli olarak tüketiminde yüksek tansiyonu düşürür. Aynı zamanda kandaki kötü kolesterol düzeyini de önemli ölçüde düşürür. İspir Fasulyesinin vücuttaki kan şekeri düzeyini kontrol altına alma özelliği de vardır. O nedenle şeker hastaları da rahatlıkla tüketebilir.
Tarlalar sürüldükten sonra elekle 8 - 9 mm büyüklüğündeki yüksek kalibreli fasulyeler ayıklanmaktadır. Hızlı pişmesi, pişirirken kabuk vermemesi ve özellikle lezzetinden dolayı ete ihtiyaç duymadan pişirilmesiyle diğer fasulyelere göre daha fazla talep görmektedir.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Dut ve dut mamulleri (pestil, kuru dut, pekmez, köme vs.) en önemli geçim kaynaklarından biridir. Bölgede fasulye yetiştiriciliği yaygındır ve "İspir fasulyesi" yurt genelinde meşhurdur.
3) Pişirme Tekniği Mühim
Eğer düdüklü tencerede pişirecekseniz kuru fasulye düdüklüde kaç dakikada pişer diye dakika hesapları yapabilirsiniz. Bu durumda ortalama 30 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Tencerede pişireceğiniz durumda ise kısık ateşte yaklaşık 1 saat boyunca pişirmelisiniz.
İspir fasulyesi pişirilirken bazı püf noktalara dikkat edilmesi önemlidir. Bu detayların başında süt ve su karışımıyla en az 12 saat öncesinde ıslatılması gelir.
İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri