İstanbul,Üsküdar'da bulunan ve Türkiye'nin en büyük mezarlığı olan Karaca Ahmet Sultan mezarlığı çok eski bir Yeniçeri ve Bektaşi mezarlığıdır. Üsküdar Nuhkuyusu Caddesi Üzerince türbesi bulunan Kartal Baba, Karaca Ahmet'e bağlı bir Bektaşi Babasıdır.
Osmanlı İmparatorluğunun en büyük ve en eski kabristanı olup, ortalama yüz elli milyon insanın ebedi istirahatgahi olduğu tahmin edilmektedir. Kabristan 12 parsele ayrılmıştır.
Irak'ta bulunan Wadi al-Salam kabristanı, Amusing Planet'in raporuna göre dünyanın en büyük mezarlığı olarak kabul ediliyor. 1485.5 dönüm üzerine kurulu alanda 5 milyondan fazla mezar bulunuyor.
İstanbul'da 497'si Müslümanlar 67'si gayrimüslimler için olmak üzere 564 mezarlık bulunuyor.
İstanbul'da 2024 yılının mezar yeri ücret tarifesi belirlendi. Mezarlık fiyatlarına ortalama yüzde 58 zam yapıldı. En ucuz boş mezar yeri bedeli 4 bin 470 TL, en pahalı boş mezar yeri ücreti ise 69 bin 770 TL oldu.
İlgili 41 soru bulundu
Mezar Taşı Neden 1 Yıl Sonra Yaptırılır? 3 ay süre geçmeden mezar yaptırmak kanunen yasaktır. Mezar taşının 1 yıl sonra yapılma nedeni mezarda çökme olmasını önlemek içindir. 1 Yıl süre geçmeden yapılan mezarlarda çökmeler meydana gelmektedir.
Güney Afrika'daki "Rising Star" (Yükselen Yıldız) adlı mağarada Homo naledilere ait bir mezar alanı bulundu. Bu keşfin insanın evrimine dair önemli bilgiler sunabileceği belirtiliyor. Bilim insanları, Güney Afrika'da dünyanın bilinen en eski mezarlığını bulduklarını açıkladı.
Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın ülke için çok önemli bir kültür mirası olduğunu aktaran Ercek, "Kültür miraslarımızı geleceğe aktarmak istiyoruz. Bakanlığımızın bu konuda önemli çalışmaları var. Dünyanın en büyük Türk- İslam mezarlığımızı en güzel şekilde aktarımını sağlayacağız.
Bugüne değin yapılmış örnekler arasında hemen hemen en görkemli anıt mezar olan ve Hindistan'ın Agra kentinde bulunan Tac Mahal ise, Babürlü hükümdarı Şah Cihan tarafından 1631'de ölen eşi Mümtaz Mahal anısına yaptırılmıştır.
Karacaahmet, Nakkaştepe, Zincirlikuyu ve Aşiyan gibi birinci grupta yer alan mezarlıklardaki boş yerlerin ücreti yüzde 54,15 zam yapılarak 45 bin 260 liradan 69 bin 770 liraya yükseltildi.
Mezarlıkta birçok ünlü ismin mezarı bulunmaktadır. Bu isimlerden bazıları Cemil Topuzlu, Yûsuf Ziyâ Paşa, Sait Faik Abasıyanık, Reşit Rahmeti Arat, Falih Rıfkı Atay, Faruk Nafiz Çamlıbel, Mehmed Emin Yurdakul, Münir Hayri Egeli, Ali Vasfi Egeli, Emin Onat, Ali Fethi Okyar, Kâzım Orbay, Şükrü Saraçoğlu'dur.
Osman Şems Efendi, Melek hazretleri, Şeyh Behcetî Konevî, İbrâhim Hayrânî, Silistreli Süleyman Efendi ve Bekir Sıdkı Ateşli'nin kabirleri bu tür türbelerdir. Nişancı Hamza Paşa'nın üstü kubbeli açık türbesi yanlışlıkla “at mezarı” olarak tanıtılmaktadır.
Mezarlık boyunca yürüdüğünüzde mezar taşlarında hep ünlü tanınmış isimler gözünüze çarpar. Çünkü burası şehrin en mutena, yatırım için en uygun mezarlığıdır. Parseline göre neredeyse ev fiyatına geleceğinize yatırım yapabilirsiniz.
Hükümetle anlaşma yapılmış ve Zincirlikuyu'da kurulacak mezarlığın arazisi 200 dönümmüş.
İstanbul'daki en büyük İslam mezarlıklarından biri olan Eyüp Sultan Mezarlığı'nda padişahlar, sadrazamlar, şeyhülislamlar, vezirler, kumandanlar, hanım sultanlar, saray mensupları, din, tasavvuf, ilim, fikir, sanat adamları, şairler ve halktan kişiler gömülmüştür.
Dünyanın en büyük Türk- İslam mezarlığı olarak bilinen Selçuklu meydan mezarlığı ve tarihi eserleriyle ön plana çıkan Bitlis'in Ahlat ilçesi ziyaretçilerini tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.
Bitlis'te bulunan UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesindeki dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı olma özelliğine sahip Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı, yoğun ilgi görüyor.
Devlet Büyükleri Anıt Mezarlığı; Atatürk Orman Çiftliği arazisi içerisinde, Ankara'ya hâkim bir tepe üzerinde yer almaktadır. Alanı yaklaşık olarak 536.124 metrekaredir. Devlet Büyükleri Anıt Mezarlığı gündüz saatlerinde, hafta sonu, resmi ve dini tatiller dâhil haftanın her günü, halkın ziyaretine açıktır.
Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak da bilinen UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan ve dünyanın en büyük Türk-İslam Mezarlığı olan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı başta olmak üzere Bitlis Ahlat'taki kümbetler, kaleler ve diğer tarihi mekanlar son yıllarda yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.
Mezar inşaat ruhsatını cenazenizin vefat tarihinden 3 ay (90 gün) sonra çıkartabilirsiniz. 3 aydan (90 günden) önce mezar inşaat ruhsatı çıkartmanız yasaktır.
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı.
Defnedilen kişinin kesinlikle yakını olmaması durumunda; 5 yıl içinde mezar tapusu devlet tarafından kontrol edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri