Dr. Arif Hepbaşlı, elektrikli ısıtıcıların yine elektrikle çalışan klimalara göre 3-4 kat fazla enerji harcadığını belirterek, "Elektrikli ısıtıcılarla ısınmak, enerji verimliliği açısından tam bir felakettir.
Elektrikli ısıtıcılar elektriği daha fazla harcar fakat klimalar elektrikli ısıtıcılara nazaran biraz daha ekonomiktir. Elektrikli ısıtıcılar her 1 kw elektrik enerjisi için en fazla 1 kw ısı enerjisi gönderir. Klima eğer İnverter heat pump ise 1 kw elektrik enerjisini 4 kw kadar ısı enerjisine dönüştürür.
Klima daha az yakar
Klimalar elektrikli ısıtıcılardan daha verimli.
100 metrekarelik bir evi ısıtmak için günde 7 saate yakın çalışması gereken 4 bin 500 Watt gücündeki bir klima, ayda 900 kilovat saat elektrik harcayarak 639 TL karşılığı tüketim yapıyor. 8 bin Watt gücündeki fanlı ısıtıcı, günde 6.5 saat çalışarak ayda 1.560 kilovatsaat elektrik tüketerek 1.108 TL karşılığı maliyet ...
Isıtıcılar hakkında fazla enerji harcadıklarına dair yanlış bir algı vardır. Ortalama bir kurutma makinesi 2200 Watt değeri kadar elektrik harcar. Ortalama bir ısıtıcı, a sınıfı BTU klima kadar elektrik tüketir.
İlgili 21 soru bulundu
100 wattlık bir ısıtıcı saatte 0,175 ₺ elektrik harcar. (Ocak-2023 - kWh). Diyelimki aralıksız çalışıyor, günde 4,2 TL tüketim yapar.
2500 watt elektrikli ısıtıcınızı 1 saat çalıştırmanız durumunda 2,5 kW elektrik harcar. Ortalama günde 3 saat çalıştırılan bir 2500 Watt elektrikli ısıtıcı günde 7,5 kW, ayda ise 7,5 kw x 30 Gün = 225 kW elektrik harcar.
Klima havayı sirküle ettiği için tüm odayı ısıtacak ama ufo ışınım ile ısıtma sağladığı için ortamı değil gördüğü yüzeyi ısıtır. Klima'da verim fazladır. En basit örnekle 1000W elektrik harcarsın 3000W ısı alırsın. Rezistans'ta (UFO) 1000W elektrik harcayıp 1000W ısı alırsın.
Unutmayın, doğru klimayı satın aldığınızda klima ile ısınmak doğalgazdan daha ekonomiktir. Isıtmada en iyi klima modellerini seçerek bu avantajı yaşayabilirsiniz.
Klimanızı çok düşük sıcaklıklara ayarlamadan istediğiniz serinliğin zamanla oluşmasını sağlayın. Eğer aniden sıcaklığı düşürürseniz elektrik kullanımınız artacaktır. Nemli bir şehirde yaşıyorsanız yaz aylarında nem alma modunda klimanızı çalıştırarak tasarruf sağlarsınız.
Yani, sıcak bir odayı soğutmak, soğukluğu sabit tutmaya çalışmaktan çok daha fazla enerji harcar. Bu nedenle, klimayı sürekli olarak açıp kapamamak enerji tasarrufu sağlayacaktır. Yaz ve kış ayları boyunca ideal klima ısısı 23-24 derece santigrat olmalıdır.
Bununla birlikte etkili bir ısıtma için aklınızda bulundurmanız gereken bazı önlemler vardır. Öncelikle kışın klima ile ısınmak mantıklı sorusuna verilebilecek en net cevap kesinlikle evettir. Hem soğutma hem ısıtma işlevine sahip dört mevsim bir klima kullanarak ısınmak mümkündür.
Yüksek kapasiteli klimalar, daha fazla enerji harcarlar. Bu nedenle, ihtiyacınıza uygun bir klima modeli seçmek, gereksiz enerji sarfiyatını önlemeye yardımcı olur. Enerji Verimliliği: Klima seçerken, enerji verimliliği özelliğine dikkat etmek büyük önem taşır.
A sınıfına mensup 12000 BTU gücüne sahip bir klimanın aylık enerji tüketimi 324 kWh iken salon tipi bir klimanın aylık tüketimi 657 kWh'tir. Endüstriyel klimalarda ise aylık tüketim günde 10 saat için 660 kWh olsa da endüstriyel klimaların 24 saat çalıştırılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir. Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Kalorifer, elektrikli ısıtıcı ve soba gibi tüm ısı kaynakları havayı kurutur.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Klimalar sayesinde ekonomik ısıtma sağlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık derecesi 23 – 24 dereceyi aşmamalıdır. Klimanın sıcaklığını düşürürken her bir derecenin elektrik tüketimini %10 artırdığını unutmamanız gerekir. Klimanın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayarak da harcanan enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
Bir split klimanın, mevsim geçişlerinde ortalama saatlik elektrik tüketimi 0,198 kWh, aylık ortalama 500 saat kullanıldığı durumda da 99kWh olarak hesaplanıyor. 2022 Eylül verilerine göre bir saatlik tüketim yaklaşık 52 kuruş, aylık ortalama 500 saat kullanıldığında da 260 TL ısınma gideri olarak faturaya yansıyor.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
En az elektrik harcayan klima modelleri A sınıfı olurken uzmanlar da klima satın alacak olanlara A sınıfı klimaları tavsiye ediyorlar. Aldığınız klima COP katsayısı 5,33 ise -15 dereceye kadar düşük maliyetlerle ve konforlu şekilde ısınırsınız. Yani dış sıcaklık -30'ye inmedikçe klimanız daima daha az yakar.
Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez. Verimlilik gücüne göre değişiklik göstermekle birlikte herhangi bir arıza yoksa ve bakımlar düzenli yapılıyorsa klima, yakıt tüketimini en fazla %10 artırır.
Ufo tipi ısıtıcım var 1800 watt lık 1. Devirde 900 watt harcıyor.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
Kaba bir hesapla 2000 W gücünde elektrikli şömineye sahip olan ve aylık elektrik tüketimi 210 kWh'ten az olan abonelerin günde 1 saat elektrikli şömine çalıştırmaları sonucunda aylık olarak elektrikli şöminenin elektrik tüketimi için ödeyecekleri tutar 85 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri