Aynı şekilde çiğ yumurtanın başta salmonella bakterisi olmak üzere birçok bakteri bakımından daha tehlikeli olabileceği, özellikle yumurtayı kırarken kabuktan iç kısma kolayca bakteri geçisi olabileceğini de öğrendik.
Tüm dünyada gıda kaynaklı olarak en fazla rapor edilen hastalık olan Salmonella, çoğunlukla kanatlı hayvanların tüketilmesi ile bulaşır. Bunun dışında yumurtadan, pastörize edilmemiş veya çiğ sütten, kırmız et ve düşük ihtimalle de olsa deniz ürünlerinden de bulaşabildiği görülür.
Kabuklu yumurtada bulunan en önemli patojen Salmonella'dır.
Gıda zehirlenmelerinden tutun da daha hayati sorunlara kadar birçok rahatsızlığa sebep olan salmonella için Diyetisyen Lauren Antonucci şöyle diyor: "Çiğ ya da az pişmiş yumurta yemedeki asıl risk salmonella. Yemek zehirlenmesi, kramplar, ishal, bulantı, ateş ve baş ağrısı yapabilir.
Uzmanlara göre çiğ yumurta tüketmenin iki önemli zararı var. Bunlardan birisi çiğ yumurtanın B7 vitamini alımını engellemesi. Diğer zararı ise salmonella mikrobu. Salmonella mikrobuna neden olduğu bilinen çiğ yumurta özellikle de bağışıklık sistemi zayıf kişileri tehdit ediyor.
İlgili 20 soru bulundu
Çiğ içilen yumurta, barsaklarda bakteri ve parazit enfeksiyonları yapabilmektedir. Bir yumurtanın sarısında yaklaşık dört gram protein var. Yumurtanın beyazı, pek de boş bir besin değildir. Sarısının altıda biri kadar enerji değerine sahiptir.
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı. 1.Beyniniz kolinin koruması altındadır. Beyin hücrelerinin normal iletişimini sağlayan fosfolipitler, kolinden oluşur. Bu belirli vitaminin beyindeki en önemli yapı malzemesi olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır.
Çiğ yumurta tüketmek tadı ve kokusu bakından oldukça zordur. Bundan dolayı 1 adet yumurtayı 1 bardak süt ile karıştırıp içilmesi önerilebilir. Sabahları güne başlamadan önce çiğ yumurtayı bu şekilde tüketmek gün içinde daha çok enerjik kalmayı sağlamasıyla birlikte birçok faydası görülecektir.
Bıldırcın yumurtalarında ise yumurta kabuğunun yanısıra sarısı ve akında da Salmonella izole edilmiştir.
Amino asit bakımından zengin olan yumurta pişirilince bu özelliği azalıyor. Ancak çiğ tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan amino asidin yüzde 90'nını karşılamada etkilidir. Bu yüzden uzmanlar hafta da birde olsa yumurtanın çiğ içilmesi tavsiye edilir.
Salmonella bakterisi, vücuda alındıktan sonra genellikle 12-36 saat sonra belirtiler ortaya çıkar ve 2 ila 7 gün arasında devam eder.
Sabahları içilen çiğ yumurta gün içinde daha da enerjik olmaya destek olup uzun süre bir tokluk hissi de vermektedir. Çiğ yumurta tüketilmesi kemik ve kas gelişimine destek olduğundan spor yapan bireylerin, çocukların tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Salmonella Enfeksiyonu Tedavisinde Basamaklar
2-3 gün süren akut dönemden sonra genelde 7 günü bulan enfeksiyon kendiliğinden tamamen geçebilir. Bazı vakalarda vücutta ciddi ishal ve dehidratasyon olduğundan hekim kontrolünde tedavi şarttır.
Çiğ yumurta yenmemeli çünkü gıda kaynaklı salmonellaya yol açar. Salmonella bir bakteridir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 1,4 milyon kişi bu gıda hastalığına yakalanmaktadır. 2019'daki verilerde ABD bu hastalığa karşı ölenlerin sayısı 420 ölüm.
Salmonella enfeksiyonu genellikle çiğ veya az pişmiş et, kümes hayvanları ve yumurta veya yumurtaları ürünleri yemekle veya pastörize edilmemiş süt içmekle bulaşır.
Salmonella bakterisi suların iyi klorlanması, kaynatılması, gıdaların iyi pişirilmesi ve pastörizasyona dayanıksızdır. Bu nedenle korunma amacıyla; Kaynağını bilindik temiz içme suyu kullanın. Zorunlu durumlarda en az 10 dakika kaynattıktan sonra kullanın.
Bıldırcın yumurtası çiğ tüketildiğinde, içeriğindeki besin maddelerini korur ve sindirilebilirliği artırarak vücuda yüksek miktarda protein, vitamin ve mineral sağlar.
Bıldırcın yumurtası çiğ olarak tüketilebilen bir besindir. Bunun için bıldırcın yumurtasını kırıp içmeniz yeterlidir. Ancak tadını hafifletmek için, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırarak da içebilirsiniz. Soğuk algınlığı, öksürük ve astıma iyi gelen bıldırcın yumurtası hem aç, hem de tok karna tüketilebilir.
Tüm yumurtalar gibi protein ve yağ açısından zengindir. Bir adet bıldırcın yumurtası yaklaşık 14 gram'dır ve 1.2 gram protein içerir. Bir tavuk yumurtası ise yaklaşık 60 gram'dır ve 6-7 gram protein içerir.Yani 4-5 adet bıldırcın yumurtası ancak bir tavuk yumurtası yapar.
Dr. Canan Karatay yumurtanın pişirilme şekliyle alakalı şu tavsiyelerde bulundu; Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir.
Yumurta yavaş yavaş dönmeye veya sallanmaya devam ederse pişmemiş demektir. Bunun nedeni, sıvı beyaz ve sarının hala kabuğun içinde dönmesidir. Sıvı içerik hareket ettikçe yumurtanın ağırlık merkezi değişir ve yumurtanın hareket etmeye devam etmesine neden olur.
Endişelenmene hiç gerek yok. Yumurtalar aynı gibi görünebilir ama hızlı bir şekilde yumurtaları döndürdüğünde yumurtaların çiğ veya haşlanmış olup olmadığını anlayabilirsin. Haşlanmış yumurtalar daha sabit dururken çiğ, pişmemiş yumurtalar ise yalpalar.
Günde 10 tane yiyin! Beslenmeyle ilgili öğütlerle gündem olan, bir dönem bazı doktorların yumurtayı yasakladığını belirten Prof. Dr. Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi.
Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz. Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın.
Kas Gelişimi İçin İdeal Bir Besin
Bir yumurtanın ortalama olarak 6.25 gram protein ve 0.6 gram karbonhidrat içermesi, protein ağırlıklı beslenmeyi hedefleyen tüketiciler için ideal bir seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri