Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
BAĞ-KUR emekliliği için gerekli olan prim gün sayısı ise 9.000'dir. Bu noktada isteğe bağlı sigorta ödemesinin nereye yapılacağına da değinelim. Primlerinizi; anlaşmalı bankaların dijital ve fiziki kanallarından, PTT şubelerinden ya da kimlik numaranızla SGK'nın kredi kartı ile ödeme sistemi üzerinden yatırabilirsiniz.
SGK Prim ödemelerinizi Bankamız şubelerinden, ATM'lerinden, İnternet Şubesi'nden veya 444 00 00 - 0850 220 00 00 Müşteri İletişim Merkezi'ni arayarak gerçekleştirebilirsiniz.
SSK'dan normal emekli olabilmeniz için kalan 4496 günün son 1261 günlük kısmında fiilen 4/1-a kapsamında çalışmalısınız. O tarihe kadar isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta primleri aylık ödenir, toplu ödeme imkânı bulunmuyor.
Ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde ödemeyen sigortalının o aya ait prim borcunu ödeme imkânı ortadan kalkmakta ve prim borcu ödenmeyen ilgili ay için sigortalılara hizmet verilememektedir. İsteğe bağlı sigorta nasıl sona erer?
İlgili 38 soru bulundu
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
-İsteğe Bağlı Sigortalılığı başladığı tarihten itibaren hiç prim ödemesi bulunmayanların sigortalılıklarını sona erdirme talebinde bulunmaları halinde isteğe bağlı sigortalılıkları tescil tarihi itibarıyla sona erer. Sonuç olarak; 12 ay boyunca prim ödemesi olmayanların İsteğe bağlı sigortalılığı iptal olur.
5510/88'inci Maddesi 6.Fıkrasında; ''87 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen yükümlüler, her aya ait primlerini takip eden ayda Kurumca belirlenecek günün sonuna kadar Kuruma öderler. Bu kişiler primlerini en fazla 360 günle sınırlı olmak üzere peşin olarak erken ödeyebilir.
4) Yanlış veya yersiz alınmış olduğu tespit edilen primler, alındıkları tarihten on yıl geçmemiş ise, hisseleri oranında işverenlere, sigortalılara, isteğe bağlı sigortalılara veya genel sağlık sigortalılarına veya hak sahiplerine kanunî faizi ile birlikte geri verilir.
Kişi, şartları sağladığına dair bir dilekçe ile başvuru yaptıktan sonra geriye dönük prim ödemelerini tamamlayabilir. EYT geriye dönük borçlanma sisteminden yaş ve sigortalılık süresini tamamlayan bireylerin yararlanması mümkündür.
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
SGK ile anlaşmalı bankaların şubelerine veya beyan usulü sistemini bugün itibariyle internet bankacılığına entegre eden bankaların (Akbank, Denizbank, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası) internet bankacılığı aracılığıyla, aşağıdaki şekilde, başvuru tipine göre seçim yapılarak ücretlerin yatırılması gerekmektedir.
İşveren Yönünden Ay İçinde 30 Günden Az Çalışıp İsteğe Bağlı Sigortalı Olanların Bildirimi Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.
5510 sayılı Kanunun 67. maddesine göre sigortalıların sağlıktan yararlanabilmesi için muayene olmak için hastaneye gittiği tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekmektedir.
Eksik prim günleri ancak erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması ile tamamlanabilir. Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
İsteğe bağlı sigortanızı kapattırmak istiyorsanız talebinizi dilekçe yazarak SGK'ya bildirmeolisiniz. Dilekçelerin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihten önceki primi ödenmiş ayın sonu itibariyle, aylık talebinde bulunanların aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinde son erer.
SGK prim ödemesi için İnternet Şubesi ya da Mobil Şube uygulamasını kullanabilir, şubelerimize gelebilir ya da SGK web sitesinden kredi kartınızı kullanarak “4A SGK”, “4B BAĞ-KUR” ve “Diğer Tahsilat” borç türlerinin ödemelerini yapabilirsiniz.
Asgari ücret üzerinden ödemesi yapılan sigortalı olarak çalışan, ek 5 üzerinden prim ödeyen, isteğe bağlı prim ödeyen ayrıca bağkurlu bireylerin ödemekte oldukları prim nedeniyle her ay için gelecekteki emekli maaşınız iki,üç lira düşmektedir.
Posta gazetesinin haberine göre; İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 sonrası 4B (Bağkur) kapsamında değerlendiriliyor. Bağkur kapsamında SSK'lılara göre daha uzun süre prim ödeyerek emekliliğe hak kazanılıyor.
Bu durumda İşsizlik sigortası ödeneği alanlar evet ''İsteğe Bağlı SGK Prim'' ödenir.
Ay içinde eksik kalan günlerini isteğe bağlı olarak yatırabiliyorlar. Bu şekilde yapılan isteğe bağlı sigorta primleri SSK kapsamında değerlendiriliyor. Son bir yıl içinde ödenmeyen primlerini 12 ay kuralına uygun olarak başvurmaları halinde yapılandırma hakkından yararlanabiliyorlar.
Bu defa 04.10.2000 ile 04.10.2008 tarihleri arasında vergi mükellefi oldukları sürelerin primlerini ödeyerek, bu süreleri sigortalılık süresi olarak kazanmalarına imkan sağlandı. Bu fırsatları kaçırmışsınız. Şimdi geriye dönük Bağ-Kur tescili ve borçlanma maalesef mümkün değil.
GERİYE DÖNÜK SİGORTA PARASI NASIL ALINIR? Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri