Söz tepsisi kullanımı, kökü uzun yıllara dayanan ve yerleşmiş bir gelenektir. Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir.
Tepsiyi taşıyacak kişilerin bekar olmasına dikkat edilir. Erkeklerin nişan tepsisi taşıması çok şık ve istenir bir durum değildir. Çünkü nişan töreni sırasında tüm gözler tepsiyi tutan kişide olur. Bu da kızımız için şans demektir.
Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir.
Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Nişan anında tepsiyi varsa kızkardeşin tutar,yoksa yakın bir arkadaşını ya da akrabanı görevlendirebilirsin,genelde senden küçükler tercih edilir... Kurdeleyi de kız babası keser... Ya da iki babanın da ortak kararıyla daha büyük bir aile reisi kesebilir dede gibi..
İlgili 32 soru bulundu
Söz kesimini ve nişan törenini ayrı günlerde yapmak isteyen çiftlerdenseniz; söz için yapılacak masrafların erkek tarafına ait olduğunu söyleyebiliriz. Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir.
Söz merasimi için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri "Sözde geline ne takılır?" sorusu oluyor. Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür.
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Gelini arabadan kayın peder ve damat indirir.
Söz Kesilirken ve Kız İstemede Kahve Önce Kime Verilir? Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır.
Kız İsteme Çikolatası
Bir diğer önemli detay ise isteme çikolatası. Kız istemeye giderken çikolata sıklıkla gümüş tepside götürülüyor. Son yıllarda rastladığımız porselen ve cam örnekleri de son derece şık tasarımlarla kız tarafının evini süslüyor.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir.
Söz tepsisini genellikle kız tarafı hazırladığından yine kız tarafından, gelin adayının yakınlarından biri tutar. Bu kişi çoğunlukla gelin adayının kız kardeşi, kuzeni ya da arkadaşı olur. Bazı bölgelerde söz tepsisini tutan kişinin bekar olması gerekir.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Kahve ikramının ardından kız isteme konuşması yapılır ve aileler çiftin evliliklerini onayladıklarını ilan ederler. Gelin ve damat adayı büyüklerin ellerini öptükten sonra yüzükler takılır. Aile büyüklerinden takı takacak olanlar varsa onlar da merasime katılır. Sonrasında da söz töreni ikramlarla devam eder.
Kız isteme merasimi geleneklerimize göre akşam yemeğinden sonra yapılan bir ziyarettir. Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. Börek, pasta ve kek ikramları yanında zeytinyağlı yiyecekler kız tarafının hazırlayabileceği en güzel ikramlar. Kız isteme aile büyüklerinin katılımıyla gerçekleşir.
Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur.
'Kız isteme', günümüzde çiftin evlenmeye karar vermesinin ardından hem ailelerin tanışması hem de damadın ailesinin gelinin ailesinden bir nevi izin alması için yapılan bir gelenek.
Evde söz tepsisi hazırlamak için ahşap kasenin yan kısmından iki küçük delik açarak başlayabilirsin. Yaprak yaldız yapıştırıcısını tabağın içine sür. Yaldızı, yapıştırıcının üstüne, tabağın içini kaplayacak şekilde uygula. Ahşap kasede açtığınız deliğin dış kısmından, orta uzunlukta kestiğin kurdeleyi geçir.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir.
Eskiden el öpmeye gidilince geline bir de hediye verilirdi. Değeri herkesin maddi durumuna göre değişirdi. Kimisi küçük altın takardı kimisi büyük altın. Rahmetli anneanneme el öpmeye gittiğimizde büyük altın takmıştı eşime.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri