İster istemez kelime grubu cümlede zarf görevinde kullanılır.
Yani bir bağlacı, cümleden çıkarttığımızda anlamda bir bozulma meydana gelmez. Bağlaçlar, zaten var olan anlam ilgilerine dayanarak bir bağ kurmaktadır. Edatlar ise yepyeni bir anlam ilgisi kurarlar. Edatlar, cümlenin bir öğesi haline gelirken bağlaçlarda ise bir öğe özelliği yoktur.
Bağlaçların kendi başlarına anlamları yoktur. Yer aldıkları cümlenin çeşitli bölümleri arasında anlam ve biçim bakımından bağlantı kurarlar. Cümlelerde sıralama bağlaçlar sayesinde yapılır. Cümleler arasında konu ve anlatım bütünlüğü sağlamak için kullanılırlar.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
Genellikle yapı bakımından dört başlık altında incelenmiştir: 1. Yalın bağlaçlar: ve, da, ama, ile, bile, eğer, yani, meğer, hem gibi ek almamış. 2. Türemiş bağlaçlar: üstelik, yalnız, ayrıca, anlaşılan, gerçekten, kısacası, örneğin gibi.
İlgili 43 soru bulundu
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Ayrıca şu pratik yolla bu kelimelerin edat mı, bağlaç mı olduğunu anlayabiliriz: “İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır. (Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.) “Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Gibi kelimesi günümüzde her cümlede kullanılabiliyor. Anlamı bilinen gibi kelimesi, bir edat olarak kullanılıyor. Bağlaç olabilmesi için kelime veya cümle bağlaması gerekiyor.
Artık bir bağlaçtır. Açıklama: Edat, diğer adıyla ilgeç farklı çeşitteki sözcüklerle bağlantı kurmaya yarar.
Cümlenin anlamı bozulursa de, bağlaç değil ismin hal ekidir. İsmin hal ekleri sırasıyla -i, -e, -de ve -den ekleridir. Bulunma eki adıyla da bilinen -de eki ayrı değil bitişik yazılır.
Hacıeminoğlu da aslında sıfat olan böyle sözcüğünün zarf olarak kullanıldığını, bundan böyle kalıplaşmış şeklinin çekim edatı; öylenin, cümle başı ve kuvvetlendirme edatı; aslında tarz zarfı olan şöyle sözcüğünün de cümle başı edatı olarak kullanıldığını söyler (Ayrıntılı bilgi için bk.
Türkçe Sözlük‟te evet sözcüğü edat olarak gösterilir: “1. Öyledir anlamında kullanılan bir doğrulama veya onaylama sözü, olur, oldu, peki, tamam, ya, beli, ha, he.” Hayır sözcüğü ise “1.
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Değin, dek, doğru, kadar, karşı, yan gibi yer veya yön bildiren edatlardır.
Cümle içerisinde yüklem özne ve nesne görevinde kullanılan kelimeler arasında ilgi kuran kelimelere edat ya da ilgeç denir. Edatların bağlaçtan farkı cümlenin bir ögesi olmasıdır. 1- Ali ile Suna doğum günü partisine gelemeyecekmiş. Bu cümlede ''ile'' bağlaç olarak kullanılmıştır.
Edatları cümleden çıkardığımızda cümlenin anlamı bozuluyorsa kelime edattır. Bağlaçları Bulmanın Kısa Yolu : Bağlaçları cümleden çıkardığımızda cümlenin anlamı bozulmuyorsa kelime bağlaçtır.
Cevap= Kendi ne bağlaç ne edattır . Kendi dönüşlülük zamiri dir .
Türkçede çok sık kullanılan bağlaçlardan biri de ya'dır. Bu bağlaç, tek başına kullanılabildiği gibi “ya…ya”, “ya da”, “ya…ya da”, “veya”, “yahut”, “veyahut”, “olur ya”, “öyle ya”, “malum ya”, “var ya” şeklinde farklı kullanımlarda da karşımıza çıkabilmektedir.
Merhaba,"Hatta" kelimesi cümle içinde bağlaç görevi görür. Bağlaçlar iki veya daha fazla cümleyi ya da aynı görevdeki kelimeleri bağlama görevi üstlenir. Hatta kelimesi bir bağlaçtır.
Yüzünden kelimesi edat değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri