Omuz sıkışması, doğru tip omuz egzersizleriyle veya manuel terapi gibi fizik tedavi yöntemleriyle birkaç hafta veya ay içinde düzelir, ancak doğru yaklaşımlara tedavi edilmediğinde tekrarlayan veya devam eden bir sorun haline gelebilir.
Omuz sıkışması erken dönemde ilaç ve egzersizle tedavi edilebildiği için erken müdahale önemli. Tedavi edilmezse omuz sıkışması ilerleyebiliyor ve sıkışan kaslarda oluşan tendon yırtıklarının ameliyatla tedavisi gerekebiliyor.
Omuz Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir? Eğer omuz sıkışmasının altında yırtık, kireçlenme gibi bir sorun yoksa fizik tedaviyle adale gruplarını kuvvetlendirerek, o bölgenin ödemini geçirerek veya bursa içine kortizon iğnesi yaparak sorun giderilir. Özellikle kortizon enjeksiyonları çok faydalıdır.
Eğer tedavi edilmezse bu sefer supraspinatus kasında yırtılmalar başlar. Bu durumda da eğer tedavi edilmezse supraspinatus yırtıkları büyüyerek rotator cuff yırtıklarına neden olur. Bu duruma gelmiş bir omuzda da ameliyat şart hale gelir. Üstelik ameliyat sonrasında da fizik tedaviye yine gidilmesi gerekecektir.
Akut olarak seyreden omuz ağrılarında genellikle sıcak ya da soğuk kompres uygulamaları da işe yaramaktadır. Ancak ağrılar kronikleştiğinde bir uzman yorumu alınması gerekmektedir. Kronikleşmiş omuz ağrılarında kırık ve çıkık gibi kemik bozuklukları yoksa genellikle ilaç tedavisine başvurulmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Ağrının şiddetli ve hareket kısıtlılığının belirgin olduğu durumlarda eklem içi steroid enjeksiyonları yapılabilir. Omuzun tamamen hareketsiz kalması omuz ekleminde tutukluğa ve kaslarda zayıflığa neden olacağından bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir.
Yanlış uyku pozisyonları omurgayı nasıl etkiliyor? Omuz, bel ve boyun bölgelerinde ağrı şikayeti olan bireyler için ise yüzüstü uyku pozisyonu önerilmemektedir. Bel fıtığı olanlar için en iyi uyku pozisyonunun, yan yatış pozisyonu olduğu saptanmıştır. Yan yatış pozisyonunda bacaklar arasına yastık yerleştirilmelidir.
Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer. Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir. Omuz yırtığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için kendiliğinden geçmez.
Omuz Sıkışma Sendormunun tanısı nasıl Konur? Omuz sıkışması, fizik muayene sırasında tespit edilebilir. Subakromiyal boşluğu değerlendirmek için röntgen, tendonların ve Bursaların durmunu değerlendirmek için ultrason ve MRI taraması gerekebilir.
Genellikle kas zorlanması ve yanlış harekete bağlı olarak gelişen omuz ağrıları kısa süre içinde kendiliğinden iyileşirken, 2 günden fazla süren omuz ağrılarında iyileşme olmaması durumunda hekime başvurmak gerekir.
C5 ve C6 omurları arasındaki C6 sinir kökünde sıkışma olursa, omuz ve kürek kemiğine yayılan ağrı görülür. Ayrıca elde baş ve işaret parmaklarında uyuşma oluşmaktadır. C6 ve C7 omurları arasındaki C7 sinir kökünde uyuşma olursa, omuz ve boyundan yayılan ağrı, eldeki orta parmağa kadar yayılmaktadır.
Omuz ağrıları için hastanelerin Fizik Tedavi bölümlerinde yer alan doktorlar ilgilenmektedir.
En yaygın nedenleri, omuz yaralanması, kırık kol veya felç sonrası hareketsizliktir. Kişi, omzu hareket ettirmeyi güçleştiren bir rahatsızlık geçirmiş ise omuz eklemlerindeki hareketi korumak amacıyla yapabileceği egzersizler için bir doktora danışması gerekir.
Yanlış harekete bağlı kas ve tendon problemleri ile ortaya çıkan akut şiddetli omuz ağrılarında kolun dinlendirilmesi ve buz uygulama son derece önemlidir. Omuz mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Ağrı kesici ve günde 3-5 kez, 15 dakika buz uygulama ile akut omuz ağrılarının büyük kısmı düzelir.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
Buz tedavisi uygulayarak omuz tutulmasını önemli ölçüde geçirmek mümkündür. Buzu omzun üstünde günde 1 defa olmak üzere gezdirerek uygulayabilirsiniz. Omuz tutulması için omuzlara yapılan masajlar da yine omuz tutulmasını geçirecektir. Düzenli olarak masaj yapılması gerekir.
Omuz ağrısının farklı türleri ve şiddeti olabilir. Bu durum, omuz ağrısına neden olan duruma da bağlıdır. Omuz ağrısı, boyuna ve kolla kadar yayılabilir. Yayılan ağrı genellikle kollar hareket ettirilirken veya dinlenme halindeyken hissedilir.
Omuz yırtığı tanısı ilk etapta fizik muayene ile konulur. Omuz yırtığı olabileceği düşünülen hastalardan röntgen ve MR istenerek tanı netleştirilir.
Fiziksel bir problem olması ile beraber omuz ve sırt ağrıları söz konusu olduğunda Fizik Tedavi bölümü buna bakar. Karşılıklı yönlendirme ile birlikte ortopedi bölümü üzerinden de gerekli tedavi yöntemleri ele alınır.
Kas yırtılmasının iyileşme süreci hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
Rotator Manşet Yırtığı Sonrası
Tüm omuz hastalıklarında olduğu gibi rotator manşet yaralanmaları ardından normal fonksiyonlara dönüş biraz zaman alabilir. Cerrahi tedaviler sonrası bu zaman 3-6 ay olabilir.
Kas yırtılması belirtileri aşağıdaki gibidir;
Dokunma ile ortaya çıkan aşırı hassasiyet. Ciltte morluk ve şişlik. Hareket etmede kısıtlılık. Yaralanmanın olduğu bölgeye kramp girmesi.
Omuz ağrıları için şu tedavi yöntemleri kullanılabilir
İlaç tedavisi: Ağrı kesiciler,NSAI (enflamasyon giderici romatizmal ilaçlar), kas gevşeticiler .
Ani başlayan omuz ağrılarında, zedelenme ve zorlanmaya bağlı ağrılarda öncelikle soğuk uygulanması önerilir.
Omuza masaj yapmak ağrıyı azaltmaktan çok aktive edebilir. Masajla beraber bilinçsiz yapılan ya da yaptırılan omuz hareketleri ya da manipülasyonları ağrı uyandırarak eklem ve döndürücü adalelerdeki hasarını boyutlarını artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri