İstifham (Soru Sorma): Sözü, cevap beklemeksizin anlamı güçlendirmek için soru soruyormuş gibi kullanma sanatıdır. Bu öksüz tavrını takmayacaktın? Yüzüme bu türlü bakmayacaktın? Hani ey gözyaşım, akmayacaktın?”
İstifham, okuyucunun dikkatini çekmek, duygu ve düşünceleri daha etkili kılmak için bu duygu ve düşüncelerin soru biçiminde verilmesidir.
İstifham da edebiyatta en fazla karşılaşılan söz sanatlarından birisi olarak ifade edilebilir.
İstifhâm edatları ile ilgili dilcilerin görüşlerinden hareketle istifham edatlarının zenginliği çeşitli örneklerle ortaya konmaya çalışılmıştır. İstifhâm; daha önceden bilinmeyen bir şey hakkında onunla ilgili bilgi istemektir. Bu bilgi isteme, soru edatlarının biriyle olmaktadır.
İstifham, bir konu hakkında detaylı bilgi edinmek için karşı tarafa soru yöneltmek anlamına gelir. İstifhamda merak ve bilme isteği had safhadadır. Osmanlıcada soru işaretine (?) istifham işareti denirdi.
İlgili 38 soru bulundu
Retorik kelimesinin anlamı üzerinden retorik soru kısaca 'soru niteliği taşımayan ve cevap alma amacı gütmeyen bir soru' şeklinde tanımlanmaktadır. Aynı zamanda üstüne üstlük cevabı bilinen soruları desteklemek amacıyla dile getirilen bir soru olduğunu söylemek mümkün.
İstifhâm hemzesi nefye (olumsuzluk) ilhâk edildiğinde ondan belirleme yapması ve hüküm vermesi beklenir. Nahiv terkibindeki hemze hakiki veya mecâzî anlamında kullanıldığında ve onu da fiil takip ederse buradaki istifhâm hemzesi maksat, gaye anlamında olup fiili istifhâm haline getirdiği ortaya çıkmaktadır.
istifham / istifhâm / استفهام / اِسْتِفْهَامْ
Anlamaya çalışmak, soru sormak, soru.
Alnına koyarken veda busemi / Yüzüme bu türlü bakmayacaktın? Bir alev halinde düştün elime / Hani ey gözyaşım, akmayacaktın?” Açıklama: Şair, birinci dörtlüğün ikinci ve dördüncü, ikinci dörtlüğün son dize sinde soru sorma yoluna gitmiştir. Yani istifham sanatı yapılmıştır.
Yazılışları ve söylenişleri aynı, ama anlamları farklı iki kelimenin bir arada kullanılma sanatıdır.
İstiare, Türk Edebiyatında, bir sözcüğü kendi anlamı dışında kullanarak, bir şeyi benzediği başka varlığının adıyla anma sanatı. Diğer adı eğretilemedir. Benzetmenin iki temel öğesi vardır, benzeyen ve benzetilen. İstiare bunlardan birinin söylenmemesiyle yapılır.
Teşbihin iki temel ögesi olan benzeyen ve kendisine benzetilenin söylendiği benzetmelere “teşbih-i beliğ” adı verilir.
Leff ü Neşr, söz simetrisi. Genellikle bir beyit içinde birinci dizede en az iki şeyi söyleyip ikinci dizede bunlarla ilgili benzerlik ve karşılıkları verme sanatıdır.
Anlamca birbiriyle uyumlu, tezat olmayan birden fazla kelimenin bir arada kullanılmasına tenasüp sanatı denmektedir. Tenasüp, müraat-ı nazir adıyla da bilinir. Örneğin gül, bülbül ve gül bahçesi birbiriyle orantılı ve uyumludur. Bu kelimelere birlikte yer verildiğinde tenasüp sanatı meydana gelmiş olur.
Rücu, söylenen bir sözü yalanlamadan geri çevirip onun yerine daha güçlü ve onu kanıtlayıcı bir düşünceyi söyleme sanatıdır. Sanatçılar bu durumu anlatımı güçlendirmek için kullanır. İlk düşünceden döner gibi yapıldığında genellikle "yok yok", "yok öyle değil", "yanlış söyledim" gibi ifadeleri kullanılır.
Sözü, okuyucunun hiç beklemediği bir biçimde bitirerek onu şaşırtma sanatına terdit denir. En ağır işçi benim, Gün yirmi dört saat seni düşünüyorum.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir.
Tekrir (Yineleme), sözün etkisini güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme şeklinde yapılan söz sanatıdır.
Edebiyatta tezat, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatıdır. Hem nazımda hem de nesir de görülebilir. Ayrıca tıbak, mutâbakat, tatbîk ve tekâfu isimleriyle de bilinir.
istifham-ı inkari / istifham-ı inkârî
Gr: Menfî cihetle sual sormak.
Nefyi olmayan sual sormak. Meselâ: Cenab-ı Hakk'ın ruhlara: Ben Rabbiniz değil miyim? diye sorması gibi. Buna istifham-ı takrirî de denir.
İstişhâd, anlamı güçlendirmek için başkalarının fikir ve sözlerinden yararlanma bakımından ıtnâb-ı makbûle benzer (bk. ITNÂB). Özellikle açıklama gerektiren fikirlerle yoruma muhtaç konularda müellifin sığlıktan kurtulması ve ifadesini zenginleştirip kuvvetlendirmesi için istişhâd en geçerli yoldur.
Hemze çoğunlukla aslî harftir; bazan vav, yâ veya eliften bedel olabilir. Elif ise aslî harf değildir; daima ibdâl harfi olarak bulunur. 6. Hemze kelimelerin baş, orta ve sonlarında yer alabilirken elif asla başa gelmez.
Hemze (Arapça: اَلْهَمْزَةْ (al-hamzah), ء , IPA: /ʔ/), Arap alfabesinde tek başına bir harf olmayıp elif harfinin harekeli hâlidir.
yazılır ( ؤ). Kendinden önceki harf “e” ünlüsüyle okunuyorsa elif üzerinde hemze ( ﺄ ) şeklinde yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri