İstihkâm veya askerî mühendislik, savaşan birliklerin saldırısını kolaylaştıran, savunma gücünü artıran, yapı işleriyle uğraşan teknik askerî sınıftır.
İstihkâm sınıfı, dost birliklerin hareket kabiliyetini artırmak maksadıyla, karşı mayın harekâtı icra eder, engelleri etkisiz hâle getirir ve geçit açar, kuru ve sulu açıklıklardan geçişi sağlar, muharebe yolları ve izlerinin inşa ve bakımını yapar, ileri bölge havacılığına istihkâm desteği sağlar.
En çok merak edilen ve anlamı öğrenilmeye çalışkan kelimeler içerisinde istihdam sözcüğü gelmektedir. Farklı cümle kurulumları ile beraber istikram kelimesini ele almak ve ifade etmek mümkün. - Düşman saldırısını durdurmak ve düşmana karşı savunma yapmak için düzenlenmiş olan yer.
İstihkâm Okulu ve Eğitim Merkezi, Eğitim ve Doktrin Komutanlığına bağlıdır. Narlıdere'de bulunmaktadır. Görevi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne "istihkam" sınıfı subay, astsubay, uzman çavuş ve er yetiştirmektir.
İstihkam okulu günümüzde İzmir'de bulunmaktadır. İzmir'de İstihkam okuluna dair bir eğitim merkezi komutanlığı yer almaktadır. Bu okullarda Osmanlı döneminde subay, astsubay ve uzman çavuşlar yetişirdi. Nitelikli olarak yetişen bu kişiler orduya katılır ve Osmanlı ordusunun önemli rütbelerini oluştururdu.
İlgili 34 soru bulundu
İstihkâm veya askerî mühendislik, savaşan birliklerin saldırısını kolaylaştıran, savunma gücünü artıran, yapı işleriyle uğraşan teknik askerî sınıftır.
Topçu ve Füze Okulu, III'üncü Selim tarafından 1795 yılında İstanbul Hasköy'de Mühendishane-i Berri-i Hümayun (Kara Mühendislik Okulu) adı altında kurulmuştur. Tophane Nazırı Bekir Paşa, 1847 yılında bir nizamname ile Mühendishaneye Topçu ve Mimari (İstihkâm) Fakültelerini açtırmıştır.
Narlıdere İstihkâm Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mehmet Rıfat Alkan misafirimiz oldu.
6. kolordu'ya bağlı olanı osmaniye'de bulunmaktadır.
Üsteğmen, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve teğmenle yüzbaşı arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-1'dir.
Istihkar etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: hor görmek, aşağılamak.
İSTİNKÂF. (ﺍﺳﺘﻨﻜﺎﻒ) i. (Ar. nekef “bir şeyden çekinmek”ten istinkāf) Geri durup kabul etmeme, kaçınma, imtinâ: Kızın teklîf-i izdivaçtan o derece istinkâfı hakkında… (Nâmık Kemal).
Finans alanında İstikraz, bir veya daha fazla kişi veya kuruluşlar tarafından diğer kişilere, kuruluşlara borç para vermektir. Alıcı (yani, borçlu) bir borca girer ve genellikle faiz ödemekle yükümlüdür. Borç geri ödenene kadar ve ödünç alınan anapara tutarını geri ödeyecektir.
Köprü sözcüğüne 'bir işle uğraşma' anlamı katan +cü ekinin getirilmesiyle köprücü terimi oluşturulmuştur. Bu terim altı düz kayık biçimindeki dubalar üstüne köprü kuran istihkâm kıt'ası, ordunun geçeceği yollardaki köprüleri onarmak ve korumakla görevli birlik için kullanılmaktadır.
Bakım Sınıfının Görevleri Nelerdir? Bakım sınıfı faaliyetleri; periyodik bakım, onarım, kurtarma, muharebe acil onarım (MAO) ve mühimmat faaliyetlerinden oluşmaktadır.
Yiyecek, giyecek ve silah gibi ihtiyaçlar ikmal başlığı altında verilmektedir. Orduya yiyecek ve cephane sağlanması ikmal yardımıdır. Bu ihtiyaçları sağlayan askeri birim, ikmal sınıfı olarak adlandırılmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'istihkam'dır.
Okulun "Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn" adıyla açılışı 10 Mayıs 1795 tarihinde gerçekleşti.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Türk Kara Kuvvetlerinin 9 kolordusundan biri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki askerî gücüdür. Komutanlık karargâhı Girne'de bulunmaktadır. Komutası altında 2 Mekanize Piyade Tümeni, 1 Zırhlı Tugayı bulunmaktadır.
(b) Yardımcı sınıflar: İkmal, bando, teknisyen, sağlık, sıhhiye teknisyeni, idari. (3) Hava Kuvvetlerinde: (a) Muharip sınıflar: Piyade, istihkâm, muhabere, hava savunma, uçak bakım, mühimmat ve mühimmat tahrip, kontrol ihbar, hava harekât, hava trafik, istihbarat.
i. (İng. motor-boat) Motor gücüyle hareket eden, sâhil koruma amacıyle kullanılan küçük askerî tekne: Otomobil bir yarış motorbotuna benziyor (Refik H. Karay).
KHO'da; Piyade, Tank, Topçu, Hava Savunma, Kara Havacılık, İstihkâm, Muhabere, Ulaştırma, İkmal, Bakım, Personel, Maliye sınıflarından subay yetiştirilmektedir. İstekli öğrencilere, gerekli şartları taşıdıkları takdirde helikopter ve uçak pilotu olma imkânı sunulmaktadır.
Abdülhamid (Osmanlı Türkçesi: عبد الحميد اول Abdü'l-Ḥamīd-i evvel) (20 Mart 1725 – 7 Nisan 1789), 27. Osmanlı padişahı ve 106.
Sultan Abdülhamit'ten sonra tahta Mehmet Reşad geçmiştir ve iktidarı 1909 ile 1918 yılları arasında sürmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri