Otoyolda duraklamak, park etmek, geri dönüş yapmak ve geri geri gitmek yasaktır. Zorunlu hallerde en sağdaki emniyet şeridinde (bankette)trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde gerekli önlemleri alarak durulabilir.
HATALI PARK CEZA MADDESİ
Karayolları Trafik Kanunu'na göre 61/1-a maddesi: Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasak olduğu yerlerde park etmek yasaktır. 132 TL para cezası ve 15 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir.
6) Erişme Kontrollü Karayolu (Otoyol): Özellikle transit trafiğe tahsis edilen, belirli yerler ve şartlar dışında giriş ve çıkışın yasaklandığı, yaya, hayvan ve motorsuz araçların giremediği, ancak izin verilen motorlu araçların yararlandığı ve trafiğin özel kontrole tabi tutulduğu karayoludur.
2023 yılı için 51/2-a yani hız sınırı %10'dan %30 (otuz dâhil) kadar aşmanın cezası 951 TL, 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 713,25 TL'dir. 51/2-b yani hız sınırı %30'dan %50'ye (elli dâhil) kadar aşmanın cezası 1.979 TL, 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 1.484,25 TL'dir. 51/2-c yani hız sınırı %50'den ...
Çünkü EDS kameraları 0.50 saniye dahi geçse hemen ceza kesiyorlar. -Mecbur kaldığınız hallerde emniyet şeridine girerek bekleme yaparken mutlaka dörtlü sinyallerinizi yakınız. Aracınızın önüne ve arkasına üçgen reflektör yerleştirin.
İlgili 15 soru bulundu
Trafik Kanunu 52. madde ve Trafik mevzuatı 101. madde üzerinden yapılan analize göre, mevcut kanunun ucunun açık olduğu ve 101. maddeden anlaşıldığı üzere de çift yönlü yollarda ve sadece sollama gibi durumlarda %10 hız toleransının uygulanacağı görülmektedir.
Otoban ile otoyol aynı şey demektir. Otomobil ve yol sözcüklerinin beraber kullanılarak türetilen şekli ise otobandır.
Otoyolda duraklamak, park etmek, geri dönüş yapmak ve geri geri gitmek yasaktır. Zorunlu hallerde en sağdaki emniyet şeridinde (bankette)trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde gerekli önlemleri alarak durulabilir.
Panelvan otoban hız sınırı yerleşim yerlerinde 50 km, bölünmüş yollar için 100 km, şehirlerarası çift yönlü karayolları için 85 km, otoyollar için 110 km hız sınırı vardır.
Otoban ve otoyol hız sınırı 2023 yılında şu şekildedir: Otomobil: Yola bağlı olarak 130 km/s ya da 140 km/s. Minibüs, otobüs ve motosiklet (L3): 100 km/s. Kamyonet: 95 km/s.
D100 devlet yolu anlamına gelen bir söylemdir. D-100 devlet yolunun geçtiği güzergahların başlangıcı Kapıkule, sonucu ise Gürbulak olarak bilinir. Ara yollardaki güzergahlar ise Ergene, Çorlu, İstanbul, Gebze, İzmit, Sakarya, Hendek, Düzce, Bolu, Gerede, Çerkeş, Kurşunlu, Tosya, Osmancık ve Merzifon'dur.
Kırmızı ışık cezası 2023 yılı için 951 TL'dir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası sadece para ödeme ile sınırlı değildir. Birden fazla kez de kırmızı ışıkta geçilirse ceza puanı olarak da yaptırım uygulanabilir. Sürücünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20'dir.
Dur İhtarına Uymama Cezası
2023 yılında dur ihtarına uymama cezasının miktarı 951 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, bu cezaya "trafiği tehlikeye atma" cezası da eklenebilir ve böylece idari para cezası arttırılabilir.
Madde 59 – Yerleşim birimleri dışındaki kara yolunda zorunlu haller dışında taşıt yolu üzerinde duraklamak veya park etmek yasaktır.
Emniyet Şeridi Nedir? Emniyet şeridi, yaşanabilecek herhangi bir acil durumda kullanılmak üzere ayrılan şeride verilen isimdir. Karayolunun en sağında olan bu şeridin amacı trafik kazalarına ya da acil durumda herhangi bir bölgeye ulaşmak için her zaman açık bir yol kalmasını sağlamaktır.
- Otobüs, taksi gibi duraklarda. - İşaret levhalarına yaklaşım yönünde ve park izni verilen yerler dışında; yerleşim birimi içinde 15 metre, yerleşim birimi dışında 100 metre mesafede. - Zorunlu haller dışında yerleşim yerleri dışındaki karayollarında, taşıt yolu üzerinde duraklamak, yasaktır.
Ceza tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ilgili yerlere başvurulması ve dava sonucunda haklı olunması durumunda iptal gerçekleşebilir. Durum hem trafik denetim ekipleri hem de EDS tarafından yazılan ceza için geçerlidir.
İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, 2022 itibarıyla 3.633 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.
Otomobiller için Hız Sınırı
Otomobil hız sınırı, yerleşim yeri ve şehir içinde 50 km, şehirlerarası 90 km, bölünmüş yol için 110 km ve otobanlarda ise en fazla 120 km hızla gidebileceğin anlamına geliyor.
Otoban: Almanca olan bu kelimenin doğrusu otoyol.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Ynt: Aynı Radardan Farklı Günlerde Üst Üste Ceza Verilir mi? Aynı gün içinde hatta aynı saat içinde hatta radardan geçip dönüp aynı radara tekrar girseniz bile ceza yersiniz. Önemli olan hız kuralının ihlal edilmesidir. Ay gün saat farketmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri