Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istirdat davası kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istirdat davası kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Borçlu, istirdat davası sonucunda (lehine) almış olduğu ilâmı hemen icraya koyabilir (m. 32). Bunun için, ilâmın kesinleşmesi şart değildir; çünkü, ilâmın konusu bir para alacağıdır (HUMK m. 443,I; İİK m. 36).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sanalhukuk.org

Istihkak davası kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

İstihkak davasına ilişkin dikkat edilmesi gereken husus; istihkak davasının kabulü kararının icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerektiği, istihkak davasının reddine ilişkin kararın icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmediğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Hangi kararlar kesinleşmeden icraya konulamaz?

Örneğin, tescil davası, istihkak davası, irtifak haklarına ilişkin davalar, yolsuz tescilin silinmesi veya düzeltilmesi davası, ipoteğin kaldırılması gibi davalar sonunda verilen ilamlar kesinleşmeden icraya konulamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: doganturan.av.tr

Menfi tespit Istirdata dönüşmesi kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Zira bu hususlara ilişkin hüküm ile menfi tespit davasına ilişkin hüküm bir bütün olduğundan, menfi tespit hükmü kesinleşmeden bu hususlar da ilamlı icraya konulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Mahkeme kararın kesinleşmemiş olması kural olarak, kararın icraya konmasına engel değildir. Aşağıda belirtilen durumlarda İstisnai olarak ilamın icraya konulabilmesi için kesinleşmesi beklenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlar hangileridir? -Adana Avukat Saim İncekaş

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istihkak davasının reddi kararı kesinleşmesi gerekir mi?

İstihkak davasının kabulüne ilişkin kararlar mülkiyetin tespitine ilişkin olup kesinleşmeden infaz edilemezler ise de; istihkak davasının reddine ilişkin kararların icrası için kesinleşmeleri koşulu aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: berberhukuk.com

Kesinleşme şerhi için talep gerekir mi?

Kesinleşme şerhi bir mahkeme kararının geri dönüşü olmayan şekilde sonuçlandığını gösteren mahkeme evrakıdır. Gerekçeli karara ek olarak kalem müdürü tarafından hazırlanmaktadır. Genelde kararın başka bir yerde kullanılabilmesi için resmi kurumlarca talep edilen bir evraktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Istirdat davası icra takibini durdurur mu?

Davanın kabulü halinde, yani borçlu lehine sonuçlanması ile takip derhal durur ve hüküm kesinleştikten sonra da takip iptal edilir. Davanın sonuçlanmasından önce, borçlunun mallar haczedilmişse bu haciz kalkar; mallar satılmışsa satış bedeli borçluya ödenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cdn.istanbul.edu.tr

Istirdat davası kesin hüküm mü?

İstirdat davasının reddine karar verilmesi halinde alacaklı lehine HMK md. 303 uyarınca kesin hüküm oluşturur. Bu durumda borçlunun alacaklıya karşı aynı alacak için genel mahkemelerde dava açılması söz konusu olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Istirdat davası için icra takibi şart mı?

İstirdat davası şartları olarak şunları saymamız mümkündür: Davayı hakkında icra takibi başlatılmış olan kişinin, icra takibi devam ederken açmış olması gerekir. Davayı açacak kişi, ödemeyi cebri icra tehditi altında yapmalıdır. Yani kişinin hakkında açılan icra takibi onu ödeme yapmaya zorlamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Gerekçeli karar tebliğ edilmeden icra takibi yapılabilir mi?

Kanun yoluna başvurma süresi, gerekçeli kararın taraflara, avukatla temsil ediliyor iseler avukatlarına tebliği ile başlar. Ancak ilamın icrası, kanun yolundan bağımsız bir yoldur. Bu nedenle gerekçeli karar yazılmış ise icra takibine koyulması için tebliğ edilmesini beklemek gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mcthukuk.com

İcra mahkemesi kararları kesinleşmeden uygulanır mı?

İİK'in 363 ve sonraki maddelerinde, İcra Mahkemesince verilecd kararlardan temyizi kabil olanlar belirlenmiş, bunların infaz edilebilmesi içi kesinleşmesi gerektiğine dair bir hükme yer verilmemiştir. Bir başka deyişi, icra mahkemesi kararlarının infazı için kesinleşmesi zorun bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cag.edu.tr

İlam kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Mahkemece verilen kararlar verildikleri andan itibaren icrai etkiye sahip olurlar. Dolayısıyla kararın kesinleşmemiş olması icra edilebilirliğini etkileyen bir husus değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Istihkak davası icra takibini durdurur mu?

İstihkak Davası İcra Takibini Durdurur Mu, Takibin Durdurulması Mümkün Mü? Mahkeme, 3. kişinin istihkak iddiasını yerinde görür ise icra takibinin talikine (ertelenmesine) karar verecektir. Mahkeme tarafından takibin devamı yönünde karar vermesi halinde icra takibi durmayacak, icra işlemleri devam edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Istihkak davası devam ederken haciz düşer mi?

Alacaklı istihkak iddiasını öğrenmesinden itibaren 3 gün içerisinde istihkak iddiasına itiraz edebilir. 3 günlük süre içerisinde alacaklı istihkak iddiasına itiraz etmez ise haciz düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: canberksen.av.tr

Istihkak davasını alacaklı açabilir mi?

Malın Üçüncü Kişinin Elinde Olması Halinde

İstihkak davasını üçüncü kişi açar. İstihkak davasını alacaklı açar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Istirdat davasında icra inkar tazminatı istenebilir mi?

Söz konusu kişinin geri isteme davasında talebini reddeden mahkeme tarafından alacaklıya icra inkar tazminatı talebinde bulunma hakkı tanınır. İşbu tazminat gereği alacaklı, borçludan borcun asgari %20'si oranında icra inkar tazminatı talep edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Istirdat davası yerine ilamsız icra takibi yapılabilir mi?

İstirdat davasının, menfi tespit davasından ayrılan en önemli yönü borçlunun cebri icra tehdidi altına bir ödemede bulunmuş olmasıdır. Geri alma istirdat davası, ilamsız icra takibi sürecine ilişkin bir dava olduğu için öncelikle ilamsız bir icra takibi doğrultusunda ödeme emrinin borçluya yöneltilmiş olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hhoktay.av.tr

Istirdat davası ihtirazi kayıt şart mı?

Yargıtay uygulaması istirdadı talep edilen paranın "cebri icra tehdidi" aldında yatırılmış olmasını veya en azından ihtirazı kayıtla yatırılmış olmasını şart koşuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Istirdat davası yerine sebepsiz zenginleşme davası açılabilir mi?

Borçlu, eğer istirdat davasının şartları oluşmamışsa ancak gerçekte borçlu olmadığı bir parayı ödemişse, örneğin hakkında icra takibi açılmadan ödeme yapmış veya takip kesinleşmeden ödeme yapmışsa istirdat davasının şartları oluşmadığından, sebepsiz zenginleşme davası açabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulahukuk.com

Istirdat davasında faiz istenir mi?

İstirdat Davasının Özellikleri Nelerdir? İstirdat davası ile, alacaklıya ödenen asıl borç, alacaklıya ödenen faiz, icra harç ve giderleri ve paranın alacaklıya ödendiği tarihten itibaren faizlerin hepsinin davalıdan tahsili istenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Kesinleşmiş icra takibine karşı ne yapılabilir?

Kesinleşmiş İcra Takibine İtiraz

İlamsız olarak başlatılan icra takibi dosyalarına yasal sürelerde itiraz edilmemesi halinde borç kabul edilmiş sayılır. Bu durumda da alacaklı, haciz ve ifa işlemlerini adli yollarda gerçekleştirebilir. Bunun önüne geçilebilmesinin yolu ise icra müdürlüklerine başvurularak mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Kararın kesinleşmesi için kesinleşme şerhi şart mıdır?

Ceza kesinleşme şerhi nedir sorusunun cevaplanması için, kararın kesinleşmesi için kanun yollarının bulunmaması yani tüketilmiş olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Kesinleşme şerhini kim verir?

Temyize tabi kararlarda karar aleyhine temyiz yoluna başvurulmamışsa veya temyiz incelemesi sonucu karar onaylanmışsa mahkeme kalemi ilgili kararın üzerine “kesinleşme şerhi” denilen bir açıklama yazar. Bu şerh kararın kesinleştiğini bildirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gol.av.tr

Kesinleşme şerhi nasıl talep edilir?

Kesinleşme şerhini yalnızca kararı veren mahkemeden alabilirsiniz. Farklı şehirde olduğundan dolayı almaya gitmeden önce ilgili mahkeme kalemini arayıp kararın kesinleşip kesinleşmediği öğrenip ona göre gidersiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT