Ancak, esnaf işyerleriyle ilgili 4857 sayılı İş Kanunu md. 4/I-ı'da yer alan istisna hükmü, konunun yakından incelenmesini gerektirir. Taksicilik, minibüsçülük, kamyonculuk gibi işler, bir esnaf faaliyeti sayılırsa, çalışanların hakları bu durumdan etkilenebilecektir.
Daha önce belirttik 2005 yılından bu yana artık her taksici, dolmuşçu esnaf değildir. Ancak, esnaf kapsamında kalan taksi sahibinin yanında çalışan taksi şoförünün işçilik hakkı neredeyse yok gibidir.
Ekonomik faaliyetini daha çok bedeni çalışmasına dayandıran düşük gelirli taksi ve minibüs işletmesi sahiplerinin esnaf olarak değerlendirilmesinin daha doğru olacağını belirtmek gerekir.
Taksi şoförleri İş Kanununda yer alan unsurları sağlamaları halinde işçi olarak kabul edilebilmektedir. Bu sayede taksi şoförleri kıdem tazminatına ek olarak ihbar tazminatı, fazla çalışma alacağı, yıllık izin gibi haklarını da elde edebilmektedir.
TİCARİ TAKSİ SAHİPLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZEL DURUMLAR
Gelir Vergisi Kanunu'nun ilgili maddelerince belirtildiği üzere taksi sahipleri söz konusu taksicilik faaliyeti dolayısıyla basit usul esasına göre vergilendirilen mükellefler arasındadır.
İlgili 26 soru bulundu
Taksicilerin çift vardiya çalışması durumunda plaka sahiplerinin gelirleri aylık yaklaşık 15 bin TL'yi bulurken, yıllık ise sadece 3 bin TL plaka vergisi ödüyorlar. Yani taksicilikte en büyük pastayı her zaman plaka sahipleri alıyor. Bu yüzden plakalarda büyük bir piyasa ortaya çıkıyor.
Mevcut vergi mevzuatı gereğince taksi ve dolmuşlar basit usulde vergilendirilirler. Kısaca açıklamak gerekirse, basit usulde vergilendirilenler defter tutamamakta ve her yıl cüzi bir miktarda vergi ödemektedirler.
Bunlar da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ek 6. maddesi kapsamında 4/a (SSK) sigortalısı sayılmakla birlikte, primlerini kendileri ödüyorlar.
Bir 'iş sözleşmesi'ne göre çalışanlar 'işçi'dirler ve 4857 sayılı İş Kanunu md. 4'te yer alan kapsam dışı bırakılanlardan değillerse İş Kanunu'nun işçiler için öngördüğü tüm haklardan yararlanırlar.
Buna göre 2023 yılı için, asgari ücret üzerinden prime esas kazanç beyanında bulunan bir Ek-6 sigortalısının ödemesi gereken aylık prim tutarı: 10.008 TL × %32,5= 3.252,6 TL'dir (Azami tutar ise 24.394,50 TL'dir).
İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri TTK 11'inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır.
Ancak, taksi işletmecilerinin müşterinin istemesi halinde perakende satış fişi veya dip koçanlı yolcu taşıma bileti yerine tutara bakılmaksızın fatura düzenleyecekleri tabiidir.
Esnaf, kelime anlamı olarak sınıflar anlamına gelir. Bağımsız çalışan, yaptığı iş sermayeden ziyade kol ve beden gücüne (emeğe) dayanan girişimcileri tanımlamak için kullanılır. Zanaatkâr ve küçük ticarethane sahipleri esnaf olarak anılır. Esnaf ile taciri ayırmada temel olarak emek-sermaye yoğunluğu dikkate alınır.
Taksi, hatlı minibüs, özel halk otobüsü, okul servis araçları, şehirler arası yolcu otobüsleri, personel servis araçları, turizm amaçlı tur otobüsleri ve benzeri araçlar yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlardır.
Vergi ve Esnaf sicil kaydı en az 6 ayı doldurmuş, Esnaf ve sanatkar sıfatı taşıyan Şoförlük mesleği yapan esnaf ve sanatkarımız hazine destekli esnaf kredisinden faydalanabilirler.
eleman.net verilerine göre, Taksi Şoförü 2023 yılında ortalama 31.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Taksi Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.840 TL maaş alıyordu.
Taksici ya da Taksi şoförü, taksimetresi olan ticari bir otomobille şehiriçi yolcu taşıyan serbest meslek esnafıdır.
Hürriyet'in haberine göre, ticari takside çalışmak isteyen 65-68 yaş aralığındaki şoförler her yıl psikoteknik raporu ve sağlık raporu alarak ticari taksi kullanabilecek. 69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi.
İkincisi ise, hizmet sektöründe son derece yaygın bir istihdam alanı olan ücretli/yevmiyeli taksi şoförlüğü, apartman kapıcılığı, çocuk bakıcılığı ve gündelikçileri (ev temizlikçileri) irdelemektir.
6111 sayılı Torba Kanunla 1 Mart 2011 tarihinden itibaren ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlara belirli şartlarla 5510 sayılı Kanuna eklenen Ek 6 ncı madde kapsamında sigorta olma imkanı getirilmiş olup, uygulamanın tüm ayrıntıları aşağıda yer almaktadır.
Dolmuş şoförleri, taksi şoförleri, okul servisi ya da personel servisi şoförleri, şehir içi ya da şehirlerarası otobüs kullanan şoförler SRC 2 belgesi almalıdır. Yaş konusu SRC 1 belgesi alma koşulları ile aynıdır. SRC 2 belgesi almak için de psikoteknik raporu alınması gerekmektedir.
Basit usulde vergi mükellefi olan ticari taksiler KDV mükellefi olmadığı için taksi ücretinde KDV yoktur. Taksiden fiş/fatura almadıysanız %18 KDV tutarındaki 4,80 TL artı para ödemiş oldunuz. Çünkü ödediğiniz paraya KDV dahildir. Lütfen taksilerden fiş/fatura alınız.
Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc'den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.000 – 120.000 lira arasında ise %50 ve 120.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri