Kim West'ten Sandalye Yöntemi Kim West metodunda bebeğe temas etmeden onun yanında olduğunuzu göstermeniz gerekir. Zaman içerisinde güven kazanan bebek, bir süre sonra tek başına rahatlıkla uykuya dalabilir. Bu yöntem daha ileri ve farklı yaş gruplarına uyku eğitimi vermek için de uygundur.
Kim West, uygulamaya bebeğinizin gündüz uykularının iyi olduğu bir günün akşamında başlamanızı öneriyor. Yapmanız gereken en temel hatlarıyla; ışık açıkken bebeğinizi beslemek, ona rahatlatıcı bir uyku ritüeli uygulamak, ışıkları kapatarak uykulu ama uyanık bebeğinizi yatağına yatırmak.
Bu yöntemde, bebeğin yavaş yavaş kendi kendine uyuması öğretilir. Bebek önce yatağına yatırılır ve yanında durulur. Daha sonra, her gece biraz daha uzaklaşarak bebeğin kendi kendine uyumasına fırsat verilir. Bu süreçte, bebeğin ağlamasına izin verilmez, ancak bebeği sakinleştirmek için onun yanında olunur.
Hangi uyku eğitimini seçerseniz seçin yapılacak ilk şey bir rutin oluşturmak olmalı. Uyku saati yaklaştıkça daha az hareketli aktiviteler yapmalı, sakinleşmeli. Ilık bir banyo bebeği iyice gevşetecek ve uykuya geçişini kolaylaştıracaktır. Banyodan sonra bol öpücüklü, bol koklamalı masaj zamanını atlamayın.
İlgili 40 soru bulundu
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Uyku eğitimi yöntemleri:
İlk kalkmada üç dakika ağlat, bir sonrakinde 5 dakika sonra yanına git ve sonrasında da yedi dakikaya çıkart yöntemiyle; dakikaları arttırarak bebeğin yanına gidince üç-dört gece sonunda bebek kendiliğinden uykuya dalmaya alışıyordu. Bir başka sistem Tracy Hogg'un 'yatır-kaldır' sistemi.
Co-Sleep Yöntemi
Bu yöntemde çocuğu asla ten teması ile uyutmuyorsunuz. Sessiz bir odada yatmasını sağlıyor ve uykuya dalana kadar sürekli yanında oluyorsunuz. Ancak hiçbir şekilde bebeğe dokunmamanız ve konuşmamanız gerekiyor. Hatta “şşşş” sesi bile çıkarmamalısınız.
Gündüzleri uyanır uyanmaz onu giydirin, onunla oyun oynayın, eğlenceli olun ve odayı aydınlık ve ışıklı tutun. Geceleri ise onu beslerken sessiz olun, ışıkları kapayın ve kısık sesle konuşun. Yatma vakti geldiğinde en kısa zamanda pijamalarını değiştirin.
Bebekleriniz ile aranızdaki güven bağını zedelemeden, yanında kalarak, onu okşayarak, ona uyumayı öğretmeniz mümkündür. Uyku eğitimi dediğimiz şey sadece bebeğinizi yan odada tek başına ağlatmak demek değildir. Bu sebeple ağlatmadan uyku eğitimi tamamen olmasa da mümkün diyebiliriz.
Uyumadığı ve ağladığı durumda yanına gidilip, karyoladan alınır, sırtına hafifçe pat-pat yapılıp, bir yandan da şşş sesi çıkarılarak sakinleştirilir. Sustuğu anda beklemeden karyolasına geri konulur. Bebek tekrar ağlarsa, yeniden karyoladan alınıp sakinleştirilir ve ağlaması durunca tekrar karyolaya konulur.
Uyku öncesi emmesine ve rahatlamasına izin verin. Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin… Uyku rutinini (masal, ninni, sakin temas oyunları vb) mümkünse beslenme sonrası uygulayın…
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
Genel olarak, çoğu uyku eğitimi stratejisinin uygulanması yaklaşık bir hafta sürer, ancak bazen yönteminize ve tutarlılığınıza bağlı olarak daha uzun sürebilir.
Uyku eğitimi de çocuğun günlük uykusunun belli bir rutin içinde olması için yapılan bir uygulama. Dolayısıyla uyku eğitimi bebeklikten itibaren verilebilir. Genellikle en ideal zaman için bebeğin ek gıdaya geçip gece emmesini kademeli olarak bıraktığı 6 aylık ila 10 aylık olduğu zaman aralığı önerilir.
Sandalye Yöntemi: Kim West Metodu
Bu yöntemde amaç bebeği yavaş yavaş beşikte tek başına uyumaya alıştırmaktır. Sandalye yöntemini uygulamak için şu adımları izleyin: Işıkları kapatın, bebeğinizi uykulu ama uyanık haldeyken beşiğine yatırın ve beşiğin yanına bir sandalye yerleştirerek oturun.
Non-REM uyku döneminde rüya görülmez. Çalışmalar, gebeliğin yaklaşık 7. ayında bebeğin REM uykusu yaşamaya başladığını, 8. aydan itibaren de non-REM uykusu geliştirdiğini göstermektedir.
2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar. 4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar.
Bebeklere uyku arkadaşı ne zaman verilir sorusunun cevabı, bu tip ürünlere dair en çok merak edilen detaylardan biridir. Uzmanlar, bu ürünlerin dördüncü aydan itibaren kullanılmasını tavsiye eder. Çünkü herhangi bir cismin dört aylıktan küçük bebeklerin yüzüne yakın tutulması önerilmez.
Kendini güvende hissetmesi, Uyandığında arkadaşını yanında görerek onunla oynamaya başlamasıdır. Bebeğinizi uyku arkadaşına ulaştırmanın en kolay yolu, uyku arkadaşını sadece yatağında vermektir. Bebeğiniz uyuyacağı zaman uyku arkadaşını görürse bu durumu uykuyla eşleştirebilir.
Bebeğinizi öpün, sarılın, kucağınızda minik salınımlar yaparak rahatlatın ve yatağına koyun. Kısa bir süre sonra ben niye yataktayım diye ağlamaya başlayacaktır çok normal! Değişim hepimiz için zor, bebeğinizin de buna tepki göstereceğini unutmayın. Ama sevin okşayın, anne elini üstünden çekmeyin.
Bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan sorunlardan biri çocukların uyku uyumakta zorluk çekmeleridir. Oysa ilk bir yıl içinde uyku düzeninin oluşturulması çok önemlidir. Düzenli ve sağlıklı bir gece uykusu için bebeklerde uyku eğitimi mutlaka uygulanmalıdır. Her çocuk rutini sever.
Günümüzde “uyku eğitimi” adı altında yapılan uygulamalar çocuğa faydalı olmaktan çok zararlı olabilecek bir takım yanlış uygulamaları içermektedir. Bir bebeğin ihtiyaç duymasına rağmen annesiyle temas etmeden uykuya dalması ya da ağladığında annesine ulaşamaması oldukça travmatik deneyimlerdir.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Almanca Dili Eğitimi ve İstanbul Üniversitesi Auzef Çocuk Gelişimi mezunu olan Hatice Karataş, üniversite yıllarında başladığı gazetecilik hayatını 2006 yılına kadar sürdürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri