İsviçre Göçmenlik Başvurusu 2023 Avrupa Birliği veya Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri vatandaşı olmayan bir kişinin İsviçre C izni olarak adlandırılan süresiz oturma izni başvurusu yapmasının tek yolu; geçerli belgelerle en az 10 yıl süreyle İsviçre'de yaşamış olmasıdır.
C Oturum İzni (Yerleşim İzni): C Oturum İzni ile İsviçre'ye daimi olarak yerleşebilirsiniz. Süresiz olarak yenilenebilen bu yerleşim iznine başvurabilmek için genellikle İsviçre'de 10 yıl boyunca ikamet etmiş olmak gerekir. ABD ve Kanada vatandaşları için bu süre 5 yıldır.
İsviçre'ye yerleşmek isteyen kişilerin eğitim, çalışma ve aile birleşimi gibi yerleşme seçenekleri bulunmaktadır. Türkiye'den İsviçre'ye yerleşmek isteyen kişiler İsviçre ulusal vize başvurularını, %98,3 ile son 4 yılın en yüksek İsviçre vizesi onay skoruna sahip Vizem.net danışmanları ile birlikte yapabilmektedir.
İsviçre oturum izni, İsviçre'de 90 günden fazla barınmayı planlayan kişilerin başvuru yapması gereken bir izin türüdür.Oturma izni, İsviçre'de kantonlara göre ayrılmış göçmenlik bürolarına, yerleşilmek istenen bölge seçildikten sonra başvuru yapılarak alınabilir.
İsviçre'de çalışma iznine sahip olmak için İsviçre çalışma vizesi alman gerekiyor. İsviçre'de çalışma izni almadan önce, kendi pozisyonuna uygun bir iş ilanı bulmalısın. İsviçre'de çalışma izni için başvurduğun işe alınman, yani bir iş yerinde çalışan olarak kabul edilmen şart.
İlgili 18 soru bulundu
Başka ülkelerle kıyaslandığında İsviçre'de daha az işsiz vardır. Buna rağmen iş arayanlarda aranan özellikler fazladır. Almanca veya Fransızca bilinmesi hemen hemen her işyeri için önemli bir ön koşuldur.
Çoğu AB ve EFTA ülke vatandaşları eğer 1 yıldan daha fazla İsviçre'de çalıştıklarını (İş sözleşmesi, Arbeitsvertrag|contrat de travail) kanıtlarsa bu oturum iznini alma hakkı kazanırlar. Bu oturum izni AB ve EFTA ülke vatandaşları icin 5 yıllığına verilir. Diğer ülke vatandaşları için iznin geçerlilik süresi 1 yıldır.
Şartları Yerine Getirin: İsviçre vatandaşlığına başvurmadan önce, bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Bunlar arasında ise İsviçre'de en az 12 yıl ikamet etmek, İsviçre'de çalışıyor olmak, İsviçre kültürüne aşina olmak ve ülkenin dilini öğrenmek gibi kriterler bulunur.
İsviçre'ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Dışişleri Bakanlığı Aralık 2008 tarihinden itibaren Schengen sahasına dahil olan İsviçre, diğer ülkelerde ikamet eden vatandaşlarımıza sınırda vize alma imkanını tanımamaktadır. Bu nedenle, İsviçre'ye seyahat edecek vatandaşlarımızın, ikamet ettikleri ülkedeki İsviçre'nin temsilciliğinden vize almaları gerekmektedir.
45 yaş altındakiler İsviçre'nin ücra Albinen köyüne taşınmak için 25 bin 200 dolar (yaklaşık 215 bin TL) alabiliyor. Fakat her şeyin bir bedeli var: Köyün yeni sakinleri en az 10 yıl orada yaşama taahhüdü vermek zorunda ve sadece İsviçre'de ikamet edenler para almaya hak kazanıyor.
İsviçre seyahati yapacak olanların vize başvurusu yapmadan önce banka hesaplarından en az 6000 TL ile 7000 TL gibi mevduatları bulunması gerekmektedir. 2022 İsviçre vize ücretleri kısa süreli 80 Euro 6-12 yaşa kadar 40 Euro ve 0-6 yaş çocuklar ücretsizdir.
Klasik vatandaşlık: İsviçre'de 10 yıl yaşamış, sürekli oturum iznine (C tipi) sahip olan yabancılar vatandaşlık alabilirler. 10 yıllık sürenin 3 yılı, vatandaşlık başvurusundan önceki 5 yıl içinde olmalıdır. Hızlandırılmış vatandaşlık: Evlilik yoluyla vatandaşlık almak da bu seçenektedir.
İsviçre ise yıllık en az 250 bin Frank'lık yatırım yapıldıktan sonra vatandaşlığı 12 yıl sonra veriyor. Macaristan'da ise alt sınır 250 bin Euro olsa da vatandaşlık için en az 8 yıl beklemek gerekiyor.
Dünya'nın en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre işçi alımı yapıyor. Maaşlar 103 bin TL'den başlıyor... Birçok Avrupa ülkesi işçi alımı yapıyor. Pandemi sonrasında kalifiye eleman bulmakta zorlanan İsviçre çözümü dışarıdan 85 bin işçi almakta buldu.
İsviçre Vatandaşlığı Başvurusu
Yabancı uyruklu bir vatandaş, şayet İsviçre'de 10 yıl ve üzeri bir süreyle ikamet etmişse, vatandaşlık hakkı için başvuru yapabilmektedir. Ayrıca vatandaşlık için başvuran bireylerin dil yeterliliği olması önemli bir unsurdur.
Bu oylama sonucunda İsviçre'de saatlik asgari ücret 23 İsviçre frangına (yaklaşık 206 TL), aylık asgari ücret de 4 bin İsviçre frangına (yaklaşık 36 bin TL) yükseltildi. 2022 yılı için yapılan basın açıklamasında ise, geçtiğimiz sene açıklanan ücretlere yüzde 2,8 zam uygulandı.
Evlilik ancak 18 yaş itibariyle mümkündür: İsviçre`de evlilik yaşı kadınlar ve erkekler için 18`dir. Her iki tarafın da ancak 18 yaşını doldurmasının ardından evlilik gerçekleşebilir. Her kadın ve erkek eşini özgürce seçebilir, hiç kimse evliliğe zorlanamaz: Evlilik taraflar arasındaki özgür iradeye dayanmaktadır.
İsviçre'ye iltica etmek isteyen kişi İsviçre sınır kapılarında veya bulunduğu ülkede İsviçre'ye iltica başvurusunda bulunabilir. İsviçre'de iltica başvurusunu incelemeye ve bu konuda karar vermeye yetkili Kurum (Staatssekretariat für Migration) kısa adı SEM olan İsviçre Göç Sekreterliği'dir.
Yabancı diplomalara sahip kişiler diplomalarını İsviçre'de belli koşullar altında tanıtabilirler. Tanınmayla birlikte yabancı diploma ya da bitirme belgesinin bir İsviçre diploması ya da bitirme belgesiyle eşdeğerde olduğu tasdik edilir.
OECD yani Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü verilerine göre İsviçre, haftada ortalama olarak 35.2 saatlik çalışma süresi ile dünyada en az çalışma saatlerine sahip birkaç ülkeden biridir.
Dünyanın en zengin ülkeleri arasında olan İsviçre 85 bin işçi arıyor. Her ülkeden olduğu gibi ülkemizden de gerekli şartları sağlayanlar İsviçre'de çalışabilecek.
İsviçre iş kanununa göre normal çalışma saatleri haftada en fazla 45 saat olmalıdır. Bu da günde 9 saate tekabül ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri