İşyeri Açma Ruhsatı Neden Alınır? İşyeri açma ruhsatı olmayan iş yerleri kapatılmaktadır. Bunun nedeni ise işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan herhangi bir işyerinin ruhsatsız kabul edilmesidir. Bu nedenle işyeri açmadan önce gerekli olan belgelerin tamamlanması ve ruhsatın alınması gerekir.
açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır. İşyeri ruhsatları yetkili idarelerin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili tarafından bu Yönetmelikte öngörülen sürede imzalanır; ruhsat için ayrıca, meclis veya encümen tarafından bir karar alınmaz.
Belediye İşyeri Açma Ruhsatı Vermezse Ne Yapılmalıdır? Belediye, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte geçen hususların tamamlanmasına ve hükümlere uygun olmasına karşın ruhsat vermezse bu işleme karşı süresinde idare mahkemesinde dava açılır.
İş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan herhangi bir iş yerinin işletilmesi durumunda, il özel idaresi ya da belediyeler tarafından ruhsatsız iş yeri kapatılmaktadır. Bu nedenle iş yeri açmadan önce gerekli olan belgelerin tamamlanması ve ruhsatın alınması gerekmektedir.
İş yeri açma belgesi olmadan herhangi bir iş yeri açmak, yasal olarak mümkün olmuyor. Yani iş yeri açabilmek için resmi bir devlet kurumundan alınmış iş yeri açma belgesine ihtiyaç duyuluyor. İş yeri belgesi aynı zamanda ruhsat yerine de geçiyor. Dükkan açmak için gerekenler nispeten zor aşamalar olarak tanımlanmıyor.
İlgili 32 soru bulundu
İl özel idaresi veya belediye tarafından uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açmanız mümkün değildir. İşyeri açma ruhsatı alınmadan açılmış olan işyerleri yine özel idaresi veya belediye tarafından kapatılmaktadır.
Endüstriyel tesisler, ticarethaneler, yazıhaneler, alışveriş mağazaları, dükkan ve tezgahlar, üretim tesisleri ve fabrika gibi tüm işletmeler işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması gereken kuruluşların içerisinde yer almaktadır.
Araç ruhsatı bir nevi aracınızın nüfus cüzdanı gibidir. Araç ruhsatında iki farklı başlık altında aracın teknik bilgilerine ve sürücünün kişisel bilgilerine yönelik alanlar bulunur. Ruhsat araç alım satımında kullanıldığından iyi saklanmalı sahte evraklara karşı dikkat edilmelidir.
Yapı ruhsatı, bir binanın inşaatına başlanması için gerekli resmi kurumlardan alınan resmi izin belgesine verilen isimdir. Ruhsat olmadan inşaata başlamak mümkün değildir. Bu nedenle ruhsat, inşaata başlanmadan önce alınması gereken en önemli belgedir.
Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz.
İlk ruhsat düzenlendiği tarihten sonra hangi amaçla olursa olsun yapılan her ruhsat işlemi ile 5 yıllık süre yeniden başlar. Yapı ruhsatı alındıktan sonra mahkemelerce, Bakanlıkça veya ilgili idarelerce durdurulan yapılarda durdurma süresi ruhsat süresine ilave edilir.
Başvurunun öngörülen kriterlere uygun olarak doldurulduğunun tespiti halinde, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı beş gün içinde düzenlenerek ilgiliye verilir.
1) Ruhsat çıkartmazsan yakalanınca ceza yersin ayrıca ruhsatı kayıtlı adrese gönderiyorlar 1 ay içinde almazsan. 2 yıl ruhsatsız kalamıyorsun isitesende. 2) Satışı aldığın günden itibaren 30 gün içinde ruhsatsız satış yapabilirsin sonra ruhsatsız yapamıyorsun yanında olmak zorunda.
13.07.2005 tarih ve 25874 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, 3.7.2005 tarihinde kabul edilen 5393 Sayılı Belediye Kanunu, gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen izin veya ruhsatı vermek ve denetlemek yetkisini belediyeleri yetkili kılmıştır.
Araçlarda ruhsatı bulundurmak gerekmektedir. Motorlu olan bütün araçlar, sürüş sırasında aracında ruhsatı bulundurması gerekmektedir. Olası bir polis kontrolünde, istenilen ruhsatı gösterebilmeniz gerekiyor. Eğer aracınızda ruhsat bulunamıyorsa, ruhsatsız araç kullanma cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
İmar Kanunu'nun 21. maddesine göre; bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için (istisnalar dışında) belediye veya il özel idarelerinden yapı ruhsatı alınması mecburidir. Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır.
Ruhsatı kayıp ya da çalınmış araçların satışı, geçici ruhsat ile noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor. Ancak ruhsat hiçbir şekilde yoksa satış mümkün değildir. Ayrıca ikinci el araç alırken de araç ruhsatının kontrol edilmesi ve sahte olmamasına dikkat edilmelidir.
Belediye veya valiliklerce ruhsat ve ekleri detaylı incelenerek eksik veya yanlış̧ dosya bulunmadığı takdirde müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatı verilmektedir.
Kimlere Silah Ruhsatı Verilmez? -Ateşli silahla işlenen suçlardan mahkum olanlar. -Ruhsatlı silahıyla suç işleyenlere veya silahın muhafazasındaki ihmali ya da kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlara.
Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesine karar verildiği takdirde aynı gün içinde ruhsat düzenlenir. İŞYERİ AÇMA İZİN HARCI: m2 fiyatı 1 TL + 64,80 TL DAMGA VERGİSİ :Mesleki Faaliyete Göre Ücret Tarifesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri