Nakit yol parası için gelir vergisi ve SGK primi istisnai uygulanmaz. İş için verilen yol ödenekleri fatura, ÖKC fişi vb. belgeler veya masraf listesi ile iş yerine verilir ve harcama bedeli iş yerinden alınır. GÜNLÜK Nakit yemek bedeli istisna tutarı 2023 yılı için 110 TL olarak belirlenmiştir.
Yol ücreti, işveren tarafından karşılanan ve işçinin işe gidiş ve işten dönüş masrafını karşılayan bir yardımdır. Çalışana aylık olarak ödenen yol ücreti, o işçinin evi ile iş yeri arasındaki mesafeye göre farklılık gösterir. Ancak, İş Kanunu, yemek ücretinde olduğu gibi yol ücretinde de işvereni zorunlu tutmaz.
Genel kural olarak işveren işçilere servis sağlamak ya da yol parası ödemek zorunda değildir. Bunun istisnası ise gece çalışmasıdır.
En fazla çalışma gününün 56 TL'si ile çarpımı kadar olabilir. Yani bir işyerinde 22 gün çalışma günü var ise 56*22=1.232 TL'ye kadar Yol yardımı verilebilir. Rakam bu tutardan daha düşük veya yüksek olabilir.
Nakit yol parası ücreti: Çalışanın fiilen iş yerine gitmek zorunda olduğu gün sayısı ve ikamet adresi ile işyeri arasındaki ulaşımın sağlanması için gerekli olan azami yol gideri hesaplanır. Hesaplamalar sonucu elde edilen tutar, aylık nakit olarak çalışana ödenir.
İlgili 33 soru bulundu
SGK YOL PARASI ALABİLMEK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
Bir kurumda sigortalı olarak çalışıyor olmak ya da sigorta primi ödüyor olmak, İkinci ya da üçüncü basamakta yer alan bir sağlık kurumunda tedavi görüyor olmak ve sevk edilenin hastanenin yine ikinci ya da üçüncü basamak bir sağlık kurumu olması.
İşçinin aylık net maaşının tamamının veya bir kısmının, fazla mesailerinin, primlerinin yahut yol ve yemek ücretinin elden ödenmesi söz konusu olabilir. İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır.
ASKERLİK YOL PARASI NE ZAMAN VE NASIL ALINIR? Mayıs ayı askerlik yerlerinin açıklanmasıyla birlikte, askerlik yol parasının ne zaman ve nasıl alınacağı merak ediliyor. Mayıs ayında askere sevk edilecek olanların, askerlik yol parası, sevk evrakı alındıktan sonraki 3 iş günü içinde PTT'ye yatırılır.
Mevcut 4857 Sayılı İş Kanunu'nda yol parası ile ilgili bir madde geçmez. İşçi, iş görüşmesinde yol ve yemek parası konusunu netleştirmelidir. Yol ve yemek paraları çalışanlara nakit olarak da ödenebilir. Bunlar net ücret kabul edilir, bordrolaştırılır ve vergilendirilir.
215,70 TL'nin içerisine ücret eklentisi olarak yapılan yol, yemek, ikramiye vb. adlar altında yapılan ödemeler dâhil değildir. Yani işveren işçisi için verdiği yol, yemek gibi ücretler hariç olmak üzere günlük en az 215,70 TL yevmiye belirleyecektir. Bu uygulama Anayasamızın 55.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, işverenler işçilerinin yol ücretini karşılamak zorunda değildir. Ancak iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde hüküm yer alıyorsa böyle bir hizmet sağlanmak ya da yol ücreti ödemek zorundadır. Servis konusunda tek istisnai durum gece vardiyasında çalışan kadın işçilerdir.
Yemek ve yol yardımı ödemeleri yükseltildi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılında uygulanacak gelir vergisi tarifesinin dilimlerinde artış yapıldığını da açıklamıştı. İstisna tutarlarının artırılmasıyla 51 lira olan yemek parası, 110 liraya, 25,5 lira olan yol parası da 56 liraya çıkarıldı.
25.3.1. Yüklenici tarafından karşılanacak olan yemek ve yol masrafı aylık gün sayısı olarak 26 (yirmi altı) gün esas alınacaktır.Firma çalıştırılan personelin bir öğün yemek bedeli günlük brüt 6,38 (Altı lira Otozsekiz kr), yol bedeli günlük geliş-gidiş olarak brüt 4,50 (Dört lira elli kr) dir.
İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür. İşçi, iş sözleşmesinde yer almayan işleri yapmayı reddedebilir.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfı aracılığı ile öğrencilerin IBAN hesaplarına yatırılacak olan destek parası açıköğretim öğrencileri ve uzaktan eğitim gören öğrenciler verilmeyecektir.
Kıdem tazminatı hesap edilirken işçinin en son giydirilmiş brüt ücreti dikkate alınmaktadır. Giydirilmiş brüt ücret işçinin son brüt maaşı ile birlikte tüm yan haklarının da dahil edilerek hesap edilen ücrettir. Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.
Örnek vermek gerekirse, aracınızın deposunu doldurduğunuzda 1200 TL ödediniz diyelim. Deponuz bittiğinde de sayacınız 600 km gösteriyor. Yani 1.200/600= 2. Yani aracınız kilometre başına 2 TL yakıyor demektir.
Askerlik yol parasının yatıp yatmadığı PTT şubeleri üzerinden kimlik belgesi ile kontrol edilebilmektedir. Paranın yatması halinde kişilerin birliklerine teslim olmalarına gerek kalmadan yol parası alınabilmektedir.
Ailesinden uzakta öğrenim gören üniversite öğrencilerine, 2022 için yılda 2 kez gidiş- dönüş şeklinde, bilet başına 500 TL olmak üzere toplam 2 bin, 2023 için ise bilet başına 750 TL olmak üzere toplam 3 bin TL ulaşım destek ödemesi yapılacak.
Kurul, oy birliği ile bütün sahil mıntıkalarına ve göllere uygulanmak üzere her bir gemi adamına verilecek günlük nakdi iaşe bedelinin net 170 lira olmasını kararlaştırdı. Halihazırda gemi adamlarına günlük iaşe bedeli olarak net 98 lira veriliyordu.
Yani ilgili mevzuat, beş ve üzerinde işçi çalıştıran bir işverenin elden ücret ödemesine hiçbir şekilde müsaade etmemektedir. Ne adı altında olursa olsun işçilere yapılacak ödemelerin bordrolaştırılması ve SGK primleri ile vergilerinin tahakkuk ettirilmesi şarttır.
İşçinin elden ödeme aldığı her türlü yasal delille ispat edilebilir. İş davalarında bu konuda başvurulacak ilk delil ise tanıktır. Mahkemeye bildirilecek tanıklar belirlenirken, işçi ile en azından bir dönem aynı işyerinde çalışan, benzer işler yapan, işçinin çalışma koşullarını bilen tanıklar olması oldukça önemlidir.
Ücretlerin elden ödenmesi haklı fesih sebebidir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde kıdem tazminatına hak kazanmak mümkündür. Fakat bu noktada ücretlerin elden ödendiğini mahkemeye kanıtlamak gerekmektedir. Böylece işçinin lehine kararlar mahkemece verilir.
AFAD'ın Twitter hesabından yapılan paylaşıma göre; kendi araçlarıyla şehrine dönmek isteyen depremzede vatandaşlar, valilik ve kaymakamlıklarca oluşturulan müracaat noktalarına giderek yol masraf belgesi alacak, gittikleri ildeki müracaat noktasına geldiklerini bildirerek yol masraflarını temin edebilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri