İtalyan ekşi maya için su testi; Mayayı hazırlayıp su dolu bir kap içine koyun ve ılık bir ortamda (mayalanmaya uygun) üzerini peçete ile kapatarak bekletin. Ortam ısısına göre bekleme süresinin sonunda, maya aktifleşerek suyun üzerine çıkacaktır. Maya suyun üzerine çıkınca kullanılmaya hazır demektir.
Bir avuç kabuklu üzümü küçük küçük doğrayıp cam kavanozun içine atın. 1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir.
Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Tek kullanımlık paketlerin ömrü de diğer mayalara göre oldukça uzundur.
Temiz bir kabın içine 1 su bardağı organik tam buğday ununu dökelim. kontrollü bir şekilde yavaşça suyu ekleyelim. Elimize yapışan yarı cıvık bir hamur olunca mandalina şeklinde yuvarlayıp temiz bir kavanoza koyup kapağını kapatalım. Ilık bir ortamda kıpırdatmadan tam 3 gün bekletelim.
Ekşi mayanın tepesinde oluşan kurumuş tabakayla beraber %80′ini atın. Unu ve suyu ekleyip un parçaları kaybolana dek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kasenin çevresine yapışan hamuru sıyırıp tepesine peçeteyi örtün ve mutfağınızın sıcak, güneş görmeyen bir köşesinde mayalanmaya bırakın.
İlgili 40 soru bulundu
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ekşi hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Maya Besleme Şekli:
Oda sıcaklığında karanlık bir yere koyun. En az 8-9 saat beklemesi gerekiyor. Ekmeği sabah yapacaksanız gece 24:00 gibi bu işlemi yapın ki maya sabaha hazır olsun.
Mayanın daha aktif hale gelmek için ihtiyacı olan glikoz şekerin içerisinde mevcut. İçine tuz koyduğunuz ve diğer sıvı malzemeleri gereken sıcaklıkta içine ilave etmediğiniz takdirde mayanızın yine yapısı bozulur ve hamurunuz kabarmaz.
Ekşi maya, asidik koşullara ticari mayalardan daha dayanıklıdır. Bu, laktik asit üreten bakteriler ile birlikte hamurun kabarmasına yardımcı olmak için birlikte çalışmasına izin veren etkendir. Laktik asit bakterileri, yoğurt, kefir, turşu, lahana turşusu da dahil olmak üzere diğer birkaç fermente üründe de bulunur.
Hammadde: Ekmek mayası üretiminde hammadde olarak en çok melas, ayrıca tahıllar ve nişasta şurupları kullanılmaktadır.
Vitamin (özellikle E vitamini ve B vitaminleri) ve mineral gücü de fazladır. Ayrıca ekşi mayayla hazırlandıkları için de gluten muhtevaları “maya sindirimi” sayesinde bir hayli azalır. Dolayısıyla bu şekilde hazırlanan geleneksel ekmekler sağlığımıza zararlı değil, faydalıdır.
Ekşi Mayalı Ekmek, diğer ekmeklere oranla daha yüksek Lactobacillus bakteri içerir. Daha yüksek Lactobacillus daha az fitik asit demektir. Ve bu ne anlama geliyor? Daha çok mineral emilimi artar (özellikle demir ve kalsiyum eksiği yaşayanlar için) ve hazmı kolaylaştırır!
Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Hamuru katlama işlemine 2 saat dinlendirip, tuzunu verdikten sonra yarım saat daha dinlendirip geçiyoruz. Bundan sonra 5 saatimiz var. ilk 2 saatte her yarım saate bir, geri kalan 3 saate saat başı katlama işlemi yapacağız ve toplamda 7 katlama ile bitirip ikinci mayalanma sürecine geçeceğiz.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Çoğu kaynaklarda sadece un ve su ile ekşi maya ile başlanıyor. 3 temel malzemeye ihtiyacınız var. Su, steril edilmiş cam bir kavanoz ve kaliteli bir un. Bu un; çavdar unu, buğday unu ya da başka bir çeşit un olabilir. Yıllar boyu nefis ekmekler yapabileceğiniz mayanıza başlamak işte bu kadar basit.
41-46 Santigrat Derece: Aktif Kuru Maya için en ideal Sıcaklıktır. 52-54 Santigrat Derece: İnstant Maya için en ideal Sıcaklıktır. 59 Santigrat Derece ve Üstü: Maya ölür.
Özellikle tam buğday, çavdar ve kepek unu kullanılarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek çeşitleri yüksek lif içerikleri nedeniyle uzun süre tok tutar.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Sebep 2- Hamurun mayalanma süreci uzun tutulduğunda, hamurda bakterilerce oluşturulan laktik asit miktarı artar. Bu da hamurdaki glüten-gliadin yapısını iyice yıkar. Böylece yüzey gerilimi sağlansa bile elastikiyeti zayıf olan hamur yayılır. Sebep 3- Hamur gereğinden fazla cıvık olabilir.
Bozuk ekşi mayalar yemek içerisine kullanılmaması gerekiyor. İnsan sağlığı için oldukça önemli olması nedeniyle, bozuk ürünlerin kullanılmaması gerekir. Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder.
Dibinde kalan 20-30 grlık kısmı temiz bir kavanoza koyun ve 50 gr karışım un 50 ml su ile karıştırıp ertesi güne kadar bekletin. Eğer mayanız kabarmış ve kokusundaki keskinlik azalmış ise yine içinden 30 gr maya alıp 50 gr karışım un 50 ml su ile besleyin kalanını çöpe atın. Bu şekilde 1 gün daha besleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri