İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
Bu tümörlerin büyük bir kısmı benign (iyi huylu) lezyonlardır ve sıklıkla başka bir nedenle yapılan radyolojik incelemelerde tesadüfen ortaya çıkarlar. Şikayet olarak ise genellikle şişlik ve ağrı ile kendini gösterirler. Nadiren bulunduğu yerde kırığa neden olduktan sonra tanısı konulur.
İyi huylu tümörler kanserlerden farklı olarak vücudun diğer kısımlarına yayılmazlar ve hastanın yaşamını tehdit etmezler, ancak iyi huylu tümörler bulundukları yerde gelişip, büyüyerek o bölgede hasara neden olabilirler ya da çevre dokulara baskıda bulunarak hastada ağrı ve şişlik gibi şikâyetlere neden olabilirler.
İyi huylu kemik tümörleri genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez ve kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı durumlarda, kötü huylu tümöre dönüşme riski olduğundan takip edilmesi gerekmektedir.
Kemik tümörü çoğunlukla semptom göstermeden ilerlediğinden, ağrısı hissedilir hissedilmez veya ele gelen bir kitle olduğunda doktora gidilmesi büyük önem arz eder.
İlgili 44 soru bulundu
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Kemik kanserinde ağrılar ise genelde bacakta ya da kolun bir kısmında ortaya çıkabilir. Kemik Kanseri Ölümcül müdür? Her kanser türlerinde olduğu gibi kemik kanseri de ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
Fakat iyi huylu tümörler tedavi edilmesi gerekirken tedavi edilmezse bazı durumlarda kansere de dönüşebilir. İyi huylu tümörler büyüme ya da yayılım göstermeyen ve alındıktan sonra da tekrar bir oluşum göstermeyen tümörlerdir.
İyi huylu beyin tümörleri normal hücrelerdeki bölünme ve büyüme aşamalarını izlemeyip, kontrolsüzce çoğalan bir hücre topluluğuna dönüşürler. Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir. Genellikle yavaş büyürler ve çevrelerindeki doku veya organlara yayılmazlar.
Birçok kanserli olmayan tümörün tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak bazı iyi huylu tümörler büyümeye devam edebilir. Örneğin, iyi huylu beyin tümörleri sağlıklı dokuya baskı yaparak görme veya konuşmayı etkileyebilir. Doktorlar bu durumlarda tümörü çıkarmak için ameliyat önerebilir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Kemik tümörü başlangıçta fark edilemeyebilir. Çoğunlukla sıradan ancak uzun süre geçmeyen kemik ağrısı şikâyeti ile oraya çıkar. Özellikle kaval kemiği, kaburga gibi cildin hemen altındaki kemiklerde şişkinliklere neden olabilir. Bazı durumlarda ise kemik kırılmaları ile kendini belli eder.
Tümör, vücut dokusunun anormal büyümesi ve bölünmesinden kaynaklanan katı bir doku kütlesidir. Tümörler kanserli (kötü huylu) veya kanserli olmayan (iyi huylu) olabileceği gibi kemiklerde dâhil olmak üzere vücudumun her yerinden oluşabilir.
Çoğunlukla bacaklarda ve kollardaki kemiklerde ortaya çıkan kemik kanseri, bacakta uyluk kemiğinin bir bölümünde, dize yakın alt bacak kemiğinde ya da kolun omza yakın olan bölümünde sıklıkla görülür. Nadiren de olsa kalça kemiği (pelvis), omuz ya da çene gibi farklı kemiklerde de kemik kanserine rastlanır.
Genel bir kural olarak tüm iyi huylu tümörlerde tümörün yerleşimine göre cerrahi girişim altın standart bir yöntemdir. Ancak tümörün cinsine göre habis olanlarda cerrahi tedavi sonrası radyoterapi ve kemoterapi ameliyat sonrası uygulanan ilave tedavi yöntemleridir.
Kemik kanseri; kemik sintigrafisi, MR, BET, BT, idrar ve kan testleri ile saptanabilmektedir. ...
İyi huylu tümörler neredeyse hiçbir zaman metastaz veya çevre dokulara yayılım göstermez, önemli sağlık sorunlarına yol açmaz. Kötü huylu tümör ve kanser gelişmesiyle sonuçlanan durumlarda ise tedavi edilmediği takdirde tümör hücreleri çevre dokulara ve uzak bölgelere yayılım-metastaz gösterir.
İyi Huylu ve Kötü Huylu Beyin Tümörleri. İyi huylu beyin tümörleri ciddi sorunlara neden olsa da kanserli değillerdir, yani yavaş büyürler ve tipik olarak diğer dokulara yayılmazlar. Bu durum cerrahi olarak çıkarılmasını kolaylaştırır ve genellikle çıkarıldıktan sonra yeniden oluşmazlar.
Nadir de olsa iyi huylu tümörler, kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Çok daha tehlikeli olan kötü huylu tümörler hayati tehlikeye yol açabilir.
İyi huylu kemik tümörleri kansere (kötü huylu kemik tümörlerine) döner mi? İyi huylu kemik tümörlerinde kötü huylu tümöre dönüşme riski neredeyse yoktur. Ancak bazı tipleri kötü huylu tümörlere dönebilir ya da kötü huylu olduğu halde iyi huylu tümörle karıştırılması hatalı tanı veya tedavilere neden olabilmektedir.
Genellikle ağrısızdırlar ve hasta kendi farkeder. Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler. Genellikle 1-2 cm boyutlarında olup,nadiren büyük boyutlara ulaşırlar. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde boyutları büyüyebilir.
Aynı zamanda iyi huylu tümörlerde kemoterapiye ve radyoterapiye gerek duyulmamaktadır. Kötü huylu tümörlerde ise ameliyat öncesinde radyoterapi uygulanabilmektedir. Hastanın durumuna ve tümörün nasıl bir durumda olduğuna bakılarak belli başlı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.
Kemik iliğinde ortaya çıkan kanserler, iskelet sisteminde kemik ağrısı, kemiklerde kolay kırılma gibi kemik kanserleriyle benzer belirtilere yol açar. En sık görülen kemik iliği kanseri türü olan multipl miyelom bir veya daha fazla kemik lezyonuna yol açabilen bir kan kanseri türüdür.
Omurga kemik metastazlarının en sık görüldüğü yerdir. Diğer yaygın bölgeler kalça kemiği (pelvis), üst bacak kemiği (femur), üst kol kemiği (humerus), kaburgalar ve kafatasıdır.
Erken safhadaki kemik kanserlerinde herhangi bir klinik belirti bulunmayabilir. Bununla birlikte aşağıdaki semptomlar kemik kanserinin seyrinde hastalarda izlenebilir: Kemik ağrısı Kemik ve eklemlerde şişlik veya sertlik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri