Yağ bezesi yağ dokusundan oluşan iyi huylu bir deri altı tümörüdür ve tıpta lipom olarak adlandırılır. Sıklıkla 40-60 yaşları arasında görülür ve yavaş büyüme gösterir. Genellikle ağrısız, yuvarlak, yumuşak ve hareketli kitleler şeklindedir. En yaygın olarak boyun, omuzlar, sırt, göğüs, kol ve uyluklarda görülür.
Gözle görülebilen yağ bezeleri, hekimler tarafından yalnızca fiziksel muayene ile tespit edilebilir. Yağ kistleri genellikle yuvarlak bir yapıya sahip, ortasında bir nokta bulunan ve etrafı hafif kızarık görünümdedir. Yağ bezesinin birçok türünde deri altında bulunan yağ kitlesi elle bastırıldığında yer değiştirir.
Yağ bezelerinin 1 cm'den 15-20 cm'ye kadar büyüyebilmekte, görsel açıdan zamanla sorun olmaktadır. Yağ bezeleri bir kanser türü değildir ve genellikle vücuda herhangi bir zararı da yoktur. Ancak büyüdükçe artan ağır seviyesi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir.
Yağ bezesi belirtileri arasında şunlar bulunur: Yağ bezelerine deri üstünden dokunulduğunda hareket edebilen, fazla sert olmayan, lastik kıvamında bir doku oldukları hissedilir. Yağ bezeleri vücudun her yerinde ortaya çıkabilir.
Yağ bezesi cilt altında oluşan en yaygın tümör çeşididir.
İlgili 39 soru bulundu
Tümör benzeri oluşumlar olan yağ dokularının sağlık açıdan genellikle bir riski yoktur fakat dış görünümü olumsuz şekilde etkiler. Her yaşta görülen ve yetişkinlerde daha sık gelişen yağ bezeleri; metabolik rahatsızlıklar, cilde alınan darbeler ve diyabet gibi farklı sebeplerden kaynaklanabilir.
Genellikle derinin altında keratin birikmesinden kaynaklanırlar. Enfekte olduklarında şişer ve ağrı yaparlar. İyi huylu kistlerdir fakat yüzde oluşumları estetik görüntü olarak hastalarımızı rahatsız edebilir. Kapsülleri ile birlikte uzman bir doktor tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.
Ama karın içinde, kasların arasında çeşitli yerlerde görülebilirler. Yağ bezelerinin çevresinde bir kapsül vardır. Bu kapsül sayesinde yağ bezesi üsteki deriye yapışmaz. Deri üzerinde basmakla kolayca oynar ve parmak altından kaçar.
Lipom tanısı fizik muayene ile konur. Fakat her kitle gibi lipomlarda da yumuşak doku ultrasonu yaptırmak gerekir. Kuşkulu durumlarda sarkom, liposarkom ve kist sebase gibi oluşumların ayırıcı tanısında ultrason tanımlayıcı bir tetkiktir.
Lipom ameliyatları tarafımızdan lokal anestezi altında yaklaşık 10 dakikalık bir operasyonla alınmaktadır. Hastalar aynı gün işinin başına dönebilir. Estetik olarak onu rahatsız eden kitleden kurtulmuş olur.
Yağ bezeleri genellikle iyi huyludur. Görüntü bakımından kişilere sıkıntı verseler de herhangi bir sağlık problemine neden olmazlar. Bu nedenle genellikle ağrıya da sebebiyet vermezler.
Büyümeleri çok yavaştır. Yağ bezeleri erkeklerde daha sıklıkla görülür. Vücudun her yerinde görülebilirlerse de daha çok ense, sırt, kollar, bacaklar ve gövde de ortaya çıkarlar. Cilt dışında kas içi, karın içi gibi kişinin kendisinin fark edemeyeceği yerlerde de ortaya çıkabilir.
Yağ bezesinin bulunduğu yerde kalıcı bir iz olması da söz konusu olacaktır. Yağ bezelerinin tıpkı sivilce gibi derinin dışına açılan bir bölümü olmaz ve buna bağlı olarak sıkılmaları durumunda ortaya çıkacak olan tablo yayılmaları olacaktır.
Yağ bezesi nasıl anlaşılır? Genellikle deri altı yerleşimli olan lipomlar muayene ile düzgün sınırlı ve hareketli kitlelerdir. Elle muayene ile tanısı kolayca konulur. Derin, kas içi yerleşimli ve bazı atipik lipomlar muayene ile daha sert ve hareketsiz ele gelebilir.
Yağ bezesi doğal tedavisi denildiğinde de, akla ilk olarak aloe vera jeli gelir. Bu jel yağ bezesinin bulunduğu bölgeye uygulandığında, yağ bezesinin küçülerek zamanla kaybolmasını sağlar. Aloe vera jelinin bu etkisinden yararlanabilmeniz için jeli düzenli olarak kullanmanız gerekir.
Ancak çoğunlukla ağrısız bir süreçtir. Göz altı yağ bezeleri estetik bir endişe olarak görülse de, bazı durumlarda şişlik, kızarıklık veya hassasiyet gibi semptomlara neden olabilir. Yağ bezeleri genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazen bu süreç uzun olabilir ya da uzman bir hekim müdahalesine ihtiyaç olabilir.
Oluşumunda en büyük neden genetik yapıdır. Bunun dışında yüksek kolestrol, metabolik hastalıklar ve kötü beslenme sorumlu tutulabilir. Özellikle yağlı yiyecekler, et yemekleri büyümelerinde etkilidir. Lipomlar genelde hareketsiz kişilerde daha fazla görülmektedir.
Yağ bezeleri, yumuşak ve üzerine basıldığında mobil (hareketli) oluşumlardır. Aylar ve yıllar ile ifade edilen süre boyunca büyümesini sürdüren yağ bezeleri genel olarak 2-3 santimetre boyutuna ulaşırlar.
Yağ Bezelerine Hangi Bölüm Bakar? Yağ bezeleri sık yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Bu soruna karşı ilgili iki farklı bölüm ve poliklinik ön plana çıkıyor. Bunlardan biri dermatoloji bölümü olması ile beraber Diğeri ise genel cerrahi bölümüdür.
Lipom kişiyi rahatsız etmiyorsa çıkarılmasına gerek yoktur ancak lipom rahatsız edici ve ağrılıysa çıkarılabilir. Lipom tedavileri şunları içerir: Ameliyatla alma: Lipomların cerrahi olarak kesilerek çıkarılmasıdır. Liposuction: Yağ yumrularının iğne ve şırınga yardımıyla çıkarılmasıdır.
Yağ bezesi (lipom) tehlikeli değildir. Ancak iltihap kaparsa, çok büyürse veya ağrılı apselere dönüşürse müdahale edilmesi gerekir. Yağ bezesi rahatsız edici bir görüntüye neden olduğunu düşünen kişiler de sık sık tıbbi müdahale istiyor. Kısa ve çok kolay bir operasyonla yağ bezesinden kurtulmak mümkündür.
Yağ bezesini kendiniz çıkartmaya çalışmayın
Ancak yerleşim yerlerinden dolayı kozmetik soruna neden oluyorsa, ağrı yapıyorsa, boyutlarında hızlı artış varsa veya iltihap kapmışsa çıkarılmaları gerekir. Ancak yağ bezesi sıkılarak, delmeye çalışılarak tedavi edilemez.
Kitle vücutta normalde bulunmayan şişlik veya yumru olarak tanımlanabilir. Vücutta her şişlik tümör anlamına gelmez. Herhangi bir kaza ya da travma sonrası da hematom dediğimiz cilt altına kanamalar olabilir, bunlar o bölgede bir şişlik oluşturabilir ve bu zamanla geçer.
Kısa zamanda ortaya çıkan kitleler önemsenmeli
Büyüyüp küçülen ve uzun zamandır var olan boyun kitleleri genellikle doğumsal veya enfeksiyona bağlı yani iyi huylu olarak değerlendirilir. Sürekli büyüme eğiliminde olan ve çok kısa zamanda ortaya çıkan kitleler ise kötü huylu bir oluşumu düşündürmektedir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri