Kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, patates, bulgur, yeşil sebzeler ve kepekli gevrekler yüksek kaliteli karbonhidratlara örnektir.
Sağlıklı karbonhidratlar; herhangi bir işlemden geçirilmemiş, rafine olmayan karbonhidratlardır. Brokoli ve havuç gibi sebzeler, fasulye, bezelye, mercimek gibi baklagiller, yulaf ve kinoa gibi tahıllar, patates gibi kök bitkiler, tüm meyveler ve kuruyemişler; sağlıklı karbonhidratlara örnek olarak verilebilir.
Basit karbonhidratlar
En önemlileri; glukoz (dekstroz, üzüm-mısır şekeri), fruktoz (meyve şekeri), galaktozdur. Glukoz, hücrelerde yakıt olarak kullanılan ana enerji kaynağıdır; kan şekeri olarak bilinir. Disakkaritler: Birbirine bağlanmış iki monosakkarit molekülüdür.
Doğrulanmış Cevap. karbonhidrat : Karbonhidratlar vücudumuza enerji veren organik maddedir.
İlgili 35 soru bulundu
Sağlıklı karbonhidrat içeren besinler arasında baklagiller, kepekli ekmek, düşük yağlı süt ürünleri, tam tahıllar, meyveler ve sebzeler yer alır.
100 gramlık 1 küçük porsiyon haşlanmış patates besin değerleri; 21.55 gr karbonhidrat.
Diyet yapan kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman yeterli karbonhidrat doğru kaynaktan alınmaz ise GLİKOJEN DEPOSU VE KANDAKİ ŞEKER DÜŞÜNCE kas proteşnleri de yıkıma uğrar bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder.
Kas yapmaya çalışırken karbonhidrat çok önemlidir. Hem büyüme (anabolik) hormonu olan insülin seviyesini artırır hem de kasları glikojenle (karbonhidratın depolanmış şekli) doldururlar ki bu iki nedenle önemlidir. İlk olarak glikojen kasları sert ve iri tutar.
Bir yetişkinin günlük besin ihtiyacının %50-60' ı karbonhidratlardan, %15-20'si proteinlerden ve %30-35'ı yağlardan sağlanmalıdır. Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir.
Sağlıklı karbonhidratlar tam buğdaydır, bulgurdur, mercimektir, kuru fasulyedir; fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişlerdir... Bunlar yenecek.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
-Fasulye: Vücudunuza birçok yararı olan fasulyeler en önemli karbonhidratlardan biri olarak sayılıyor. -Sorgum: 2017'nin tahılı olacak sorgum ile vücudunuzun magnezyum ve potasyum ihtiyacını giderebilirsiniz. Pilav yerine geçebilecek bir ürün. -Muz: Hem kolay yenilen bir karbonhidrat hem de çok yararlı bir meyvedir.
Bir kahve fincanı yeşil mercimekte 34.79 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Protein miktarı ise 24.85 gramdır.
1 Adet (Orta) Ceviz 30,95 kaloridir. Ceviz içeriğinde 0,48 Karbonhidrat(g), 1,20 Protein(g), 2,97 yağ(g), 0,34 lif(g), 0,10 Sodyum(mg), 26,15 potasyum(mg), 3,05 Kalsiyum(mg), 2,00 A Vitamini(ui), 0,09 C Vitamini(mg), 0,16 ve Demir barındırır.
Elmanın 100 gramı 13.81 gram karbonhidrat, 0.26 gram protein, 0.17 gram yağ, 2.4 gram lif içermektedir.
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Gece öğününde karbonhidrat kaynağı olarak hazırlanacak bir salata ve içerisine eklenecek mercimek vb. kurubaklagiller iyi karbonhidrat kaynağı olabilir. Ayrıca yulaf ve glisemik indeksi düşük ayva, elma gibi meyveler de tüketilebilir.
Sebze, meyve, et, balık, peynir, yumurta, gluten içermeyen tahıllar, tohumlar vb. tüketilebileceğiniz besinlerden bazılarıdır. Tüketmemeniz gereken besinler ise şu şekildedir: şeker, trans yağlar, ekmek ve türevleri, hamur işi gıdalar, buğday, makarna, hidrojenlenmiş yağlar vb. tüketilmemelidir.
Unutmayın: Sağlıklı bir beslenme düzeninde, metabolizma hızına bağlı olarak almak gereken kalorinin %12-15'ini proteinden, %25-30'unu yağlardan ve %45-55'ini karbonhidrattan sağlamak; kilo başına 1,5-2 gram karbonhidrat tüketmek gerekiyor.
Karbonhidrat diyetini uygularken kesinlikle şeker, ekmek, unlu mamuller, buğday, yağlı yiyecekler, işlenmiş gıdalar, trans yağlar, diyet ürünleri gibi gıdalar tüketmemeniz gerekir.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır.
1 Adet (Orta) Sahanda Yumurta 137,94 kaloridir. Sahanda Yumurta içeriğinde 1,40 Karbonhidrat(g), 6,67 Protein(g), 11,79 yağ(g), 0,39 lif(g), 457,94 Sodyum(mg), 104,14 potasyum(mg), 35,84 Kalsiyum(mg), 201,34 A Vitamini(ui), 5,31 C Vitamini(mg), 1,22 ve Demir barındırır.
Yemekte bulgur pilavı tüketeceksek kesinlikle yanında ekmek yememeliyiz. Bulgur zaten karbonhidrat içeriyor, ancak tabi ki de bulgurun barındırdığı karbonhidrat sağlıklı, faydalıdır. Fakat yanında ekmek yersek, sağlıksız ve bir öğün için fazla karbonhidrat almış oluruz. Bu sebeple bulgur varsa, ekmek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri