Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Şahit olacak tüpe 1mL damıtık su, deney olacak tüpe ise 1mL barbiturik asit ilave edilir ve vortekste karıştırılırlar. Hazırlanan 2-3 dakika içinde spektrofotometreye yerleştirilerek saptanmış olan max değere göre hesaplanma yapılır (bu yaklaşık 4. dakikadaki değerdir).
2- Kaşıkla bir miktar pekmez alır ve kaşığı dik duruma getiririz. Eğer pekmez kaşıktan damla damla akıyor ve son damlacık damla halinde kaşığın ucunda kalıyorsa pekmezimizin kıvamı tamamdır.
Reçelin bozulmasına etki eden faktörler ısı ve ışıktır. Bu tarz dış etkilere maruz kalmış reçeller; köpüklenme, renk değişimi veya tadında ekşimeye sebep olabilir. Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir.
Anlamak gayet basittir. Bozulmamış pekmez içerisine batırılan kaşığın üzerindeki pekmezin rengi açık kahverengi olur. Bozulmuş pekmez ise kaşığın üzerinde koyu kahverengi hatta neredeyse siyah renk bırakır ve kolay akmaz. Pekmez kavanozunun dibinde tortu kalınlaşmışsa bu da bozulmanın göstergesidir.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Pekmezin gerçek olup olmadığını nasıl anlarız? Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Eğer pekmezi sıcak veya nemli ortamda saklıyorsanız bir süre sonra üzerinde köpüklenmeler olması kaçınılmazdır. Genellikle açık kahverengi veya sarı renkte olan bu köpük kavanozda bulunan pekmezin tüm üstünü kaplayacak şekilde oluşur. Bu şekilde oluşan köpükler tehlikelidir ve fark edildiği anda gereği yapılmalıdır.
İçeriğindeki yüksek kalori nedeniyle aşırı tüketimi kilo alımına ve vücutta yağlanmaya neden olabilmektedir. Demir eksikliği olanlarda pekmez, yoğurtla karıştırılarak yenmemelidir.
Pekmez yapımında şıranın duru olması ve katı maddelerin çökmesi için kullanılan pekmez toprağı, yukarıda da söylediğimiz gibi temel olarak pekmezin pH dengesini sağlamak ve bu sayede çok ekşi olmasının önüne geçmek için tercih ediliyor.
Pekmez, glikoz ve früktoz içeriğinden sindirime gerek kalmadan kısa sürede kana karışan bir besindir. İçeriğinde kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir ve B vitaminleri bulunur.
Pekmez alırken uygun şartlarda üretilmiş olmasına dikkat etmek gerek. Geleneksel olarak pişirilen bir pekmez alıyorsak düşük ısılarda, uzun sürede pişirilmiş olanları; tercih etmeliyiz. Sanayi tipi pekmez alırken de üzerinde ” 70 derecenin altında üretilmiştir” yazılı olmasına dikkat etmeliyiz.
1) Keçiboynuzu Pekmezi
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Meyveler kaynatma işlemi esnasında besin değerini büyük ölçüde yitirdiğinden, pekmezin etkileri öze kıyasla daha sınırlı bir düzeyde kalıyor. Buna karşılık öz, taze meyvelerden direkt olarak üretilmesi bakımından tüm besin değerlerinin doğal haliyle korunmasını sağlıyor.
Pekmezin içinde tartarik asit vardır. Bu asitler zamanla çökelir. İnsanlar bu tortulaşmaları bozulma zanneder. Tartarik asit insan sağlığına yararlı doğal bir maddedir.
Cityfarm'ın gıda mühendisi Nur Dündar anlatıyor: "Pekmez ağzı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Pekmez soğuk etkisi ile donar bu ürünün bozulduğu anlamına gelmez,benmari usulü eritildiğinde 70 C su banyosunda çözülür ve kalite kaybı yaşanmaz."
Pekmezleri uygun koşullarda saklamadığınız zaman her gıdada olduğu gibi kısa zaman içinde bozulma gerçekleşir. Pekmez hangi meyveden yapılırsa yapılsın içinde bol miktarda mineral ve antioksidan içerir. Pekmezin yapısı çok çabuk bozulabilen bir gıdadır. Bu nedenle de çok bekletilmeden tüketilmesi gerekir.
Püf noktası: Üzüm pekmezi içerisine şeker koyulmamalıdır. Üzüm pekmezinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için şekersiz bir şekilde pişirmek gerekmektedir.
Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6 ay ila 12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez.
Pekmez buzdolabında saklanır mı? Pekmez ev tipi buzluklarda katı hale gelecek kadar donmaz. Pekmezin içerisindeki şeker antifriz etkisi yapacağından ve pekmezin yoğun kıvamından dolayı donması için aşırı soğuk ortamlar gereklidir. Pekmezi buzdolabında saklamak mümkündür.
Gece yatmadan önce pekmez içmek öksürüğü kısa bir süre içerisinde keser. Vücuda enerji veren pekmez mide ve sindirim sistemi hastalıklarını da iyileştirir. Karaciğerlerden toksinleri atan pekmez güçlü bir kalsiyum deposudur. Özellikle karadut pekmez çocuk sahibi olmak isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmelidir.
Tamamen doğal yöntemlerle üretilen pekmezlerin dibinde tortu birikebilir, bu tortuyu sıvı kısım ile karıştırmadan kullanırsaniz geleneksel kıvamda kullanmış olursunuz. Pekmezde önemli olan kısım sıvı bölümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri