Özellikle iyot eksikliğinin yaygın bulunduğu ülkeler ki Türkiye de bu ülkelerden birisi, önlem olarak sofra tuzlarının iyotlanması uygulaması yapmaktadır. Sofra tuzundaki iyot dışında yine sıklıkla kullanılan kaya tuzu ve Himalaya Kaya Tuzu da iyot içeren kaynaklardır.
Himalaya kristal tuzu: iyot miktarı oldukça yüksek bir kaynaktır.
Endokrin Cerrahisi Uzmanı Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek "Çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur" dedi.
Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir. Meyve olarak çilek de bulunan iyot, süt ve süt ürünlerinden de temin edilebilir. Günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yarısı bir kase yoğurt, yüzde 40'ı bir bardak süt, yüzde 20'si ise bir yumurtadan alınabilir.
Kaya tuzu, yeraltındaki tuz damarlarından çıkarılan doğal bir tuz çeşididir. İçerisindeki mineralleri koruyan bir yapıya sahiptir ve rafine edilmediği için sağlıklı bir seçenektir. En saf tuz olarak tanıtılan bir tuzdur ancak aradaki fark, tuzun sadece sodyum ve klorür değil, daha birçok mineral element içermesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Rafine ve sofra tuzunun tehlikeli olduğunu, kaya tuzunun ise faydalı olduğunu açıkladı.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
Bu nedenle yeni nesillerde iyot eksikliğine bağlı tiroid hastalıkları görülmesin diye anne karnından itibaren iyotlu tuz, gereken ölçülerde alınmalıdır. Ülkemizde gıdayla ilgili tek iyot kaynağı tuzdur.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
Vücut kendi kendine iyot üretemez, iyotu besinlerden alması gerekir. İyot, özellikle deniz suyunda doğal olarak bulunabilir. Karides, deniz yosunu ya da diğer deniz ürünlerinde iyot oranı yüksek olmaktadır. Bunun yanında iyot günlük takviye olarak da alınabilir.
Maden suyu, bileşim özellikleriyle diğerlerinden ayrılan özel bir yer altı su formudur. Ayrılma kriterleri arasında; mineral içeriğinden fazla olması, artmış karbondioksit miktarı, artmış kaynak sıcaklığı, iyot, sülfür, florür, radon, demir gibi eser elementler bakımından zengin olması sayılabilir.
Sofra tuzundaki iyot dışında yine sıklıkla kullanılan kaya tuzu ve Himalaya Kaya Tuzu da iyot içeren kaynaklardır.
KAYA TUZU 'İYOT İLAVE EDİLMEMİŞ' DOĞAL, SAĞLIKLI TUZDUR. Kaya tuzu kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve bakır başta olmak üzere 84 element içerir. Bunların içinde doğal iyot da vardır. Katkı maddesi yoktur.
Ülkemiz iyot açısından zengin olmayan topraklara sahip olduğundan iyot ihtiyacı mutlaka takviyelerle desteklenmelidir. Muz ve çilek gibi meyveler ve ceviz gibi kuruyemişler de iyot deposu olarak beslenme listesine eklenmelidir.
Gördüğünüz gibi Himalaya tuzu diğerlerinden bir adım önde. Çünkü daha fazla mineral içeriyor, daha az sodyuma sahip ve daha doğal. Sofra tuzu ise kimyasal olarak tüketilmeye hiç uygun değil.
Ispanak, kuru erik, soya fasulyesi, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir. Meyveler genellikle iyi bir iyot kaynağı olmamakla beraber 10-12 adet çilek günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %15'ini sağlar.Süt ve süt ürünleri ile yumurta iyot bakımından zengindir.
Eczanelerde bulunan iyot damlaları, sağlık açısından çeşitli avantajları nedeniyle yaygın bir şekilde kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. İyot, vücudun normal fonksiyonları için hayati önem taşıyan bir mineraldir ve iyot damlaları bu minerali eksik olan bireylere sağlamaktadır.
Facebook. KAYA TUZUNDA İYOT YOKTUR! tuzu kullanıyormuş. Oysa kaya tuzunda iyot yoktur.
Aşırı iyot alımı, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesine ve hipertiroidizme neden olabilir. Hipertiroidizmin belirtileri arasında kilo kaybı, terleme, titreme ve huzursuzluk bulunur.
Halk arasında deniz tuzu ya da turşuluk tuz olarak tanınan salamura tuz, sofralık tuzlardan daha büyük ve kristal ve şeffaf yapıya sahiptir, iyot içermediği için sofra tuzundan daha sağlıklıdır ve yemeklere daha fazla tat katar.
Canan Karatay, sofra tuzu yerine kristal kaya tuzu kullanmamız gerektiğini belirtiyor ve ekliyor... "Kristal kaya tuzu böbreğin çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Türkiye, kristal kaya tuzunun cennetidir.
Hashimoto da ve diğer tiroid hastalıklarında "hipertiroid" yani fazla hormon yapımı durumunda iyot yasaklanır ve hastalara "iyotsuz tuz" kullanması önemle hatırlatılır. Bu özel koşullar dışında iyotlu tuz kullanımı hatta bazı hastalarda ilave iyot ilacı da önerilmektedir.
Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri