Hazırlama: İyot ve
Kullanım Şekli: Günde bir damla alınması önerilir.
İyot yakıcı bir mineraldir. Bu nedenle direkt olarak ağızdan alınması ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda Lugol alımı ile C vitamini alımı arasında en az 2 ila 3 saat fark olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise D vitamini iyotun etkisini azaltmaktadır.
İyot, insan vücudu tarafından üretilediği için dışarıdan besin yolu ile alınabilen, tiroid bezi tarafından kullanılan bir elementtir. İyot, tiroid hormonlarının yapımı için gerekli olduğunda büyüme, vücudun enerjiyi kullanma biçimi, beyin ve kemik gelişimi için önemlidir.
Özetleyecek olursak, tiroidinde sorunu olmayan herkesin günlük belli miktarlarda iyot alması sağlıkları için gerekli.
İlgili 38 soru bulundu
İyot, C vitamini ile etkileşir. O yüzden aralarında 2-3 saat olması iyi olur. Gündüz alınması daha iyi olur, akşam alındığında uykuyu olumsuz etkileyebilir. Aç karna almak yarım bardak suya damlatarak içmek ve 15 dakika içinde bir şey yememek emilimini artırır.
Günde bir damla alınması önerilir.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
İyotun zayıflatıcı etkisi yoktur.
İyot reaktif bir ametal olma özelliği sayesinde suda bulunan parazit, bakteri ve virüsleri öldürüyor.
İyotun Faydaları
- Troid bezinin fonksiyonlarını düzenlemektedir. İyot Fazlalığı ve Zararları: Fazla miktarda iyot alınması tiroit bezinin hormon üretimini bozarak iyot eksikliğinde görülen durumların oluşmasına neden olur. Ayrıca, deride alerji ve sivilce görülebilir.
Aşırı iyot alımı, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesine ve hipertiroidizme neden olabilir. Hipertiroidizmin belirtileri arasında kilo kaybı, terleme, titreme ve huzursuzluk bulunur. İyot fazlalığı da guatrın oluşumuna katkıda bulunabilir ve çeşitli tiroid hastalıklarına yol açabilir.
Ürün Sertifikalarına , ürün kutusu üzerinde bulunan QR kod okutularak ulaşılabilir.
İyotun fazlasının vücuda zararlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, “İyot yüklenmesi yenidoğanlarda ve bebeklerde tiroid bezinin çalışmasını durdurarak hipotiroidi tablosuna yol açmaktadır. Diğer yaş gruplarında aşrı iyot alınması, iyot sivilcelerine ve yine hipotiroidiye neden olmaktadır.
Genellikle şişelerde bulunan damlalar, doğrudan cilde uygulanabilir. Bu, kullanıcıların damlaları hedef alan bölgelere kolayca uygulayabilmelerini sağlar.
İyot gereksiniminin ne kadar olduğu, yaşa göre değişkenlik gösterir. 0-5 yaş arası çocuklarda 90 mcg/gün, 6-12 yaş arası çocuklarda 120 mcg/gün, gençlerde ve yetişkinlerde 150 mcg/gün, hamilelik ve emzirme döneminde ise 200-300 mcg/gün iyot gereksinimi söz konusudur.
İyot, normal metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca protein ve enzim aktivitesinin oluşmasına yardımcı olan bazı tiroit hormonlarının üretilmesi için de gereklidir. Tüm bunlar iyot faydaları arasında gösterilebilir.
Herkesin günlük alması gereken bir iyot miktarı bulunur. Bu miktar çocuklarda 90-120 mikrogram, yetişkinlerde 150 mikrogram, hamile veya emziren kadınlarda ise yaklaşık 250 mikrogram olarak belirlenir.
Doğal tuzlara örnek olarak deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe himalaya verilebilir. İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur.
Radyoaktif iyot tedavi öncesi 2-3 haftalık dönemde iyot kısıtlı diyet uygulamak gerekir. Böylece vücutta iyot seviyesi düşerek dışardan verilecek iyotun etkinliği arttırılmış olur. iyot kısıtlı diyet yapılırken müsade edilen en fazla iyot miktarı günde 50 mikrogramdır.
Lugol , eczaneden alabileceğiniz iyotlu bileşik. Tarif edildiği şekilde yapabiliriz.
En İyi İyot Takviyesi Markaları
İyot takviyesi söz konusu olduğunda karşımıza pek çok marka çıkar. Ocean ve Venatura gibi yerel markalar ise en iyi iyot takviyesi markaları arasında yer alabilir.
Koyu gri-koyu mor bir katı olan iyot, ısıtıldığı zaman süblimleşme ile burnu tahriş edici, pembe-mor bir gaza dönüşür.
Fransız fizikçi Auguste Lugol tarafından bulunmuştur. ü Çözelti,karbonhidrat içeren bir maddeye döküldüğünde o madde mavi- mor ve lacivert renk alır. ü İyot; kloroform, karbon tetraklorür ve karbon disülfürde kolaylıkla çözünüp mor çözeltiler oluşturabilir. Suda az çözündüğünde ise sarı bir çözelti oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri