Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır. İzmir'in yöresel yemekleri kategorisinde akla gelen ilk şey boyozdur.
İzmir sokak lezzetleri açısından da geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi İzmir gevreği ve boyoz, atıştırmalıkların başında gelen kumru, kelle söğüş, çöp şiş ve yazın içinizi serinleten şerbet çeşitliliğine Kemeraltı çarşısı başta olmak üzere İzmir'in hemen her yerinde rastlayabilirsiniz.
Boyoz. İzmir denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan boyoz, İzmir yöresel yemekleri listesinin ilk sırasında yerini almaktadır. İzmir halkının kahvaltı sofrasından eksik olmayan boyoz, güne başlamanın en lezzetli halidir. Yanında yumurta ile birlikte tüketilir ve İzmirlilerin kahvaltı kültürünü yansıtır.
İzmir tatlıları nelerdir? Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır.
İlgili 19 soru bulundu
İrmik, şeker, yoğurt, nişasta ve kabartma tozu ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun tepside pişirilmesi ve piştikten sonra üzerine şerbet dökülmesiyle elde edilen, günümüzde İzmir'e özgü bir tatlı çeşidimiz.
İzmir'de meyve olarak üzüm meşhurdur. Üzüm meyvesi hakkında kısaca bilgi edinecek olursak eğer; Asmagiller familyasındandır. Üzümün tarihçesi M.Ö 5000 yılına dayanmaktadır.
Ahşap Oymacılığı, Alevde Cam İşleme Sanatı, Alevde Mandrelle Sıcak Cam Sanatı, Bakır Tel İşlemeciliği, Bakırcılık, Beledi Dokuma Bergama Bezi, Bıçakçılık, Camardı Resmi, Çalgı Yapımcılığı (Bağlama, Kabak Kemane, Kanun, Ud, Ney), Çini, Çömlekçilik, Değerli Taş Kesimi, Ebru Sanatı, Folklorik Giysili Bebek, Folklorik ...
Zeybek kıyafetleri yöreden yöreye olduğu gibi zeybekten zeybeğe farklılık gösterse de genel olarak şu bölümlerden oluşur: Başlık: Başta çuha kumaştan fes veya keçe külah bulunur. Bunun üzerine iğne oyası işlemeli yemeni veya kefiye sarılır.
4. Darı Darı'nın anlamı mısırdır.
İzmir'de Bitkisel Üretim
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Ayşekadın fasulye, çalı fasulye ve börülce de İzmir ve çevresinde sevilerek tüketilen sebzeler arasındadır. Çeşitli domates türleri, dere ve sakız hıyarı bol bol tüketilir .
Yüzölçümü 12.012 km2.dir. Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, ayni zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Cıvıl cıvıl olan alışveriş merkezinde dolaşmak oldukça keyiflidir. İzmir'in batısında nefis renkli denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır.
İzmir, Türkiye
Meydanda Yalı(Konak) Camii,Tarihi Hükümet Konağı ve İzmir'in sembolü saat Kulesi bulunmaktadır.
Smyrna / İzmir adının, Ana Tanrıça Kaynağı / Gölcüğü veya en azından Ana Tanrıça / Kutsal Ana anlamlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Sözcük büyük olasılıkla Hitit kökenlidir.
Tekstil, konfeksiyon, gıda, içki, bira, tütün yem sanayi en önemli işkolları arasında. Bunların dışında, demir-çelik, petro kimya, otomotiv, çimento, ayakkabı, gübre, tarım makineleri ve seramik sanayi iç ve dış pazara yönelik olarak üretim yapıyor.
Ayşekadın fasulye, çalı fasulye ve börülce de İzmir ve çevresinde sevilerek tüketilen sebzeler arasındadır. Çeşitli domates türleri, dere ve sakız hıyarı bol bol tüketilir . Sakız ve Girit kabağı kent ve çevresinde yetiştirilen yuvarlak bir kabak çeşididir.
İzmir'e özgü otlar ve yemeklerden bazıları ise şöyle: -Ebegümeci, sarmaşık, şevket-i bostan, gelincik, labada, tarla çakısı, tarla çivisi, su teresi, kuş otu, sinirotu, ısırgan, cibez, turp otu, kenger, hindiba, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata.
Izmir'de hangi ağaç yetişir? Mevcut Amenajman Planlarına göre; Ormanlarımızın asli ağaç türleri kızılçam, Karaçam ve Meşedir. Ormanlarımız % 69'u kızılçam, % 10'u karaçam, % 11'i Meşe ve % 10'u Diğer Ağaç türlerinden (Fıstıkçamı, Halepçamı, Kestane, Ardıç ) oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri