Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir. Ayrıca önemli bir meyve de çiğ ve kuru olarak tüketilen aynı zamanda yurtdışına ihraç edilen incirdir.
İzmir'de meyve olarak üzüm meşhurdur. Üzüm meyvesi hakkında kısaca bilgi edinecek olursak eğer; Asmagiller familyasındandır. Üzümün tarihçesi M.Ö 5000 yılına dayanmaktadır.
İzmir deyince insanların aklına ilk gelen yiyecek Boyoz ve İzmir köfte olmaktadır. Tarihi eserler bakımından ele alındığında en meşhur yerin İzmir Agorası olduğu belirtilmektedir. İzmir doğal güzelliklerin yanında pek çok tarihi eserin hala ayakta olduğu şehirlerden biri olmaktadır.
İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
İzmir'de Bitkisel Üretim
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Yerli enginar ve sakız enginar yine İzmir ve çevresinde yetiştirilen, çeşitli yemekleri yapılan ve İzmirliler tarafından çok sevilen bir sebzedir. Ayşekadın fasulye, çalı fasulye ve börülce de İzmir ve çevresinde sevilerek tüketilen sebzeler arasındadır. Çeşitli domates türleri, dere ve sakız hıyarı bol bol tüketilir .
Genel olarak İzmir mutfağı denildiğinde akla gelen lezzetler ise; boyoz, gevrek, kumru, İzmir bombası, söğüş, kokoreç, şambali tatlısı, İzmir köftesi, ızgara balık, meze, damla sakızlı kurabiye, kopanisti peyniri ve şevketi bostan gelmektedir.
Şirince Köyü, Gölcük, Nazarköy, Bademli Köyü, Balçova'nın termal suları, İnciraltı Kent Ormanı, İzmir Kuş Cenneti, Homeros Vadisi, Karagöl Tabiat Parkı, Çiçekliköy ve Bozdağ İzmir seyahatinde mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.
Mevcut Amenajman Planlarına göre; Ormanlarımızın asli ağaç türleri kızılçam, Karaçam ve Meşedir. Ormanlarımız % 69'u kızılçam, % 10'u karaçam, % 11'i Meşe ve % 10'u Diğer Ağaç türlerinden (Fıstıkçamı, Halepçamı, Kestane, Ardıç ) oluşmaktadır.
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Sübye. Çoğu kişinin adını bile duymadığı Sübye, Ege ve İzmir yöresinde kavun çekirdeği kullanılarak yapılan şerbete verilen bir isim. Bozayı andıran krem renkli yoğun kıvamı ile özellikle yaz aylarında tüketilen bir içecek olan Sübye, kavun çekirdekleri, şeker ve su karışımı ile hazırlanıyor.
1- İzmir Saat Kulesi
İzmir'in en ünlü simgesel yapısı olan İzmir Saat Kulesi, 1901 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak amacıyla inşa edilmiş bir şaheser.
Gece onların tezgahlarında bitiyor. İzmir'de kokoreç, söğüş ve boyozun en meşhur adreslerini bulduk!
İzmir il topraklarının % 60'ı dağlık, % 18'i plato ve % 22'si ovalardan ibârettir. Dağlar kıyılara paralel olmayıp dik olarak uzanırlar. Bu paralel dağ uzantıları arasındaki çöküntü ovalar çok verimlidir.
İzmir'in Meşhur Tatlıları
Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır.
İzmir sokak lezzetleri açısından da geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi İzmir gevreği ve boyoz, atıştırmalıkların başında gelen kumru, kelle söğüş, çöp şiş ve yazın içinizi serinleten şerbet çeşitliliğine Kemeraltı çarşısı başta olmak üzere İzmir'in hemen her yerinde rastlayabilirsiniz.
9. Bango. İzmir'de mutfak tezgahına bango denir.
İzmir'deki bitki kültürünün yaygınlaşmasında Ege Denizi'ndeki adalardan gelen göçmenlerin büyük etkisi olmuştur. İzmir mutfağının ana yemekleri arasında domates soslu İzmir köfte, çeşitli garnitür ve soslarla ikram edilen Bergama, Ödemiş ve Tire köfteleri, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden beri yapılagelmektedir.
İzmir ilinin yeryüzü şekilleri,yakın jeolojik geçmişin bir sonucudur. Doğu-batı doğrultusunda uzanan sıradağlar arasında yer alan çöküntü ovaları ve akarsu ağızlarındaki birikinti ovaları, yeryüzü şekillerinin ana hatlarını meydana getirirler.İlin en kuzeyinde Madra Dağları bulunur.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri