Kocaeli'de ne meşhur diye soranlara verilecek ilk cevap pişmaniye olur. Ancak Kocaeli'nde pişmaniye dışında çeşit çeşit çorbalar, lezzetli tatlılar, et ve balık yemekleri mevcut. Umaç çorbasından, meşhur İzmit simidine, kiremitte alabalıktan ciğceli kavurmaya İzmit'in meşhur yemeklerini öğrenmek için buyurun içeriğe!
Sütlü Nuriye tatlısını İzmit'e ilk kez sizin kazandırdığınız biliniyor. Bu meşhur tatlının yapım hikayesi nasıl başladı? Kocaeli'de Sütlü Nuriye'nin ilk üretimini yapan babam İhsan Güven'dir. Babamın yakın dostu rahmetli esnaf Sabri Bey, 1986 yılında süt ve şerbet karışımından oluşan bir tatlı yapmasını istemiştir.
Değirmendere Fındığı, Yarımca Kirazı, Kandıra Yoğurdu ve tabi ki Kocaeli denilince akla ilk gelen lezzet Pişmaniye bölgenin meşhur lezzetleri olarak biliniyor.
İlgili 34 soru bulundu
Yöreye özgü Kandıra Bezi, Hereke'de dokunan halı ve ipekli dokumalar, Karamürsel'de örülen meşhur Karamürsel Sepetleri, şehri yansıtan buzdolabı magnetleri, meşhur İzmit Pişmaniyesi, Kandıra Yoğurdu, Saray Helvası, Kocaeli'de yetişen meyve ve yemişler gibi tatilinizi her an sizlere hatırlatacak olan ürünlerden satın ...
Kocaeli'nde yemek listesine göz gezdirecek olursak Hindi Dolması, Cızlama, Alabalık, Mancarlı Kandıra Pidesi, Umaç Çorbası, Ciğceli Kavurma, Pişmaniye ve Höşmerim öne çıkmaktadır. Kocaeli denilince ilk akla gelen şüphesiz ki meşhur lezzeti ile Pişmaniyedir.
Başlıca tarım ürünleri buğday, yulaf, mısır, ayçiçeği, şekerpancarı, tütün ve ketendir. İzmit Körfezinin çevresi sebze ekimine çok müsaittir. Senede 100 bin tona yakın sebze yetiştirilir. Domates, lahana, ıspanak, bakla, kereviz ve enginar en çok yetişen sebzelerdir.
Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”, kendin bilinen en önemli tatlarıdır.
1331 yılında uçbeyi Akçakoca tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akçakoca'dan almıştır. Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi.
"İzmit simidinin meşhur olmasının sebebi, simidin doyurucu olması ve pekmezinin özel hamuruyla kavrulmasıdır, İzmit simidini diğer simitlerden ayıran özellik pekmez ve susamdır, bu da İzmit simidini daha meşhur hale getirir ayrıca İzmit simidi sabah kahvaltısında en çok tercih edilen yiyecektir."
Kocaeli ilinde toplam 63048 hektar alanda tahıl ekimi yapılmaktadır. Bunun 31.146 hektarı buğday, 8.690 hektarı arpa, 14.705 hektarı yulaf,8.505 hektar ise dane mısırdır.
İzmit'in çevre ilçelerinde bulunan plajlar sayesinde ilçeye geldiğinizde tatilinizi doya doya yaşayabilirsiniz. Başta Altınkemer Halk Plajı olmak üzere; Kovanağzı Plajı, Kerpe Halk Plajı, Cebeci Halk Plajı, Bayramoğlu Kadınlar Plajı bölgenin denize girilebilen en popüler plajlarındandır.
Karamürsel'de Samanlı Dağları'nın eteklerinde bulunan bahçelerde zeytin hasadına başlandı. Burada üretim yapan Viran çifti, zeytinleri işçilerle tek tek toplayarak bellerine bağladıkları Karamürsel sepetlerine dolduruyor.
Kocaeli Kent Ormanı - Kocaeli
İzmit ilçesi sınırları dâhilinde, Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü yakınındadır. Kocaeli Kent Ormanı içerisinde piknik alanları, yürüyüş parkurları, spor sahaları ve seyir kulesi bulunmaktadır.
Toplam 580 dönümlük Seka arazisi üzerinde marina iskelesi, normal iskele, kağıt müzesi, kent müzesi, oturma alanları, deniz kıyısında büfe, plaj, dinlenme sahaları, denize inen merdivenler, ışık kuleleri, balıkçı restoranları, su oyun alanları, su ışık gösterileri, denize inen kızak alanları, iskeleler, deniz gözetleme ...
İzmit, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir ilçedir.
Kocaeli'nin en ünlü yöresel yemekleri ise Ebe gümeci yemeği, tavuklu keşkek, höşmerim, kuru helva, nazlı tatlısı, öğre tatlısı, erik marmelatı, pişmaniye, kesme çorbası, kabaklı kavurma, Kandıra yoğurdu, cızlama, Yarımca kirazı, ciğceli kavurma, mancarlı pide, mancar yemeği, umaç çorbası ve dardı olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri