Sporcu beslenmesi uzmanları tarafından, aerobik egzersiz sonrasında karbonhidrat, sıvı ve elektrolitlerin hızlı bir şekilde yerine konmasını sağlamak amacıyla formüle edilmiş, karbonhidrat ve elektrolit içeren içecek tozudur.
Genel olarak, yoğun şiddette ve uzun süreli bir antrenman hedefliyorsanız, egzersize başlamadan 1 saat önce 500 ml'lik bir sporcu içeceği tüketebilirsiniz. İzotonik içeceklerin maksimum performans gösterdiği zaman dilimi kuşkusuz egzersiz sırasında olacaktır.
Türk Gıda Kodeksi Sporcu Gıdaları Tebliği'ne göre üretilen ürün etiketinde “Spor içecekleri sporculara su desteği vermenin yanında içerdiği elektrolit ve karbonhidrat sayesinde karbonhidrat, sıvı ve elektrolitlerin hızlı bir şekilde yerine konmasına yardımcı olan içeceklerdir” ifadeleri yer alıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Artan sıvı ihtiyacı karşılanmalı
Bunu geri kazandırmanın en sağlıklı yolu bol bol su içmektir. Giden sıvıyı yerine koymadıkça vücudun kaybı sadece sıvı değil, kas kütlesi de olacaktır. Günde 8- 15 bardak ( 1.5- 3 litre) su tüketimi idealdir. Ancak ağır egzersiz ve sıcak havalarda ihtiyaca göre daha fazla su içmelidir.
Dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren aldıkları ilk besin. İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hem de hayvan sütleri verilir. Süt, bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir.
Enerji içecekleri günde 3 – 4 ya da daha fazla kez tüketildiğine vücudun dengesini bozar. İçeriğindeki kafein dolayısıyla enerji içeceklerinin bağımlılık yapma etkisi vardır. Enerji içecekleri sporcu içeceği değildirler. Bu nedenle yoğun ve ağır egzersizlerden sonra enerji içeceği tüketilmemelidir.
Sporcu içecekleri terle kaybedilen sıvının yanı sıra, mineral ve enerjinin bir kısmının da kazanılmasına yardımcı olur. Antrenman yoğunluğunuz fazlaysa ve sıcak havada uzun süreli egzersiz yapıyorsanız, suyun yanında sporcu içeceği tüketmenin yararları olduğu bilinmektedir.
Yıldız, spor sırasında ve öncesinde yeteri kadar su almanın çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Yıldız, "Spordan 1 saat kadar öncesinde 500-600 ml su içmeyi ihmal etmemeliyiz. Spor sırasında vücut su kaybeder. Bu açığı kapatmak için spor sonrasında da yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır.
Elektrolit ve mineral açısından dengeli yapısıyla doğal maden suyu spor sırasında kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasına yardımcı olur. Sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına ve halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerin ortadan kalkmasına da destek olur.
Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez. Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite öncesinde, sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir.
Spor içecekleri; sporculara sadece su desteği veren sıvılar değil, içerdiği elektrolit ve besin öğeleri nedeniyle enerji desteği veren, kaybedilen elektrolitleri yerine koyan içeceklerdir.Spor içeceklerinde farklı karbonhidrat tipleri kullanılabilir.
Enerji içecekleri içerisindeki kafein sporcular açısından değerlendirildiğinde performansı arttırması nedeniyle ergojenik yardım olarak kullanılan bir bileşiktir.
Sporcu İçecekleri Nelerdir? Çoğunun sıvı geri kazanımı dışında serinletme etkisi de bulunan sporcu içecekleri, temelde üç gruba ayrılıyor. Vücuttaki sıvı yoğunluğuna bağlı olarak gruplandırılan bu içecekler; hipotonik, izotonik ve hipertonik şeklinde adlandırılıyor.
Enerji içeceği de dahil olmak üzere günlük hayatta bilinçsizce pek çok içecek ve yiyecek tüketilir. Peki enerji içeceği haram mıdır? Enerji içeceği haram mı diye soranlar şunu bilmelidir ki, dinimizde sağlığı tehdit eden her yiyeceğin ve içeceğin tüketilmesi haramdır.
BOY UZAMASINI ENGELLEYENLER
Kahve ve kahve ve türevi ürünler, gazlı içecekler, kafein içeren, içecekler, enerji içeceği adı altındaki ürünler büyüme hormonunu inhibe edip ve gelişimini durdurduğu için uzak durulmalıdır. Stres, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, vücut gelişimi olumsuz yönde etkiler.
Kahve, çay gibi doğal kafeinli içecekler enerji içeceği olarak kabul edilmezler. Kola gibi içecekler ise daha az kafein içerdiklerinden enerji içeceği sınıfına dahil değildir.
Su, dekstroz, fruktoz, asitliği düzenleyiciler (sitrik asit, sodyum sitrat, malik asit, potasyum sitrat), aroma vericiler, kıvam artırıcılar (akasya gamı, ağaç reçinesinin gliserol esterleri), mineral tuzlar (magnezyum klorür, kalsiyum klorür, potasyum fosfat), tatlandırıcılar (sukraloz, asesülfam K), renklendirici ( ...
Yapılan yeni düzenlemeyle artık 18 yaşından küçüklere enerji içecekleri satılamayacak. Ayrıca ürünlerin üzerine "Günlük 500 ml'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez" yazılacak... Spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak.
Enerji içecekleri kesinlikle ağır egzersizler öncesinde, sırasında ve sonrasında içilmemelidir. Şeker oranı yüzde 10'dan fazla olduğundan ve kafein içerdiğinden sıvı kaybına neden olabilmesi mümkündür.
Listenin ilk sırasında Amerikan dondurma üreticisi Cold Stone'un 2010 kalorilik “milkshake”i bulunuyor. İçinde 131 gram yağ, 153 gram şeker bulunan ve çikolatalı dondurma ile süt ve fıstık ezmesinden yapılan milkshake, sağlık dünyasında büyük tartışma yarattı.
Enerji içeceklerinin, zararlarının başında içerdikleri kafein geliyor. Sağlıklı genç bir insanda güvenli olarak alınabilecek kafein miktarı, maksimum günde 400 mg (bu miktar yaklaşık 4 kupa filtre kahveye veya 10 kutu kolaya veya 2 enerji içeceğine karşılık geliyor).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri