Japon iğdesi, Güz zeytini veya Güz yemişi (Elaeagnus umbellata) iğdegiller (Elaeagnaceae) familyasından iğde cinsinin bir türüdür. Güz zeytini adı ile de bilinir. Bu isim İngilizce ismi olan autumn-olive in çevirisidir. Doğu Asya'da Himalayalardan Japonya'nın doğusuna kadar olan geniş alana kadar yayılmıştır.
Güz Zeytini'nin Sağlığa Olan Faydaları
Güz zeytini meyveleri, kanser hastalığını önleyici madde olarak bilinen likopen içerir. Antibakteriyel bir meyvedir. Akciğer kanseri,pankreas kanseri,kalp krizi ve kalp spazmı gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığı bilinmektedir. Hücrelerin yenilenmesini sağlar.
Çekirdekler özellikle çiğnenerek tüketilir. Güz yemişinin Asya ülkelerinde çeşitli şekillerde tüketildiğini belirten Çelik, güz yemişinin taze meyve, meyve suyu, reçel, jöle, sos, kuru meyve olarak tüketildiğini, yaprak, kök ve çiçeklerinden ise ilaç sanayisinde yararlanıldığını kaydetti.
Fazla suya ihtiyaç duymaz. Bitkinin meyveleri genelde sonbaharda olgunlaşmaktadır. Meyveler tatlı ve sulu bir lezzete sahiptir. Güz yemişinin anavatanı Çin, Hindistan, Pakistan, Japonya ve Kore'dir.
Sağlık açısından son derece önemlidir. Prostat kanseri, pankreas kanseri gibi birçok kansere yakalanma riskini düşüren özellige sahiptir. Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Biyoaktif bileşikler, esansiyel yağ asitleri, beto karoten, lutein, A, C ve E vitaminlerce zengindir.
İlgili 45 soru bulundu
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Ege Bölgesi, ülkemizde zeytinyağı üretiminin yüzde 53'ünü karşılıyor. Ayvalık'tan sonra en kaliteli zeytinyağı, Ege Bölgesi'nde çıkarılıyor. Muğla Milas'ta Memecik zeytin çeşidinden elde edilen zeytinyağının da kaliteli olduğu, yapılan testler sonucunda kanıtlanmıştır.
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler.
M.Ö 200'de ezilen zeytin hamurunun preslenmesi için arşimet vidası kullanılmaya başlandı. 1550 yılında Leonardo Da Vinci zeytinyağı presi tasarladı. Yine 1550'de Akdeniz'de zeytin üretimi doruk noktasına vardı. 1717 tarihinde Vicenzo Mela prina yağı elde etti.
Normal ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde midedeki sorunlara iyi gelen ve sindirim sistemini düzenleyen zeytin fazla tüketildiğinde midede bazı sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden zeytinin düzenli ve dozunda tüketilmesi çok önemli. Eğer fazla tüketilirse mide ekşimesi sorununu ortaya çıkarır.
Özellikle ilk donlar başlamadan önce toplanan meyvelerin çok sulu ve en mükemmel tada ulaştığı, hafif ağız buran, Frenk üzümü, Cranberry ve Şeftaliyi andıran bir tadı olduğu söylenmektedir.
içeriğindeki likopen maddesi nedeniyle birçok. hastalığa iyi geldiği belirtilen "güz yemişi"nin başta. Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin diğer. yörelerinde üretilebilmektedir.
Mide bulantılarının önlenmesine katkı sunar. İğde gaz yapar mı şeklinde soruları olanlar aşırı tüketimden kaçınılmalıdır zira fazla tüketilirse gaz problemlerine neden olabilmektedir.
İğdenin besin değerleri ise aşağıdaki gibidir: Kalori: 118 kcal. Yağ: 0,23 g. Şeker: 14,86 g.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler. Girit uygarlığında 'elaiwa' sözcüğü hem 'zeytin', hem de 'yağ' anlamında kullanılmış.
Dünya sofralık zeytin üretiminde İspanya % 30, Türkiye % 13, Suriye % 12, Mısır ve Yunanistan % 6, İtalya ve Arjantin'in % 4, diğer ülkelerin % 25 pay aldığı görülmektedir.
Natürel zeytinyağları, içerdiği yüksek asit derecesi ile en sağlıklı yağlar arasında yer almaktadır. Kahvaltı sofralarında içerisine baharat ekleyip çiğ olarak tüketebileceğiniz natürel zeytinyağını salatalara ekleyerek lezzet ve aroma katmak amacı ile kullanabilirsiniz.
İçilebilir zeytinyağı seçerken natürel sızma zeytinyağı olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz. Buradaki seçenekler arasından seçmek size kalmıştır. Zeytinyağını tat ve koku bakımından daha yoğun almak istiyorsanız erken hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı seçmenizi isteriz.
Bu gezilerimiz devam edecek" dedi. Tura katılan Rus Elena Volova ise "Buraya geldiğim için çok memnun oldum çünkü Rusya'da zeytin üretimi yok.
Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
1.- İspanya. İspanya'nın dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olması sizi şaşırtmayabilir. Dünya çapında tüketilen zeytinyağının% 45'ini üretir; etkileyici bir miktar.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri