Yarım limon, bir tutam yıkanmış kuşburnu, bir küçük kök zencefil, Bir tutam ıhlamur, birkaç tane karanfil, hepsini kaynatıp demlendirip bardağa koyup içine bir kaşık bal koyup içiyorum. Yalnız şeker hastası olanlar dikkat etmeli.
Vücutta doğal antibiyotik etkisi yaratacak bu çay için ihtiyacınız olan 1 litre su, 1 yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnu, ve 1 su bardağı ıhlamur. Suyu bir kaba koyarak kaynatın. Üzerine duru suda iyice yıkanmış olan kuşburnunu suya ekleyin. Hemen ardından ıhlamuru ilave edin.
Çayı demlemeden önce kuşburnu meyvelerini iyice yıkayın. Kurutulmuş meyveleri sıcak suyun içinde haşlayın. Sonrasında meyveleri başka sıcak suyun içine koyarak, çayı hazırlamak için kaynatın. Çayın içine karanfil, zencefil ve bergamot gibi aromaları da ilave ederek 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin, servis edin.
IHLAMUR VE KUŞBURNU GRİP TEDAVİSİNE YARDIMCI OLUYOR
Çiçek ve dallarıyla kaynamış suda 5 dakika demlenen bir tatlı kaşığı ıhlamurun da grip tedavisinde yardımcı olduğunun altını çizen Sezgin, yemeklerden 30 dakika sonra içilen kuşburnu çayının da faydalı olduğunu söyledi.
Kuşburnu; ıhlamur, hibiskus, zencefil, papatya gibi bitkilerle beraber tüketilebilir. Özellikle kuşburnu hibiskus çayı kırmızının en güzel rengini alarak hem sağlığına sağlık katacak hem de göz zevkini arttıracak bir karışım olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Özellikle ıhlamur ve zencefilin birlikte tüketilmesi antioksidan desteği açısından daha da güçlü etkiye sahip olacaktır. Zencefilin tadını yumuşatmak için ise bu çayın içine bal karıştırabiliriz.
Ihlamur çayınızı servis ederken içine bir çay kaşığı bal ekleyebilir ve limon suyu ilave edebilirsiniz. Ancak özellikle balı mutlaka sonradan eklemeniz gerektiğini unutmayın. Zira bal belli bir derecenin üzerinde doğallığını ve besleyiciliğini kaybeder. Bu şekilde demleyeceğiniz ıhlamur çayının birçok faydası vardır.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
Kuşburnu çayı ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de “Kuşburnu çayı ne zaman içilmeli?” sorusu. Kuşburnu çayının yemek yedikten yaklaşık 30 dakika sonra tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
Kuşburnular yıkanır ve demliğe ilave edilir. Üzerine suyu ilave edilir ve en az iki saat kaynatılır rengi ve tadı çıkıncaya kadar. Kış aylarının vazgeçilmezi olan sıcacık kuşburnu çayı içeriğinde bulunan c vitaminiyle hem bağışıklığı güçlendirir hemde vücudumuzu bir çok hastalığa karşı korur.
İltihap söktürücü etkiye sahip olan kuşburnu çayı, eklemlerdeki iltihapların sökülmesine yardımcı olarak diz ağrısı ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar.
Kuşburnu çayını sade içebileceğiniz gibi bal ya da şeker ile tatlandırarak ya da tarçın, karanfil veya elma ile birlikte bir kış çayı hazırlayarak da tüketebilirsiniz.
"Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım?" diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız. Ihlamurun verimliliğini arttırmak için hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta budur. Kaynatılarak hazırlanan ıhlamur, faydalı maddelerin ve bileşiklerinin çoğunu kaybedebilir.
Gribal enfeksiyonlara karşı tüketilen ıhlamur çayının demlenerek tüketilmesi gerekir. Ihlamur çiçeği ve yaprakları bir bardak kaynar suya atılır ve 10 dakika boyunca demlenir ve ardından tüketilir.
İçeriğindeki K vitamininden dolayı kuşburnu kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor.
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara çok iyi gelmektedir. Bunun dışında aynı zamanda A vitamini kaynağı olduğundan ötürü cilde de çok iyi gelmektedir. Kuşburnu çayı, sindirimi kolaylaştırıyor ve böbrek bozukluklarının önüne geçiyor. Kuşburnu çayı kan şekerinin düşmesine yardımcı olmaktadır.
Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
kuşburnu çayı, ne kadar uzun süre kaynatılırsa C vitamini de o kadar azalır. Bu nedenle demlenme süresini de uzatmayın. Soğuma esnasında C vitamini miktarı hızla azaldığı için marmelat ve pekmezde C vitamini oranı kuşburnu çayına oranla düşüyor. Marmeladını mutlaka şekersiz yapılmalı.
Adaçayı, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarına limon sıkmak, bu çaylardaki şifalı yağları yok ediyor. Nane limon karışımının birlikte kaynatılması yağların erimesini önlediği için şifasını kaybetmiyor. Araştırmacılar, bitkisel çaylara limon ilave edilmemesini tavsiye ediyor.
Evde Boğaz İltihabı Tedavisi
Tavuk suyu çorba, kuşburnu çayı, nane limon çayları oldukça faydalıdır. Bunların tüketilmesi ile boğaz iltihabı daha çabuk bir şekilde iyileşebilmektedir.
Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.
Ihlamur sadece bir kere kaynatılır, defalarca kaynatılarak tüketilmesi bir fayda sağlamaz, tam tersi zararlıdır. Mümkün olduğunca tatlandırmak için bal veya limon kullanılabilir. Şeker kullanımı kilo almaya neden olabilir. Ihlamur, aşırı sıcak içilmemelidir.
soğuk algınlığına iyi gelen bitki çayları ve Tarifleri
Şifalı ve lezzetli bir zencefil çayı hazırlamak için biraz bal, limon, tarçın ve zencefil yeterli olmaktadır. Tarçın isteğe bağlı olarak eklenmektedir. Su kaynadıktan ve biraz bekledikten sonra ceviz büyüklüğünde zencefil ve çubuk tarçın sıcak suya eklenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri