İlk ve Ortaokullar: Japonya'da zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere toplam 9 yıldır. Zorunlu eğitim çağındaki çocukların okula devam etme oranları % 100'dür.
Shōgakkō (小学, İlkokul) 6 - 12 yaş Chūgakkō (中学, Ortaokul) 12 - 15 yaş Kōkō (高校, Lise) 15 - Yaş Daigaku (大学, Üniversite) veya Senmongakkō (専 門 学校, Meslek okulu) 2 - 4 yıl arası eğitim.
Bu bağlamda her ülkenin, kendine özgü, kültürlerinden beslenen bir eğitim sistemi bulunmaktadır. Japonya eğitim sisteminde ise; altı yıl ilkokul, üç yıl ortaokul, üç yılda lise eğitimi verilmektedir. Zorunlu eğitim 9 yıl sürerken, öğrencilerin % 98'i zorunlu olmamasına rağmen lise eğitimini tamamlamaktadır.
6. Japonya'da okul yılı , 1 Nisan'da başlar ve 31 Mart'ta biter. Nisan-Temmuz ortası, Eylül – Aralık sonu ve Ocak- Mart sonu olmak üzere üç dönem halinde yapılır. Haftada 5,5 gün (cumartesi yarım gün) okula gidilir. Yılda toplam 240 iş günü vardır.
2. Zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere 9 yıl olarak düzenlenmiştir [Japonya'da zorunlu okula başlama yaşı altıdır (Taguma, Litjens ve Makowiecki, 2012, s. 40)]. 3. Eğitimde bütünlük ve aşamalılık ilkesi benimsenmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
İlkokullarda 1. sınıflar haftada 23 saat öğrenim görürken, 2. sınıflar 24, 3. sınıflar 26, 4, 5 ve 6. sınıflar 27 saat öğrenim görmektedirler. Her ders 45 dakikadır. Öğle yeme- ği için 1 saat ara verilmekte ve yemek okullarda verilmektedir.
Japonya'da ilk belirlenen evlilik yaşı bundan 124 yıl önce, kadınlar için 15 erkekler için ise 17 idi. Daha sonra 15 olan yaş sınırı kadınlar için 16'ya yükseltildi. 2022'ye gelindiğinde ise hem kadınlar hem erkekler için evlenme yaşı 18'e çıkarıldı.
Japonya bizden 5 saat azda olsa haftalık tam 40 saat çalışıyor. Ancak bu manzaraların oluşmasının altında yatan başka bir sebep ise gelenekler ile alakalı.
CEVAP 2: Bu değişikliklerle birlikte halen uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirilerek 12 yıllık süre üç kademeye ayrılmıştır.
Japonya'da yıllar önce sadece kadınlara eğitim vermek üzere açılan çok sayıdaki üniversite hala hizmet vermeye devam ediyor.
İstanbul Japon Okulu, Etiler'de bulunan uluslararası Japon okuludur.
Japon öğrenciler okullarını kendileri temizliyor. Yemek seçme lüksü yok Japon okullarında öğrencilerin hepsi, standart menüyü yemek zorunda. Ayrıca yemekler yalnızca sınıfta yeniyor.
9 yıllık zorunlu eğitim döneminde öğrenciler ana dil, sağlık eğitimi, ahlak eğitimi, sosyal bilimler, matematik, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih, beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar, el sanatları, ev ekonomisi ve rehberlik alanlardaki dersleri görürler.
Japonya'da ilkokul eğitimi sunan kurumlar genellikle hafta içi her gün 07:50'de açılmakta, dersler 08:30'da başlamakta ve 15:15'e kadar sürmektedir. Japonya'da ilkokul eğitim sisteminde ders süreleri 40 ile 45 dakika arasında değişmekte ve 5 ile 10 dakika arası süren tenefüsler bulunmaktadır.
Güney Kore'de zorunlu eğitim ilkokul 6 yıl ve ortaokul 3 yıl olmak üzere toplam 9 yıl sürer. Güney Kore'de zorunlu eğitim 7 ile 16 yaş arasını kapsamaktadır.
Dersler 45 dakika, teneffüsler ise 10 dakika sürmektedir. Dersler 8:30'da başlayıp 15:30'da bitmektedir.
Genel olarak belirtmek gerekirse Amerikan eğitim sistemi 12 yıl sürmektedir. 6 yaşında (Primary School) ilkokula başlayan ABD' li öğrenciler 5 senelik bir eğitimin ardından 11 yaşında “Secondary School” olarak adlandırılan orta öğretime başlarlar.
Merkezi bir eğitim sistemi olmasa dahi ülkedeki okulların hepsi hemen hemen aynı standartlara ve eğitim kalitesine sahiptir. Temel ve zorunlu eğitimin 10 yıl olduğu Kanada'da okullar ülke genelinde eylül ayında açılır ve haziran ayında kapanır.
Almanya'da okula gitme zorunluluğu vardır: Çocuklar 9 yıl okumak zorundadır. Bazı eyaletlerde (Bundesländer) okul zorunluluğu, ikamet durumu (Aufenthaltsstatus) kesinleşmemiş çocuklar için de geçerlidir.
Japon iş kanununa göre bir iş yerinde en az altı ay çalışan Japon işçinin yılda 10 gün ücretli izin kullanma hakkı bulunuyor.
Günlük 8 saat çalışma süresinden bir işçinin günlük alacağı ücret 8.032 yen olacak. Bu da Türk lirası bazında 1.500 liraya tekabül ediyor. Japonya'da asgari ücretle çalışan bir işçinin aylık maaşı yaklaşık 240.960 yene denk gelecek. Türk lirası bazında hesaplandığında bu ücret 45.000 TL'ye denk geliyor.
Japonya'da asgari ücret saatlik bazda 1004 yen olacak. Böylece dolar bazında 6,91 dolar saatlik ücret ödenecek.
Dr. Duran Canatan'ın verdiği bilgiye göre; 16 ilde yaklaşık 900 bin kişiden alınan kan örneklerinin incelendiği araştırmada Türkler ve Japonların ortak bir genetik geçmişe sahip ve akraba olduğu, özellikle Ege ve Trakya'da yaşayan Türkler ile Japonların aynı kan özellikleri taşıdığı ortaya çıkmıştır (Asialogy, 2017).
Japonya'da çiftlerin ayrı uyumayı tercih etmesinin ilk sebebi eşlerin farklı zaman dilimlerinde çalışıyor olması. İşten eve geç gelen biri, partnerini uyandıracak veya karşı tarafın uykusunu bölecektir. Japonlar, bunun önüne geçmek için duruma daha mantıksal yaklaşarak, ayrı odalarda uyumayı tercih ediyor.
Geyşa (芸者), Japonya'da 17. yüzyıldan bu yana eğlence hayatında erkek müşterilere şarkı, dans, sohbet ve oyunlar ile eşlik eden kadınlara verilen ad. Geyşa dünyası Japonca'da Hana-maçi (花街: Çiçek kasabası) veya Ka-ryu-kai (花柳界: Çiçek-söğüt-dünyası) olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri