JavaScript günümüzde gelişmiş olan tüm web sitelerinin neredeyse tamamında kullanılan ve web sitelerinin dinamik olmasına katkı sağlayan bir programlama dilidir. Web sitelerinin kullanıcılar ile iletişim kurmasını sağlar. JavaScript, kullanıcı taraflı ve sunucu taraflı çalışabilir.
JavaScript, geliştiricilerin etkileşimli web sayfaları oluşturmak için kullandığı bir programlama dilidir. JavaScript işlevleri, sosyal medya akışlarını yenilemekten animasyonlar ve etkileşimli haritalar göstermeye kadar, bir web sitesi kullanıcısının deneyimini iyileştirebilir.
Öğrenmesi en kolay programlama dillerinden biri olan JavaScript, Html sayfalarının içeriklerini dinamik olarak eklemenize ve değiştirmenize izin verir. JavaScript, web sayfalarının hayat bulmasını sağlayan ve onları etkileşimli hale getirmek için kullanılan güçlü bir programlama dilidir.
Özetle, JavaScript, iyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı bir betik dilidir. Esnek, dinamik ve çok yönlü olması nedeniyle çok tercih edilir. Benzersiz web siteleri ve web uygulamaları geliştirmek için kullanılır.
HTML, CSS ve JavaScript'i öğrenmek maksimum bir ay sürer, her gün kafa yorarsan. JQuery gerekli değil, öğrenmesen de olur başlangıçta.
İlgili 32 soru bulundu
Eğer bu yazıyı şahsi bilgisayarınızdaki bir web tarayıcı üzerinden okuyorsanız, JavaScript kodlamaya hemen başlayabilirsiniz. JavaScript ile programlamaya başlamak için, diğer dillerde olduğu gibi, geliştiricilere yönelik araç/gereçlerin kurulumuna ihtiyacınız yok.
Yazılım dünyasının en önemli işlerinden birini yapan front end developerlar, tasarıma uygun ve sorunsuz çalışan bir web sitesi sunmak için özellikle HTML, CSS ve JavaScript dillerinde uzman olmaları gerekir.
Java ve JavaScript arasındaki temel farklar: Java bir OOP programlama dilidir, Java Script bir OOP komut listesi oluşturma dilidir. Java, sanal makinede veya tarayıcıda çalışan uygulamalar oluşturur, JavaScript kodu sadece tarayıcıda çalıştırılır. Java kodunun derlenmesi gerekir, JavaScript kodları metinlerden oluşur.
Bununla birlikte, JS, CSS'nin kendi başına yapamayacağı bir şey olan kullanıcı etkileşimini sürdürür. JS'nin web, mobil uygulama ve oyun geliştirme içindeki uygulamaları, betik dilini öğrenmeye değer kılar.
Python ve JS birbirine oldukça benzer olsa da karmaşıklık (veya daha doğrusu basitlik) açısından ele alındığında Python çok daha basit. Boşuna en basit programlama dillerinden biri olarak görülmüyor. JS öğrenilmesi “zor” bir dil olarak görülmese de Python öğrenmek JS öğrenmeye göre çok daha az çaba gerektiriyor.
JavaScript genel hatları ile öğrenme eğrisi kolay bir dildir. Betik (script) tabanlı bir dil olduğu için geliştirme yapmak oldukça kolaydır. Bir editör yardımı ile geliştirmeye başlanabilir.
Son olarak, JavaScript, eşzamansız programlama desteği nedeniyle popüler bir dildir. Bu, geliştiricilerin paralel çalışabilen kodlar yazmasına izin vererek, onu yüksek performanslı ve ölçeklenebilir uygulamalar oluşturmak için çok uygun hale getirir.
Daha World Wide Web fikri ortaya çıkmadan, “Netscape” yazılım ekibinden “Brendan Eich”, Eylül 1995'te yaklaşık 10 günlük bir sürede ileriki zamanlarda “LiveScript”, günümüzde “Javascript” olarak tanıdığımız script dilini geliştirmiştir.
JavaScript Öğrenmeye Nereden Başlamalıyım? JavaScript'in en temel kaynaklarının bulunduğu teknik belge ve standartların bir arada toplandığı resmi bir web sitesi olmadığından dolayı JavaScript öğrenmek için ilk olarak JavaScript standartlarını tanıyarak başlamalısınız. Javascript'in resmi adı ECMAScript'dir.
VUEJS nedir ve nasıl öğrenilir? Öncelikle Vuejs dünyası sürekli gelişmektedir. Javascript'i de bitirdikten sonra artık asıl eğlenceli kısım olan VueJs (veya benzer şekilde ReactJs, AngularJs de olabilir) öğrenmeye başlanılabilir.
JavaScript Öğrenirken Html ve CSS Bilgisi
Aslında gerekmez. Bunlar olmadan da JavaScript öğrenilebilir. Fakat genel olarak JavaScript öğreneceğiniz kaynaklar, kurslar, kitaplar v.s. bunları bildiğinizi varsayar ve ona göre ilerler.
Farklı diller ile oyun yazmak mümkün. “JavaScript ile oyun yazılır mı?” sorusunun cevabı oldukça basit. Evet JavaScript ile oyun yazılır.
Yazılıma başlarken hangi programlama dilini tercih etmeniz gerektiği, seçtiğiniz alana ve hedeflerinize bağlıdır. Zira zaten bu nedenle dil seçimine geçmeden önce bunları belirledik. Ancak bunu bir kenara bırakarak, yazılıma, nesne yönelimli bir programlama dili olan C# ile başlamanızı tavsiye ederiz.
Java misyonunun öğrenilmesi kesinlikle 3 ila 12 ay arasında tamamlanabilir, ancak bu makalede ele alacağımız birçok nüans var.
Günümüzde oldukça popüler bir hale gelen Java kullanımı özellikle kurumsal ve mobil alanda sağladığı çözümlerle son derece önemli bir işleve sahip bulunmaktadır. Mobil ve kurumsal yapıların dışında J2SE 1.4 ve 5 sürümüyle masaüstü uygulamalarında da en popüler programlar arasında yer almaktadır.
Ancak hepsinin Front End ve Back End geliştirme becerilerine sahip olması gerekir. JavaScript,Python, Java, R, PHP, Node.js ve Ruby Full Stack Developer'lar tarafından sıklıkla tercih edilen teknolojiler arasında yer alır.
Web sitesi geliştirme olarak ifade edilen yazılım işlemlerinde ise FrontEnd developer yani yazılım alanında hizmet veren yazılımcılar yer almaktadır. FrontEnd developer olarak ifade edilen yazılım geliştiricisinin Türkçe karşılığı ise öz yüz geliştiricisi olarak ifade edilmektedir.
(Bu arada front-end, bir JS framework'ü içermese bile hala karmaşık ve zor bir alan. Kullanılabilirlik ve erişilebilirlik odaklı HTML, CSS ve vanilla JS kullanarak yüksek kaliteli web siteleri üretmeye odaklanan uzmanlara büyük saygı duyuyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri