Perkütan Endoskopik Jejunostomi (PEJ): İnce bağırsağa karın üzerinden endoskopi, laparoskopi ya da cerrahi bir yolla beslenme tüpünün yerleştirilmesine denir. Jejunostomi yoluyla beslenmede besinler direk ince bağırsağa iletilir. Beslenmeye başlamadan önce ve sonrasında mutlaka eller yıkanmalıdır.
Nedir? Perkütan gastrostomi ve jejunostomi, herhangi bir nedenle ağızdan beslenmesi mümkün olmayan hastalarda beslenmenin sağlanması için ince tüpler yarıdımı ile mideye veya ince barsağa girilerek beslenmenin bu kateter ucundan verilecek gıda takviyesiyle devam ettirilmesidir.
suyla/ %0.9 NaCl ile ıslatılan gazlı bezle temizleyin. - Stoma çevresini, stomanın tabanından başlayarak dışa doğru temizleyin. Her seferinde temiz bir gazlı bez kullanın.
Gastrostomi kısaca, beslenme amacıyla, midenin karın duvarının ağızlaştırılması anlamına gelir. Bu sırada, beslenmeyi sağlayabilmek için, midenin ağızlaştırıldığı yerden midenin içine doğru bir tüp (sonda, kateter) yerleştirilir. Böylelikle doğrudan mide içine beslenme yolu açılmış olur.
Nazogastrik beslenme ise burundan mideye bir tüp aracılığıyla ulaşım sağlanarak yapılan beslenme demektir. Hastanın burnundan yerleştirilen tüp midesine (nazogastrik tüp) veya bağırsağına (nazoenteral tüp) ulaştırılır. Nazogastrik Tüp: Beslenme tüpü burun içinden, yutaktan ve yemek borusundan geçer ve midede son bulur.
İlgili 29 soru bulundu
Yatalak hastanın beslenmesinde kullanılan Nazogastrik Sonda'dan hastaya çorba içeren hasta yakınlarına olduğunu belirten Dr. Hayretdağ, "Bu durumda çorba akciğere kaçabilir. Bu durum hastada akciğer enfeksiyonlarından ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlara neden olabilir" uyarısında bulundu.
Nazogastrik sondadan besleme yapılıp bittikten sonra sondanın tıkanmasını önlemek için, sondanın içine ılık çeşme suyu verilerek yıkanmalıdır. Sondanın mide duvarına yapışmasını önlemek için günde bir kez sonda kendi etrafında döndürülmelidir.
Yutma güçlüğü başladıysa beslenme desteği için başlangıçta Nazogastrik tüp kullanılabilir. Genel cerrahi uzmanı ile takip edebilirsiniz. Psikolojik açıdan hazır olduğunda PEG yapılır. Nazogastrik tüp (uygun tip kullanılır ise) 6-8 hafta kalabilir.
PEG ile nasıl beslenilir? PEG kateteri takıldıktan 4-6 saat herhangi bir şey verilmez 4 saatten sonra 25 ml su verilmeli, kateterde kaçak yoksa beslenmeye geçilmelidir. Sızıntı yoksa ve izleyen hekimin bir öneride bulunmamışsa saatte 25 mL mama ya da yemek verilerek beslenmeye başlanır.
Mideye beslenme tüpü takılmasına PEG denilir. İşlem endoskopi esnasında yapılır ve yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Genel kural olarak 3 haftadan daha uzun süre beslenemeyecek hastalarda PEG takılması endikasyonu vardır. Takılan tüp 12 saat kadar kullanılmamaktadır.
Nazogastrik tüpten / PEG' den yemek verebilir miyiz? Nazogastrik tüpten iyi işlemden geçirilmiş olsa bile yemek verilmesi tavsiye edilmez.
Aralıklı veya bolus beslenme
Aralıklı beslenme bireyin alması gereken günlük beslenme ürününün eşit parçalara bölünerek 4- 6 defada verilmesidir.
PEG takıldıktan sonra erken dönemde istenmeden zorlanarak yerinden çıkması durumunda mide içeriğinin karın içine kaçması meydana gelebilir. Doktorunuz olası komplikasyon belirtilerini açık şekilde anlatacaktır.
Serum fizyolojik ile PEG civarını günde 2 kez temizleyin. ♣ Günde 1 kez PEG kanülünü kendi etrafında 360 derece döndürün ve aşağı yukarı hareket ettirin. Bu uygulama evde bakım hemşireniz tarafından size gösterilecektir.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla burundan mideye kadar ilerletilen katatere nazogastrik sonda ya da beslenme sondası, sondanın uygulanması işlemine ise beslenme sondası uygulaması adı verilmektedir.
Hastalara takılan PEG mide beslenme tüpü ile hastaların yeterli kalori alması sağlanmış olur. PEG tüpü takılan hastalar ayrıca ağızdan beslenmelerine de devam edebilmektedir. Yutma fonksiyonları yerine geldikten veya düzeldikten sonra hastanın PEG tüpü kolaylıkla çekilebilmektedir.
PEG, ağız yoluyla beslenemeyen, barsak fonksiyonu normal olan ve uzun dönem beslenme gerek- sinimi bulunan hastalar için yaygın olarak tercih edilen bir enteral beslenme yöntemidir.
PEG uygulaması genellikle gastroenterolog ve genel cerrah tarafından yapılabilir. PEG yerleştirilmesi için ameliyathane koşulları her zaman gerekmez. İyi dizayn edilmiş endoskopi ünitelerinde de PEG uygulaması rahatlıkla yapılabilir.
PEG yoluyla beslenmeye ait görülebilen minör komplikasyonlar; yara yeri enfeksiyonu, yara yerinden kaçak, kanama, kutanöz ya da gastrik ülser, pnömoperitoneum, geçici ileus ve tüpte meydana gelen problemler (tıkanma, deformite vs.) şeklinde olabilir.
PEG kime yapılır? Yutma güçlüğü ve iştah sorunları olan ve ağızdan yeterli yemek-sıvı alımı olmayanlara bu işlem önerilir.
Sonda (tüp) hastaya yutturulur. 50-200 ml. buzlu serum fizyolojik solüsyonu verilir. pıhtısız açık pembe renk gelinceye kadar devam edilir.
Yaklaşık 5-7 cm ilerletilerek idrar hortumuna idrar gelip gelmediği kontrol edilir. İdrar hortumunun mesanede kalmasını sağlamak için diğer çatallı hortum girişinden sonda balonu 10cc steril su dolu şırınga ile şişirilerek sabitlenir. Sonda hortumu idrar torbasına takılır.
Resim 1). Yetişkinlerde bu mesafe yaklaşık 55- 65 cm dir (sonda orogastrik yolla takılacaksa; ölçüme burun deliği yerine dudakların dikey orta hattı üzerinden başlanarak aynı yol takip edilmelidir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri