Beyaz duman ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğuna işaret etmektedir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışması sonucunda egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman olarak atılması sebebiyle gözlemleyebileceğimiz duman çeşididir.
Egzoz borusundan bazı zamanlarda da beyaz duman çıkmasına şahit olabilirsiniz. Eğer bu durum çok soğuk günlerde aracınızı ilk kez çalıştırdığınızda karşınıza çıkıyorsa bir sorun teşkil etmiyor. Ancak aracınız egzozdan beyaz duman atmaya devam ediyorsa bu durum motorun yanma odasına su girdiğini gösteriyor.
Beyaz duman çıkması
Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler. Benzinli araçlardaki beyaz duman atmayı önler.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Elektrodun siyah veya gri bir kaplaması varsa, yakıt enjektörü sorununuz var demektir. Elektrot temizse, o zaman sorun yoktur. Kontrol etmenin başka bir yolu da motorunuzu benzinle doldurmak ve ardından yakıt göstergenize bakmaktır. Yakıt göstergesi hızla yükselmeye başlarsa, yakıt enjektörü sorununuz var demektir.
Araçta tıkalı olan enjektör sayısına göre silindirlerde ateşleme sorunları ortaya çıkar. Ani hızlanmalarda performans sorunları baş gösterir. Viteste iken ayak gazdan çekildiğinde araç sarsıntılı çalışır. Motorda tekleme sorunlarında artış görülür.
özellikle yüksek devirden ani olarak gaz kesip motor emiş yaptığı sırada oluyor. motor silindirin içine hava benzin karışımını almak istiyor fakat subap sapında bulunan keceler yıpranmışsa emişin etkisiyle yağ sübapların dibinden silindire yanma odasına sızıp beyaz dumana sebep oluyor.
Conta yanık araba duman atar mı? Silindir contası yandığında egzos dumanında yoğunlaşma oluşur. Bu nedenle conta yanık araba yoğun duman atar.
Turbo şarj sistemindeki bir arızanın kaynağında beyaz duman olma ihtimali yoktur. Çünkü turbo sistemde bir arıza sonucu egzozdan çıkan duman rengi gri – mavidir. Bu nedenle egzozdan beyaz duman çıktığı anda turbo şarjda bir arıza meydana geldiğini söylemek yanlış olur.
Beyaz duman ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğuna işaret etmektedir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışması sonucunda egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman olarak atılması sebebiyle gözlemleyebileceğimiz duman çeşididir.
Araç egzozundan mavi duman çıkması, motorun yağ yaktığının göstergesi olabilir. Pistonlarda motor yağının yanma odasına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contalarında aşınma meydana gelmiş olabilir. Bu durumda yağın silindirlerin içine kaçıp yanmasına neden olmuş olabilir.
Özellikle soğuk havalarda araç ilk kez çalıştırılıyorsa bazen beyaz duman görülebilir. Fakat motor sıcakken egzozdan beyaz duman geliyorsa yakıtın doğru yanmadığı söylenebilir. Araçtan çıkan beyaz duman, kalın ve yoğunsa önemli arıza işaretleri arasında yer alır.
Egzoz duman rengi koyu beyaz, gri, mavi veya siyah olarak çıkıyorsa, bu durum aracınızda bir sorun olduğunun işareti olabilir. Egzoz duman rengi, normalde şeffafa yakın veya çok çok hafif beyaz renk olmalıdır.
Bunun sebeplerini ancak motoru açınca anlayacağız ama en masum ifadeyle aracın contası yanık ve sonuç itibariyle sizin gözlemleyebileceğiniz ifadeyle aracınızda su eksilmesi olacaktır. -Eğer aracınızdan mavi duman çıkıyorsa bunun tespiti çok basit aracınız yağ yakıyor demektir.
Egzozdan Siyah Duman Çıkması: Arızalanan bir kızdırma bujisi aracın farklı kısımlarında hatalar gözlemlenmesine neden olabilir. Oluşan buji arızası nedeniyle yakıtın yanma süresi de farklılık gösterebilir. Bu durumda egzoz borusundan siyah duman çıkar.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir. Tüm beyaz dumanlar yanan bir yastığı göstermez. Egzozdan çıkan beyaz dumanın sebebine bakarak arızanızı tespit edebilir, detaylı bilgi verebilirsiniz.
Genellikle dikkat etmişsinizdir, bazı araçların eksozların da su şeklinde damlar akmaktadır. Ya da bazı araçlar beyaz duman atmaktadır. Bunun sebebi genelde, silindir contasının yanık olmasından kaynaklanmaktadır. Damla damla gelen sıvı ise, aracın yakıtı tam eritemediğini göstermektedir.
Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
Sibop Ayarını Nerede Yaptırabilirim? Sibop ayarı için aracın deneyimli bir ustaya ya da yetkili servise götürülmesi gerekiyor. Sürecin her marka ve model için farklı ilerlemesi ihtimalinden dolayı yetkili servis daha ideal bir seçenek olabilir.
Tıkalı bir enjektör, daha düşük bir akış hızına, yanma odasına sıvı yakıt damlamasına veya enjektörün yakıtı tamamen enjekte edememesine neden olabilir. Bir enjektör sızıntı da yapabilir ve bu da, enjektörün kapatılması gerektiğinde sıvı yakıtın yanma odasına girmesine neden olabilir.
Kirli yakıt enjektörleri, yakıtın akış hızını etkiler, bu da yetersiz rölanti, durma, zor çalıştırma veya püskürtme ile sonuçlanabilir. Bu durum, aracınızın etkin bir şekilde hızlanma yeteneğini azaltır.
En sık karşılaşılan enjektör arıza belirtisi, araç rölantide kaldığında konumunu koruyamaz ve stop eder. Çoğu zaman ışıklarda ve vites boşa alındığında stop eder. Araç motoru içindeki insanları etkileyerek çok yüksek sarsıntılı çalışmaya başlar. Aracın hızlanması ve devirlenmesi zorlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri